Savjetnica koja urušava Milanovićeve ‘kuće za sve nas’

Zoran Milanović je u vodu bacio i priče o ravnopravnosti, i vjeru u obrazovanje... piše autor (EPA)
Zoran Milanović je u vodu bacio i priče o ravnopravnosti, i vjeru u obrazovanje... piše autor (EPA)

Mjesec i pol dana od drugog kruga predsjedničkih izbora, Zoran Milanović je prisegnuo i preuzeo funkciju predsjednika Republike Hrvatske. Tijekom kampanje, na sučeljavanjima i u noći pobjede jasno je govorio kako vidi poziciju predsjednika te je, u skladu s time, kao jednu od glavnih snaga predsjednika istaknuo snagu govora i uvjerljivost. Time je pokazao kako će biti važno pratiti njegove geste, čitati između redova i pronalaziti poruke koje želi poslati. Bilo je vidljivo da će svojim djelovanjem otvarati teme koje su potencijalno osjetljive i da će društvo u kojem će se kretati biti dio imidža koji želi graditi.

Sve to pratio je glavni moto pod kojim je osvojio izbore – NORMALNO. Tako je u kampanji isticao – “Normalno, ratovi su gotovi” i “Normalno, svatko ljubi koga voli”. U istom tonu nastavio je Milanović i u svojim govorima nakon pobjede i inauguracije. Odlučio je poslati vrlo važne poruke o jednakosti, uvažavanju različitosti i prihvaćanju. Tvornicom Kulture, gdje se slavila pobjeda nakon izbora, još odjekuju poruke poput: “Neću dijeliti građane po onim stvarima koje ih bole i na koje su osjetljivi” i “Poštujmo različitosti, budimo mala, žilava, moćna i vedra nacija.”

U istom tonu Milanović je nastavio i nakon inauguracije. pa je istaknuo da Hrvatska treba biti “sretnije mjesto za život” te da je “obaveza i odgovornost u tome da se ni jedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili bilo na koji način isključenim zbog činjenice da je drukčija ili drukčiji… i to prema više kriterija: rodnom, nacionalnom, socijalnom, vjerskom, spolnom, seksualnom, radnom, dobnom”. Uz svu tu ravnopravnost i uključivost, Milanović je u prve redove stavio i obrazovanje. Isticao je važnost kvalitete obrazovanja i vjeru da je obrazovanje ključ uspješnijeg života i boljeg sutra.

Nastavnica predsjednikovog sina

I sve to onda je palo u vodu. I priče o ravnopravnosti, i vjera u obrazovanje, i kuća građena za sve nas i za sve generacije koje dolaze. Jednom jedinom odlukom, jednim izborom, Milanović je poslao jaču poruku od svih ovih do sada. Odabirom Jadranke Žarković Pečenković za savjetnicu za obrazovanje pokazao je da oni diskriminirani i dalje mogu očekivati takav odnos, da se ipak ne može ljubiti koga se voli, da ratovi ipak nisu gotovi te da kvaliteta obrazovanja nije bitna. Neki će zasigurno istaknuti kako pozicija savjetnika u uredu predsjednika i nije važna, da predsjednik ne donosi odluke u sferi obrazovanja i da ne može promijeniti mnogo. I uistinu tome je tako. Međutim, važna je poruka koju Milanović šalje, a i sam je istaknuo da su govor i uvjerljivost najjača snaga predsjednika.

Jadranka Žarković Pečenković bivša je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je na to mjesto došla u vrijeme Milanovićevog premijerskog mandata. Prije toga bila je nastavnica psihologije i psihologinja u srednjoj školi koju je pohađao sin Zorana Milanovića. Uz to, mediji su, i tada i sada, pisali i o njezinom prijateljevanju sa Sanjom Musić Milanović, suprugom Zorana Milanovića. Očito je da kod toga izbora nema najavljivane žilavosti i vedrine ili boljeg sutra, nego tek recikliranje kadrova. Međutim, kasnije se ispostavilo da je to, zapravo, bio i najmanji problem vezano uz njezin mandat na čelu Agencije za odgoj i obrazovanje. Primarno, nikakvog profesionalnog iskoraka u radu Agencije nije bilo što je u vrijeme kada se provodi reforma obrazovanja zaista značajan neuspjeh. Čak štoviše, Agencija je ostala na marginama procesa i uspješno zaobiđena.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Nadalje, pojedini potezi koje je radila novoimenovana savjetnica za obrazovanje za vrijeme svoga vođenja Agencije u potpunoj su suprotnosti sa svime što je Milanović naveo kao okosnicu svog predsjedničkog mandata, a što je mnogo detaljnije prikazano u članku na Telegramu. Ukinula je “Oskare znanja”, koji su bili nagrada za najbolje učenike srednjih i osnovnih škola, što je potez u opreci s Milanovićevim zagovaranjem promocije obrazovanja kao ključa za uspjeh u životu. Zatim, odobrila je nastavnicima i učiteljima stručno usavršavanje u okviru konferencije udruge U ime obitelji, na kojoj su slane poruke da je “osoba koja je primila vjerski odgoj bolji čovjek od drugih” i da su “gay osobe pervetiti”. I, konačno, njezina intenzivna suradnja s Hrvatskim generalskim zborom, koji je dobio i zadaću stručnog usavršavanja i edukacije nastavnika o Domovinskom ratu, ukazuje da ratovi i nisu baš gotovi.

Istina je da problem – postoji

Redom tako ispadaju cigle iz Milanovićeve kuće za sve nas. Kuća se možda neće urušiti, bit će tu mjesta za neke, možda i za sve, ali zasigurno neće biti sretnije mjesto za život. To je sad kuća na promaji i mnogima će u njoj biti hladno i neugodno. Za kraj treba parafrazirati Milanovića iz njegovog inauguracijskog govora: “Jedno je istina, a drugo je legitimna politička volja.” Jedno je istina, a to je da Jadranka Žarković Pečenković nije napravila ništa u sustavu obrazovanja kada je imala priliku, a potezi koje je povlačila su u suprotnosti s porukama o ravnopravnosti, različitosti i kvaliteti obrazovanja koje je Milanović zagovarao. A drugo je legitimna politička volja – to je odluka Zorana Milanovića da ju, unatoč svemu, imenuje za savjetnicu i da s istinom ne učini ništa.

Istina nije pitanje slobodne interpretacije i nije pitanje želje Zorana Milanovića. Donijeti odluku o imenovanju i praviti se da problem ne postoji neće promijeniti istinu da taj problem – postoji.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Zoran Milanović je, polaganjem prisege, postao peti predsjednik Republike Hrvatske. Inauguracija je održana u uredu predsjednika na Pantovčaku, a ne kao do sada na Markovu trgu u Zagrebu. Svečanost je bila manja, sa samo 39 uzvanika. Uz suce Ustavnog suda, tu je bio i uži kabinet Vlade, predsjedništvo Sabora, članovi Milanovićeve obitelji i Izbornog stožera, […]

Više iz rubrike Piše
POPULARNO