Plenković državu vodi iz potkrovlja, s ministrima komunicira online

Plenković je jedan od rijetkih svjetskih državnika kojima je dijagnosticirana zaraza korona virusom (EPA)

Poslije informacije da je u samoizolaciji, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković dobio je pozitivan nalaz na virus COVID-19. Na taj način hrvatski premijer postao je prvi čelnik neke od država EU-a koji je pozitivan na korona virus.

Kako je priopćeno iz Vlade RH, Plenković je prvo bio u samoizolaciji slijedom preporuka epidemiologa i to nakon što se ispostavilo kako mu je supruga, Ana Maslać – Plenković, zaražena korona virusom. Odmah se testirao i Plenković, ali je nalaz bio negativan poslije čega mu je određena epidemiološka mjera samoizolacije te mu se odredila mjera izolacije u trajanju od 10 dana.

Međutim, drugo testiranje pokazalo je kako je na virus COVID-19 pozitivan i Plenković koji tako do daljnjeg ostaje u domu i pod nadzorom liječnika. Kasnije su epidemiolozi pojasnili kako se pretpostavljalo da prvi test može biti lažno negativan te da su zato ponovili testiranje i to obavili u domu Plenkovića.

Dobro se oporavlja

Inače, Plenković je, od kako je proglašena pandemija korona virusa, više puta testiran na virus COVID-19 i svaki put, sve do sada, bio je negativan. Ipak, najviše bure u javnosti izazvao je njegov kratki razgovor i dodir s prvim teniskim reketom svijeta Novakom Đokovićem u vrijeme egzibicijskog turnira u Zadru. Ubrzo se pokazalo kako su Đoković, kao i još neki sudionici turnira, pozitivni na korona virus. Sve se to događalo pred parlamentarne izbore koji su u Hrvatskoj održani početkom srpnja. Tada su politički suparnici redom tražili da Plenković završi u dvotjednoj samoizolaciji, kao i ostali građani, ali su tada epidemiolozi odlučili kako za to nema potrebe.    

Poslije informacije kako je Plenković ipak pozitivan na korona virus, iz Vlade RH su izvijestili kako premijer ima blage simptome. Kažu kako kašlje, ali i da za sada nema temperaturu. Tvrde kako Plenković najviše vremena provodi u potkrovlju i to ne zato što mora biti izoliran, jer mu je i supruga pozitivna, nego zato što od tamo obavlja premijerske poslove.

„Dobro se oporavlja. Kao što se vidi, angažiran je oko svih sastanaka, Vlada normalno funkcionira“, izvijestili su iz Vlade RH.

Prema informacijama od zadnjih nekoliko dana Plenković je online vodio više sastanaka, kao i sjednicu Vlade. Bila je to prva sjednica Vlade RH koju je Plenković vodio na ovakav način i to iz potkrovlja svoga stana. Sve to omogućuje mu današnja tehnika, a da sve bude po zakonu su mu i izmjene poslovnika Vlade koje su donesene u srpnju ove godine. I ministar obrane Mario Banožić potvrdio je kako se unatoč zarazi predsjednika Vlade svi redoviti poslovi odvijaju normalno i bez ikakvih problema.

„Zdravstveno stanje predsjednika Vlade je jako dobro i on će iznijeti i te probleme kao i ostale što je riješio do sada. U kontaktu smo online ili se pak preko poziva i poruka“, rekao je Banožić.

Mijenja ga ministar Medved

Iako se u početku nije znalo tko bi ga mijenjao, ako bi se ukazala potreba za tim, Plenković je ubrzo nakon što je dobio pozitivan test na korona virus kazao kako će ga u slučaju spriječenosti mijenjati potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. On je Plenkoviću zamjenik i na čelu HDZ-a.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„Za sada za time nema potrebe. Vlada najnormalnije funkcionira, a predsjednik Vlade osjeća se dobro i obavlja sve aktivnosti i obveze od kuće“, istakao je u utorak glasnogovornik Vlade Marko Milić.

U tri desetljeća neovisnosti ovo je po prvi put da se Hrvatska suočava s ovakvom situacijom da premijer ne može svoj posao obavljati normalno i iz ureda nego da to mora raditi od svoje kuće i putem suvremene tehnike. Da je to moguće i zakonski omogućile su mu izmjene poslovnika o radu Vlade. U „starom“ poslovniku stoji kako „premijer ili uži kabinet mogu odlučiti da se sjednica Vlade održi i bez nazočnosti većine članova Vlade s tim da odsutni članovi glasuju putem telefona ili telefaksom, odnosno elektroničkom poštom“. S ljetnim izmjenama poslovnika, koja je uslijedila nakon izbijanja epidemije kako bi se doskočilo upravo ovakvim situacijama, dodano je “i drugim sredstvima telekomunikacije”.

Niti izbor Tome Medveda da ga mijenja u slučaju spriječenosti nije nikakvo iznenađenje s obzirom da se radi o čovjeku od najvećeg povjerenja Andreja Plenkovića i u stranci i kada je riječ o poslovima Vlade RH. Plenković je Medveda i poslije provedenih parlamentarnih izbora, prilikom slaganja Vlade, nazvao „drugim čovjekom Vlade“, a uz to Medved u Vladi  obnaša i dužnost potpredsjednika zaduženog za nacionalnu sigurnost. Isto tako Medved je i na čelu Vladine Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje.

Želje za ozdravljenje

Informacija da je Plenković zaražen korona virusom brzo se proširila Europom tako da su ubrzo, na adresu hrvatskog premijera, počele stizati brojne želje za ozdravljene i brz oporavak. Neki su napravili privatno, dok su drugi to poželjeli Plenkoviću putem društvenih mreža. Među prvima koji su na društvenim mrežama javili se Plenkoviću i zaželjeli mu brzo ozdravljene bila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

„Dragi Andrej, želim ti brz oporavak. Pazi na sebe“, poruka je der Leyen.

Javili su se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, slovenski premijer Janez Janša, poljski premijer Mateusz Morawiecki, austrijski kancelar Sebastian Kurz… Javio se s željama za brzo ozdravljenje i šef Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus kao i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, član Predsjedništva SDA Denis Zvizdić, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić…

Inače, vijest da je Plenković pozitivan na korona virus prenijele su brojne svjetske agencije i mediji. Razlog tome je što je on jedan od rijetkih svjetskih državnika kojima je dijagnosticirana zaraza korona virusom. Podsjećamo kako je britanski premijer Boris Johnson bio jedan od prvih zaraženih ovim virusom, a mediji su prenijeli kako su virusom COVID–19 bili zaraženi i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, kao i odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump. Više svjetskih državnika poput Angele Merkel, Justina Trudeaua, Pedra Sancheza… bili su, iz raznih razloga, u samoizolaciji.

I ministri zaraženi

O zarazi Andreja Plenkovića pisao je i The New York Times, koji je naveo da je hrvatski premijer zaražen svega nekoliko dana nakon što je njegova vlada odustala od dotadašnjih mjera, a koje su bile među „najlabavijima na kontinentu“, te uvela stroge mjere kojima se nastoji obuzdati širenje virusa dok pacijenti preplavljuju bolnice.

„Hrvatska se od kraja listopada suočava s rastućim brojem novozaraženih. Hrvatska je proljetos obuzdala pandemiju uvodeći neke od najstrožih mjera u Europi, uključujući široki lockdown i ograničenja putovanja. Ta ograničenja ukinuta su na vrijeme za gospodarski ključnu turističku sezonu i najesen nisu ponovno uvedena u borbi protiv drugog vala. Do prošlog tjedna hrvatske mjere bile su među najlabavijima na kontinentu, svodeći se na preporuke o ograničenim okupljanjima, nošenju maski i socijalnoj distanci, kao i na pojedina skraćenja radnog vremena. Premijer je čak sudjelovao u Koloni sjećanja u Vukovaru 18. studenog s više od tisuću ljudi. Taj grad sada ima porast broja novih zaraza“, napisao je The New York Times.

Epidemija korona virusa nije zaobišla niti neke od hrvatskih ministara pa su tako do sada bili zaraženi Ivan Malenica, Nikolina Brnjac, Nataša Tramišak kao i ministar zdravstva Vili Beroš.

Kada je riječ o zarazi Andreja Plenkovića on, kao državni dužnosnik, ima prava i obveze prema zakonu pa tako pravo na punu plaću ima sve dok je na dužnosti. Isto tako sve dok je na dužnosti ima i druga materijalna prava, poput naknade za odvojeni život, za troškove putovanja i prehrane, ima pravo na povlasticu 6+6 nakon dužnosti, kao i pravo na životno osiguranje. Prema zakonu državni dužnosnici nemaju bolovanje kada im se nešto dogodi, već plaću primaju u punom iznosu.

Izvor: Al Jazeera