Cijena personalizacije odnosa Saudijske Arabije s Amerikom

Između Kushnera, Trumpovog zeta, i Mohammeda bin Salmana izgrađeni su posebni odnosi (Al Jazeera)

Očekuje se da će odnosi Kraljevine Saudijske Arabije sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) biti stavljeni na ozbiljan test kada predsjednik Donald Trump napusti Bijelu kuću 20. januara. Odnosi Rijada s Washingtonom svjedočili su historijskom razvoju događaja za vrijeme vladavine predsjednika Trumpa, što se u potpunosti razlikovalo od uobičajenog u odnosima dvije zemlje još od njihovih samih početaka prije više od 75 godina. Rijad je nastojao, preko prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, uspostaviti novi obrazac odnosa kroz nezapamćenu personalizaciju odnosa između Bijele kuće i saudijske vladajuće porodice, što dovodi u pitanje nastavak strategije odnosa dvije države.

Predsjednik Theodore Roosevelt i kralj Abdulaziz Al Saud uspostavili su posebne i strateške odnose usmjerene na to da Washington garantira sigurnost Saudijske Arabije i sigurnost njenih granica. U zamjenu za to, Saudijska Arabija će opskrbljivati naftom Sjedinjene Američke Države i svjetska tržišta po povoljnim cijenama. Taj se odnos u osnovi nije zasnivao na bilo kakvoj “hemiji” na personalnom nivou između dvojice lidera, niti na ulogama koje imaju u budućnosti regije u skladu s percepcijama druge strane.

Predsjednik Roosevelt je umro nekoliko mjeseci nakon sastanka, a kralj Abdulaziz je preminuo sedam godina kasnije. Kralja Abdulaziza naslijedila su djeca, počevši od kralja Sauda, zatim Faisala, Halida, Fahda, Abdullaha, sve do kralja Salmana. Na američkoj strani, na vlasti su bili demokratski predsjednik Truman, republikanac Eisenhower, demokrata Kennedy, demokrata Johnson, republikanac Nixon, republikanac Ford, demokrat Carter, republikanac Reagan, republikanac Bush stariji, demokrata Clinton, republikanac Bush mlađi, demokrata Obama, a onda i Donald Trump.

Smrt saudijskog kralja ili promjena predsjednika u SAD-u nisu utjecali na konstante odnosa Rijada i Washingtona. Posebni odnosi između dvije strane opstali su uprkos velikim krizama, među kojima su, naprimjer, posljedice Oktobarskog rata na tržište nafte, Iranska revolucija, invazija Iraka na Kuvajt, napadi 11. septembra, arapsko proljeće, nuklearni sporazum i zakon JASTA. 

Dolaskom Trumpa na vlast u januaru 2017. godine, a potom i dolaskom Mohammeda bin Salmana na tron u junu iste te godine, posebni strateški odnosi dvije zemlje prešli su na lične odnose zasnovane na hemiji između Trumpa i njegovog zeta Jareda Kushnera, s jedne strane, i saudijskog prijestolonasljednika, s druge strane.

U svojoj knjizi Strah: Trump u Bijeloj kući, poznati pisac Bob Woodward predočava na koji način su izgrađeni posebni odnosi između Kushnera, Trumpovog zeta, i Mohammeda bin Salmana, te kako su iskusni američki diplomati isključeni s Kushnerovih pojedinačnih sastanaka s Bin Salmanom, koji su trajali do ranih jutarnjih sati.

Savez Bin Salmana i Jareda Kushnera

Knjiga Bijes Boba Woodwarda otkrila je da se predsjednik Trump hvalio time da je spasio Mohammeda bin Salmana od intervencije Kongresa nakon atentata na Jamala Khashoggija. “Uspio sam nagovoriti Kongres da ga ostavi na miru”, dodao je Trump. 

Pojedini komentatori su skrenuli pažnju na opasnost izlaganja budućnosti saudijsko-američkih odnosa riziku zbog, kako su ga neki nazvali, “saveza Bin Salmana i Jareda Kushnera”. Autor knjige predočava na koji način su građeni posebni odnosi između Kushnera i Bin Salmana, s obzirom na to da je Kushneru povjereno planiranje prve Trumpove posjete u inostranstvo, koja ga je odvela u Rijad. Prema Woodwardu, Kushner je vjerovao da posjeta služi cilju ujedinjenja Saudijske Arabije i Izraela u jedan front protiv Irana, što će utrti put za direktni dijalog između Rijada i Tel Aviva u kasnijem periodu.

Kushnerovi koraci prema Saudijskoj Arabiji izazvali su zabrinutost američkih agencija, dok su se neka ministarstva, poput Ministarstva vanjskih poslova (State Department) i Ministarstva odbrane, kao i obavještajne službe, požalili da Kushnerove metode, koje se oslanjaju na lične odnose umjesto na uobičajene diplomatske i političke kanale, nose velike rizike, pogotovo što zvaničnici nadležnih ureda nisu obaviješteni o detaljima onoga što se dešava između njih dvojice iza zatvorenih vrata.

Ubistvo novinara Jamala Khashoggija uzdrmalo je odnose dvije zemlje, pogotovo sa stavom Bijele kuće koja je stala na stranu Mohammeda bin Salmana.

Bidenove izjave nisu obećavajuće za S. Arabiju

Izjave koje je do sada davao novoizabrani predsjednik Joe Biden i osoblje njegove administracije vezano za Saudijsku Arabiju nisu nimalo obećavajuće za saudijskog prijestolonasljednika. Možda potpisivanje sporazuma s Izraelom bude nagrada ili polog koji Rijad nudi novoj američkoj administraciji nakon što su izgubljene oklade na Trumpa koji je doživio poraz na izborima.

Biden je u brojnim medijskim intervjuima tokom svoje predsjedničke kampanje kritizirao neograničenu podršku koju Trump pruža saudijskom prijestolonasljedniku. Biden je istakao da opravdanja koja Trump pronalazi za saudijskog prijestolonasljednika nemaju veze s činjenicama, što ide na štetu SAD-u i međunarodnoj reputaciji te zemlje. Biden je također pozvao da se okonča američka podrška saudijskom ratu protiv Jemena.

U konačnici, nastojanje prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da uspostavi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama zasnovane na personalizaciji odnosa bez presedana između Bijele kuće i saudijske vladajuće porodice predstavljalo je prijetnju za strategiju odnosa između Washingtona i Rijada.

Kontrola Mohammeda bin Salmana nad svim centrima moći unutar razgranate strukture upravljanja državom udvostručena je do kraja uspostavljanja kompleksnih američkih odnosa sa sigurnosnim, ekonomskim, vojnim i političkim centrima saudijske države.

Stavljanje svih ovih službi pod kontrolu Mohammeda bin Salmana, njegova velika i lična ulaganja u Trumpovu administraciju i njegovo izrugivanje demokratama nagovještavaju da će Washington pristupiti detaljnom preispitivanju bilateralnih odnosa.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO