Srbija gori, Krizni štab ćuti, a Vučić se češlja

Aleksandar Vučić je definitivno pustio Srbiju da se cijela zarazi, piše autor (EPA)

Hitna sednica srpskog Kriznog štaba najavljena je u sredu, održana je tek u petak, mere koje su usvojene saopštene su narodu u subotu, a biće primenjene tek od utorka. Tako izgleda borba srpskih vlasti protiv korona virusa, za koju neimenovani komandant ove bitke Aleksandar Vučić kaže da je najbolja u celom svetu. Srbija je prepuštena korona virusu. Krizni štab, koji sada kmeči i čiji se vapaj čuje do neba, nema više nikakvu težinu. Upropastili su, ne sebe, već celu državu svojom kooperativnošću sa vlašću, koja je dokazala najviši moguć stepen nesposobnosti da se suoči sa bilo kojim problemom, a ponajmanje sa virusom koji je napao ceo svet.

Sve resurse koje je Srbija mogla da iskoristi u borbi protiv korone iskoristila je tokom prvog talasa, koji će se, na kraju, pokazati kao najslabiji. Uvedeno je vanredno stanje i policijski čas kada je bilo 48 zaraženih na dnevnom nivou, zatvorene su škole i vrtići, ukinut je gradski saobraćaj u Beogradu. Ulice i zgrade u gradovima su dezinfikovane na dnevnom nivou. Zašto? Iz prostog razloga što su Vučića i ekipu čekali parlamentarni izbori. Morao je da pokaže da je sposoban da pobedi i zato je slušao Krizni štab, koji je insistirao na zabranama i restrikcijama. Hvalio se kako struka donosi odluke, a ne on.

Kada je korona počela da popušta, krenuo je sa obećanjima o pomoći privredi i građanima. Srbija ima para, govorio je tada. Naravno da je imala, i to iz kineskih skupih kredita. Više od 600 miliona evra je bačeno u vetar tako što je podeljeno svakom punoletnom građaninu Srbije po 100 evra – naravno, pred izbore. Potrošio je Vučić pare naroda. koje će narod vraćati godinama, a on izvukao benefite iz borbe protiv koronavirusa.

A onda je. potpuno očekivano, korona ponovo zajahala Srbiju. Izbori, fudbaslki derbi, mature, proslave, veselja… dovele su drugi talas, koji nije zapljusnuo ostatak Evrope sve do kraja septembra i početka oktobra. I svi su drugi bili krivi, samo ne on i Krizni štab, koji je ćutke posmatrao šta se dešava i saginjao glavu pred voljom jednog čoveka. Počele su i različite izjave da dolaze iz tog štaba, da se prepiru, raspravljaju o brojevima, a Novi Pazar je goreo. Tada je Srbija bila jedino žarište u Evropi.

‘Samo je u Srbiji dobro’

Sa puno ironije je vlast u Beogradu saopštavala brojeve koje je pandemija beležila u regionu, sve dok joj korona i treći put nije došla na vrata. Svuda je haos, samo je u Srbiji dobro. Srbija je postala prva privreda u Evropi, ako je verovati Vučićevoj propagandnoj mašineriji, dok su se druge zemlje borile sa ovim virusom. A onda je, za razliku od ostatka sveta, Srbiju zapljusnuo treći talas, koji bi mogao da bude katastrofalan.

U sred tog trećeg talasa, jedna od članica Kriznog štaba, još i epidemiolog, Darija Kisić Tepavčević, bez ikakvog blama, reče da je OK da se u sred pandemije otvara novi tržni centar u “Beogradu na vodi” i da svi treba da budu srećni zbog takvog privrednog uspeha zemlje. Blagonaklono gledaju na rad ugostiteljskih objekata, koji su rešili da naplate sve ono što su propustili ranijih meseci organizujući svirke, žurke, veselja i proslave. Korona buja. Rapidno raste broj zaraženih. Broj pacijenata na respiratorima takođe. Građani su u neverici. Kako je moguće da su bili zatvarani kada je bilo 50 do 400 novozaraženih, a sada sve funkcioniše normalno. Pa, nisu, pobogu, kafići i noćni klubovi glavni stub srpske privrede, koja je prva u Evropi?

Nikad niko u novijoj istoriji Srbije nije imao takvu podršku od vlasti kao ugostitelji. Ni navijači, ni kriminalci, porodilje, ni deca koja čekaju da se sakupi novac za skupe operacije u inostranstvu. Niko i nikada. Ali, morala je vlast na kraju da popusti. Usvojena je mera po kojoj se ugostiteljski objekti zatvaraju u 21:00 sat. Vauuu, kakva mera dok na dnevnom nivou u Srbiji bude zabeleženo skoro 7.000 novozaraženih od korona virusa. Premijerka Ana Brnabić reče: “Prava mera u pravo vreme…”

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

I dok Srbija gori, Krizni štab ćuti, a vlast se češlja. Ćuti zato što se sednica hitno zakazuje za dva dana unapred, a ne odmah. Vlast više nema takav elan da je sluša, jer nema izbora na kojima će ponovo ubedljivo da pobedi. Štab ćuti i što se njihove predložene mere amortizuju Vladinim odlukama. Oni predlože da radno vreme ugostiteljskih objekata bude do 17:00 sati, Brnabić odluči do 18:00. Brnabić je toliko otišla daleko da je narodu saopštila da su “škole najbezbednije mesto za decu”. Pa, ako je tako, zašto onda deca ne idu normalno u školu i deo dana provedu na plašeći se da li će se zaraziti ili ne?

Ko preživi – živjet će

Taj štab odavno nema autoriteta, a o snazi i da ne govorimo. Prodali su se za džak nekog metala koje se u Srbiji naziva ordenjem i misle da su uradili dobar posao. Koliko su dobri i uticajni govori i situacija u vezi sa sahranom patrijarha srpskog Irineja. Niko da opomene narod da nosi maske kada uđe u crkvu. Beograd od nedelje može da očekuje novu eksploziju zaraze. Kako zabraniti ljudima da dođu na sahranu i da ne čuju govor predsednika Srbije, koji se svojski trudio da govori na onoj drugoj sahrani pre par nedelja. Kako doktor Predrag Kon da kaže: “Ljudi, da li ste normalni, šta to radite? Crna Gora je posle sahrane mitropolita Amfilohija imala više od 10.000 zaraženih na dnevnom nivou…”

Aleksandar Vučić je definitivno pustio Srbiju da se cela zarazi i ko preživi, živeće. Nema izbora na vidiku, nema više ni para za bacanje, rejting mu je dobar, na čelu je zemlje koja je prva u Evropi u privrednom rastu i Bog te pita čemu još. Zašto da sada rizikuje proteste i demonstracije? Da li je opozicija tražila da se ukine vanredno stanje i policijski čas? Jeste. E, evo joj sada. Ona je kriva, Dragan Đilas je generator poslednjeg korona talasa.

Sve je sad u rukama građana Srbije i njihove spremnosti i odgovornosti. Država je digla ruke od njih. Vučiću su važniji brojevi koji govore o najnižem privrednom padu u Evropi od cifri koje govore o katastrofi kada je reč o koroni. Država je građane prepustila na milost i nemilost virusu. Bolnice su pune, PCR testova je sve manje. Testiranje se zakazuje nekoliko dana unapred, rezultati se čekaju još neko vreme. Lekara i medicinskog osoblja je sve manje. Krizni štab niko ne sluša, a u Vučića se i dalje veruje.

Vučić kaže da Srbija ne sme da stane. Srbija ovoga puta neće stati kako bi pobedila virus, ali postoji velika opasnost da će stati zato što će je virus potpuno savladati.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera