Kazna za korupciju i bahatost vlastodržaca

Po svemu sudeći, građani Sarajeva 'najjačoj' bošnjačkoj stranci nisu oprostili afere, piše autor (EPA)
Po svemu sudeći, građani Sarajeva 'najjačoj' bošnjačkoj stranci nisu oprostili afere, piše autor (EPA)

Najveća promjena ovih lokalnih izbora jeste da su građani Bosne i Hercegovine skoro u svim gradovima kaznili korupciju i nepotizam, ali još više, glasali su protiv bahatosti i neodgovornosti vlastodržaca prema javnom dobru. Prvi rezultati općinskih izbora otkrili su veliki izborni poraz dvije “najjače” nacionalne stranke. Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je na sinoćjoj pres-konferenciji priznao poraz u Sarajevu, a lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je to isto učinio za Banju Luku. Zanimljivo je da su obojica izborne poraze u dva najveća bosanskohercegovačka grada promptno opravdali retorikom o navodnoj pobjedi u Bosni i Hercegovini, odnosno u bh. entitetu Republika Srpska. Potom su, na isti način, značajne gubitke u važnim gradovima i općinama izbalansirali izbornom matematikom.

Po svemu sudeći, građani glavnog grada “najjačoj” bošnjačkoj stranci nisu oprostili afere koje su se dešavale u proteklom vremenu unutar stranke, ali su i jasno poručili da ne podnose autokratsku nemarnost koju je ova stranka pokazivala prema korupcijskim aferama u državi. U nizu ovih pogrešnih politika svakako je kadrovska politika ključna i ona je najveći uzrok izbornog kolapsa SDA. Skoro identična je situacija i sa SNSD-om, “najjačom” strankom u entitetu RS. K tome, izgleda da građani Sarajeva nisu oprostili SDA-u prošlogodišnje rušenje kantonalne vlade u Sarajevu, koja je bila započela neke reformske procese, kao što građani Banje Luke nisu zaboravili neriješena ubistva u ovom gradu, za koje su odgovornost tražili od entitetskih vlastodržaca.

SDA je ignorirala teške afere

Kada je u pitanju Sarajevo, navest ćemo samo tri primjera gdje su se desile teške afere, koje je vođstvo SDA jednostavno ignoriralo i nije učinilo ništa. Prvi primjer, “afera Asim”, koja je snažno iznutra uzdrmala SDA, a interesantno je da je glavni akter otkrivanja ove afere Semir Efendić, koji je, zapravo, jedini načelnik SDA koji, prema prvim informacijama, tijesno vodi u glavnoj i najvećoj gradskoj općini, Novom Gradu.

Drugi primjer je ujedno i najteža afera, koja je očigledno najviše štete nanijela SDA-u, “afera raspiratori’. Kada je u proljeće ove godine postalo jasno da će pandemija korona virusa zahvatiti i našu zemlju, najveća briga stanovništva bili su loš zdravstveni sistem i krhka ekonomija. Siromašna Bosna i Hercegovina, raspolućena na dva entiteta, imala je male šanse na svjetskom tržištu pribaviti rijeko potrebnu medicinsku opremu i sredstva za borbu s opakom pandemijom. Unatoč svemu tome, entitet Federacija Bosne i Hercegovine izdvojila je interventna sredstva, nekih 10,5 miliona konvertabilnih maraka (5,3 miliona eura) da nabavi 100 raspiratora, aparata koji su odjednom postali natraženija roba na planeti. Iako su sami raspiratori zadnja i vrlo neizvjesna opcija za bolesnike te iako je u našoj državi bilo i dešavalo se daleko većih korupcijskih skandala i afera, sama činjenica da se neko u tako opasnoj situaciji nepoznate i opake bolesti usudio poigravati s javnim novcem građana i, umjesto nekoj od 250 certificiranih firmi za uvoz medicinske opreme, posao dodijeliti firmi koja se bavi poljoprivredom prelila je čašu. Svi ostali detalji afere, cijena, upleteni visokopozicionirani funkcioneri vlasti, neadekvatnost i neispravnost respiratora, nepostojanje adekvatnih garancija i servisa… već su poznata i ispričana grozna priča o odgovornosti vlasti prema građanima.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

I treći primjer je, također, vezan za zdravstvo. Već godinama se u glavnom gradu vodi bitka za zdravstveni sistem, a politika je u ovom važnom sektoru odnijela primat nad strukom. U najtežem drugom valu korona pandemije, dok se objavljuju rekordne brojke zaraženih i umrlih, Kanton Sarajevo ostaje bez ministra zdravstva. Dvije najveće gradske bolnice ratuju saopćenjima, a put pacijenta se još uvijek jasno ne nazire. Mnogo ljudi je zapalo u teške zdravstvene komplikacije zbog neadekvatnog i nepravovremenog medicinskog zbrinjavanja. Jednostavno su postali kolateralna šteta hedonističke politizacije zdravstva, koja menadžerska postignuća, uštede i, navodno, uvođenje reda u ovaj sektor stavlja iznad zdravlja građana.

‘Puna groblja nezamjenjivih ljudi’

Ovo su samo neki od brojnih razloga (mogli bismo ih redati do unedogled) zbog kojih su građani u opasnom vremenu pandemije korona virusa izašli na izbore i kaznili stranke za koje njeni predsjednici, unatoč izbornim porazima i u Sarajevu i u Banjoj Luci, i dalje tvrde kako su “najjače” političke stranke. Stoga njihovi politički protivnici, pored izborne pobjede, mogu slaviti i ovakav politički stav, posebno ako se ovakvo razmišljanje zadrži i do narednih općih izbora. Ukoliko se ovome pridoda katastrofalna kadrovska politika u odabiru ključnih kandidata za lokalne izbore, onda će “najjače” bošnjačke i srpske stranke, a vjerovatno i hrvatske, zadržati trend najjačih izbornih poraza i u narednom periodu. I to je najveća promjena na ovim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Koliko god su važne promjene u Sarajevu, izgleda da su se veće promjene desile u entitetu RS. SNSD je, pored gubitka u Banjoj Luci, izgubio i u Bijeljini, ali i u Brodu, Derventi i Gradišci (prema prvim rezultatima), i to mnogo govori stanju nezadovoljstva građana u entitetu RS, gdje su se, također, desile teške afere, nerazriješena ubistva i gdje korupcija vlada na svakom koraku. Od svega je najvažnija promjena paradigme političkog djelovanja i stava građana, odnosno da su građani konačno počeli kažnjavati političke predstavnike i tražiti odgovornost. Dobre vijesti su stigle i iz Srebrenice i nadat je se da će u ovom gradu konačno biti smijenjen gradonačelnik koji negira genocid.

Nadat je se da će se ovaj trend nastaviti i da će građani i od novoizabranih političara zahtijevati odgovornost i rad, da će pratiti da li ispunjavaju obećanja koja su dali u predizbornim kampanjama, jer “puna su groblja nezamjenjivih ljudi”, kako kaže stara engleska poslovica.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO