Demokrate mogu mnogo postići i bez Senata

Slijeva nadesno, Doug Emhoff, muž potpredsjednice Kamala Harris, predsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill Biden zajedno na pozornici 7. novembra 2020. u Wilmingtonu, Delawareu (AP)

Joe Biden će biti predsjednik.

Donald Trump neće.

Ogromnom dijelu Amerike je laknulo. Većem dijelu svijeta je laknulo.

Postoji naravno i blizu 70 miliona Amerikanaca koji su razočarani. Mnogi od njih su bijesni. U pogledu političke moći, mogao bi ih dobro predstavljati Senat.

Senat ima 100 mjesta. Republikanci već imaju 50. Demokrate imaju 46 plus dva nezavisna koji glasaju s njima.

Znači ostaju još dva. Ona neće biti odlučena do januara. Oba su u Georgiji. Ako republikanci osvoje i samo jedno, oni će kontrolisati Senat. Ako demokrate osvoje oba, oni će kontrolisati Senat, jer u slučaju neriješenog odnosa, glasat će potpredsjednica Kamala Harris.

Razumno je pretpostaviti da će republikanci, ako budu imali kontrolu, učiniti sve da onesposobe Bidena na predsjedničkoj poziciji.

Mitch McConnell, koji je bio i nastavit će biti njihov lider, sjeo je sa svojim kolegama republikancima onog dana kada je bila Obamina inauguracija i skovao s njima zavjeru da radi sve što može da ga učini predsjednikom sa samo jednim mandatom, da se protive svemu što on predloži, čak i ako vjeruju da je to dobro za državu.

McConnell je čovjek koji nije dopustio Obami da imenuje suca u Vrhovni sud. Zato je Trump imenovao tri suca na ovom sudu.

McConnell je čovjek koji je zaustavio drugi paket pomoći, iako je naciji bio potreban.

Sve u svemu, McConnell je veoma dobar u kontrolisanju svoga tima. Odlično drži vlast. Nijedan oblik licemjerja mu nije stran. Nemilosrdan je kada je u pitanju stavljanje moći svoje stranke iznad patriotizma.

Moć unutar sfere izvršne vlasti

U ovom trenutku je nemoguće zaista predvidjeti šta će se desiti u Georgiji u januaru. Nažalost, razumljivo je očekivati da će barem jedan republikanac pobijediti. David Perdue je trebao 50 posto glasova da izbjegne drugi krug. Dobio je 49,7 posto (od gotovo potpunog brojanja). Njegov je protivnik dobio 47,9 posto. Dok je kolega koji se natjecao kao libertarijanac i koji neće biti u drugom krugu, dobio 2,3 posto. U drugoj utrci su dva konzervativna bijelca podijelila republikanske glasove. Zajedno su dobili 40 posto glasova, dok su demokrate dobile 32 posto.

Nadajmo se, zbog Bidena i Amerike, da će demokrate osvojiti oba mjesta.

Ako McConnell ponovo bude lider većine, trebaju li se demokrate baciti niz najbliže stepenice u očaju?

Ne trebaju.

Donald Trump je dokazao da postoji mnogo stvari koje su striktno unutar sfere izvršne vlasti.

Ministarstvo pravde za početak. Povratak u vjeru u vladavinu zakona koji je umnogome drugačiji od političkog poziva na „zakon i red“.

Ako se Zastupnički dom želi vratiti istragama kao što su Muellerova, pitanje opoziva, Trumpove porodične finansije i tome sličnima, ova će im administracija proslijediti dokumente i neće spriječiti ljude da svjedoče. Zamislite vjetrove istine koji bi mogli zapuhati kroz ovu državu.

Povratak zaštiti okoline kao stvarnoj američkoj politici kroz provođenje postojećih pravila, vraćanje Obaminim pravilima koja je Trump odbacio, uvođenje novih i poboljšanih i povratak Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama. Promjena od podržavanja karbonskog goriva na podršku obnovljivoj energiji.

Raspon izvršnih ministarstava je ogroman: obrazovanje – Betsy Devos više nije na vlasti! Zamijenila ju je obrazovana osoba koja vjeruje u obrazovanje, a ne privatizaciju. Energetika – svjetlost a ne karbon. Zdravstvo i ljudska prava – više njima ne upravljaju lobisti velikih farmaceutskih kompanija. Domovinska sigurnost – spremni pogledati u bijele supremaciste, nespremni stavljati djecu u kaveze. Rad – postaju za sindikat. Država – obogaćena novim osobljem i podržava naše saveznike. Unutrašnji poslovi – sačuvajmo parkove i javne površine. Blagajna – ima stav koji podržava ljude. Prevoz – zaista gradi infrastrukturu.

A tu su i podagencije, nezavisne agencije, odbori i komiteti i nazovi zvanične agencije. Tu su CDC, CIA, FBI, oružane snage, Pošta i služba za vrijeme.

Postoje pitanja koja se tiču radnih odnosa, zatvora, policije, građanskih prava, sigurnosti na internetu, smještaja, ruralnog razvoja, socijalne sigurnosti i pogranične kontrole koja mogu biti razriješena na nivou izvršne vlasti. Za prikupljanje i objavljivanje statistike, podržavanje umjetnosti i kulture, podsticanje svih vrsta istraživanja također nije potrebno odobrenje Senata.

‘Svaki je republikanac za sebe’

Vanjska politika se oduvijek smatra domenom izvršne vlasti. Osim povratka podržavanju demokratije i protivljenju autokraciji. Podrška NATO-u. Ne sumnjati da se predsjednik usmjerio na stranu državu dok njegov zet nije dobio kredit od iste. Možda povratak iranskom nuklearnom sporazumu.

Stručnjaci nagađaju da bi Biden zapravo mogao sarađivati sa McConnellom. Ipak je Biden u Senatu proveo 36 godina. On, svi to kažu, ima dobre odnose, čak i van svoje stranke. Bio je efikasan tamo. On zna kako tajanstvene i specifične poluge moći djeluju. Postoje razlozi zbog kojih možemo vjerovati da on može uvjeriti nekoliko republikanaca da glasaju sa demokratama i probiju crveni zid Senata.

Trump je bio uistinu karizmatičan. To ne znači da je bio dobar ili pametan ili razborit. Samo želim reći da je imao sposobnost nagnati ljude da navijaju za njega, da mu budu odani i da glasaju za njega dok je pravio bezbroj grešaka, od kojih bi svaka potpopila bilo koga drugog. Zahtijevao je ulizivačku odanost. Bio je zloglasno i veoma javno osvetoljubiv. Republikanci su ga se bojali i bojali su se njegovih birača.

Trump je otišao.

Ipak trebamo biti svjesni i da se priča kako će se pokušati vratiti i takmičiti se za predsjednika ponovo 2024. Međutim, već postoji znatan broj republikanaca koji misle da je na njih red, uključujući Nikki Haley, Mikea Pompea, Toma Cottona, Teda Cruza, Marca Rubija, i još nekolicine. Oni će tvrditi da je Trump već pokazao da može izgubiti i da je, stoga, vrijeme za nekog novog. Svaki put kada republikanac izgubi na izborima, unutar stranke se priča da je potrebno proširiti bazu. U praksi oni idu još dalje udesno. U vrijeme tzv. primarnih izbora 2016., doslovno su se svi njihovi kandidati pobunili. Naredni korak, sa Trumpom koji mu već naginje, je puni pokret teorije zavjere QAnon. Drugo nevjerovatno, ali nekako nezabilježeno obilježje tih primarnih izbora bilo je da se do vrha uzdizao onaj ko je najviše lagao. Neki od kandidata će se pokušati takmičiti tako što će dublje ući u QAnon i pričati još više laži nego Trump. Drugi će se boriti za povratak eufemizma. Nekolicina će možda krenuti ka realizmu, zaboravljajući najveći uvid o američkoj politici, kako ga je formulisao Stephen Colbert, „Činjenice imaju liberalnu pristrasnost“, i da je suština trampizma mržnja prema liberalima. Ako se Trump bude ponovo kandidovao to će gurnuti republikance u građanski rat. Počet će sa opakim bitkama. Ako Trump pobijedi, preostali republikanski establišment će slijediti mnoge koji su napustili zabavu u ovom krugu. Teško se može zamisliti neki bolji scenarij za demokrate.

Kako god, svaki je republikanac za sebe.

Dvadesetdva republikanca iz Senata možda će ponovo biti predstavnici na izborima za dvije godine. Neki od njih u ljubičastim državama kao što su Pennsylvania, Wisconsin, Sjeverna Karolina, Iowa, i Florida. Hoće li se željeti natjecati uz reputaciju da su protiv zdravstvene zaštite, protiv infrastrukture i protiv pomoći za sve tokom pandemije i da će dopustiti državama i gradovima da bankrotiraju.

Demokrate još nisu dobile lagane, zlatne stepenice do liberalne nirvane. Ali i bez Senata, mnogo je tog što mogu učiniti da bi svijet bio ljepše mjesto.

Izvor: Al Jazeera