Trump je otišao, Netanyahu je sljedeći

Izraelski demonstrant drži plakat koji poziva na izgon premijera Benjamina Nestanyahua (AP)
Izraelski demonstrant drži plakat koji poziva na izgon premijera Benjamina Nestanyahua (AP)

Nikog poraz Donalda Trumpa nije tako pogodio kao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Nije čak ni prestolonasljednike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Saudijskoj Arabiji. Ovi zaljevski lideri možda jesu zavisili od Trumpa za pravljenje nereda u regiji i tužni su što on odlazi, ali u poređenju s njima Netanyahu je izgubio puno više od partnera u zločinu: on je izgubio svoju srodnu dušu, svoj američki alter ego. Šta je, dakle, činilo njihov odnos tako posebnim i kakva budućnost čeka Netanyahua sada kada je Trump dio prošlosti?

Trump i Netanyahu su se slagali gotovo u vezi svega, počevši s njihovom mržnjom prema Baracku Obami i Obaminoj i Bidenovoj administraciji, što su izražavali uz puno zlobe. Tokom četiri godine su dali sve od sebe da razore sve što je Obama ostavio iza sebe, počevši s razdvajanjem američke i izraelske regionalne strategije i izlaskom iz iranskog nuklearnog sporazuma. Demonizirali su iransko vođstvo, hvalili arapske diktatore i marljivo radili na uspostavljanju novog strateškog partnerstva između ovih diktatora i Izraela kako bi se suprotstavili arapskom narodu i Iranu.

Trump i Netanyahu su kritizirali, pa čak i ponižavali Evropu jer se drži svojih liberalnih vrijednosti i poštuje svoje vanjskopolitičke obaveze, posebno zato što poštuje iranski nuklearni sporazum. Imali su slične prezrive i neprijateljske poglede prema Ujedinjernim narodima i njegovim raznim međunarodnim agencijama. Njanečuvenije, udružili su se protiv Palestinaca, koji već desetljećima pate pod izraelskom okupacijom, ucjenjujući njihove vođe i ukinuvši im svu pomoć kako bi ih prislili da se povinuju njihovim diktatima. U ovome im je pomogao Trumpov zet i Netanyahuov porodični prijatelj Jared Kushner, podli skorojević koji se pobrinuo da oba ova egocentrična lidera budu u dobrim odnosima. Cionistički ekstremista Kushner je idejni tvorac Trumpovog neslavnog “sporazuma stoljeća”, koji je usvojio Netanyauovu rasističku kolonijalnu logiku u Palestini.

Serijski lažovi i populistički šoumeni

Ali, to nije sve što čini odnos između Trumpa i Netanyahua tako jezivim. Kako sam pisao ranije ove godine, ima i drugih ličnih sličnosti između ova dva cinika. Obojica su poznati kao serijski lažovi; obojica su preljubnici i dvaput su se razvodili; i obojica su optuživani da su zloupotrijebili položaj za ličnu i političku dobit. A ipak, obojica su bila u stanju pridobiti podršku vjersih fanatika, koji smatraju da su ova dvojica moralno kompromitiranih grešnika božiji instrumenti, koji, iako bez svjesne namjere, služe božanskoj svrsi. Trump je prigrlio iste ultranacionalističke, pa čak i rasističke planove koje je Netanyahu dugo provodio u djelo u Izraelu i na Bliskom istoku. Obojica su populistički šoumeni, okupljajući svoju desničarsku biračku bazu oko svojih ličnosti čak i kada su se pokazali nekompetentnim u upravljanju najgorim krizama u svojim državama, uključujući pandemiju korona virusa.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Nakon što se dovela do ivice, Amerika je gledala u provaliju i odlučila se povući prošle sedmice. Većina je odbila još četiri godine cunamija Trumpa, pribojavajući se da bi on na kraju uništio njihovu demokratiju i nacionalno jedinstvo. Umjesto toga, glasali su za ponovno uspostavljanje demokratskih i liberalnih institucija ove države te za iscjeljenje rana ove nacije. Ali, baš kao što je Trump pokušao poništiti sve Obamino, Joe Biden će preokrenuti Trumpove preokrete, a možda će napraviti i više od toga. On će se ponovo pridružiti Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama, iranskom nuklearnom sporazumu, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i, vjerovatno, UNESCO-u, između ostalih sporazuma i institucija koje je Trump osporio ili napustio. Obećao je i da će ukinuti zabranu putovanja za države s muslimanskom većinom.

Izgleda odlučan da dovede odnose s Palestincima na nivo iz Obamine ere, ponovno pustivši pomoć, vraćajući ured Palestinske oslobodilačke organizacije u Washington, odbijajući pripajanje, zagovarajući dvodržavno rješenje… Ovo neće biti dovoljno da se promijeni situacija u Palestini, a pogotovo da se okonča okupacija i stvori nezavisna palestinska država. Biden, koji se jednom hvalio da je nejevrejski cionista, neće projicirati svoje neprijateljstvo prema osovini Trump – Netanyahu na odnose SAD-a i Izraela. Neće mnogo odstupiti od tradicionalne američke politike u vezi Izraela, bljujući stare mantre o očuvanju izraelske sigurnosti i regionalne vojne superiornosti. Ali, postoje stvari koje Biden može i treba uraditi da zauzda Netanyahua.

Doviđenja Donald, ‘đenja Jared, ćao Bibi

Biden bi mogao uskratiti izraelskom premijeru, za kojeg se vežu kontroverze, uobičajenu podršku koja se pruža izraelskim liderima. I on bi mogao da ne tolerira bilo koji od premijerovih ponižavajućih ispada ili neprijateljskih kritika, koji su mu prešli u naviku tokom Obamine ere. Isto tako, Biden bi mogao odbaciti Netanyahuove jednostrane poteze u Palestini ili u regiji ako su ilegalni ili ako su napravljeni bez prethodne koordinacije s Washingtonom. Ukratko, Biden bi mogao učiniti nadolazeće mjesece oslabljujućim, inhibirajućim i izravno ponižavajućim za izraelskog premijera. Mogao bi mu čak okrenuti leđa i učiniti ga nepoželjnom osobom u Bijeloj kući.

Bibija, kako premijera zovu u Izraelu, već čeka suđenje sa tri tačke optužnice za korupciju, koje ga mogu odvesti u zatvor, što znači da je samo pitanje vremena kada će se njegova koalicija ili stranka okrenuti protiv njega. Zato Biden treba ići dalje od Netanyahua i poslati jasnu poruku izraelskoj desnici. On treba potkrijepiti svoje verbalno protivljenje izraelskoj politici naselja i pripajanja djelima, prvenstveno uravnotežujući američku pomoć da izvrši pritisak na izraelsku vladu kako bi ova napravila ono što je ispravno. Ovo je nužno da bi se američko-izraelski odnosi vratili na početak, a koji su zastranili tokom Trumpove administracije. Bit će to i važna lekcija za narednog izraelskog premijera, koji bi, sudeći po listi potencijalnih kandidata, mogao biti jednako loš, ako ne i gori od Netanyahua.

Zaista je krajnje vrijeme da američki predsjednik napusti umirenje, koje se već dugo pokazuje kontraproduktivnim, pa čak i destruktivnim, u korist pritiska ili “stroge ljubavi”, kako vole reći u Washingtonu, koja se pokazala efikasnom s Izraelom i korisnom za mir i sigurnost. Netanyahu je proveo životni vijek u politici govoreći Izraelcima da se ne brinu zbog američkih reakcija, jer on zna kako da postupa s Washingtonom. Vrijeme je da mu se pokaže da je u krivu. Biden je već porazio američkog Netanyahua; vrijeme je da porazi izraelskog Trumpa. Doviđenja Donald, ‘đenja Jared i ćao Bibi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO