Beogradski metro, gondola, jarbol – ludom radovanje

Vladajući su obećali projekte vrijedne milijarde eura, ali od njih još ništa nema, piše autor (Al Jazeera)

Kada putnik namernik dođe u glavni grad Srbije, prvo što treba da uradi jeste da se provoza metroom do Kalemegdan, odakle će najskupljom gondolom na svetu da se spusti do Ušća, gde će videti najplaćeniji svetski jarbol, na kojem se ponosno vijori zastava Srbije. Kada je već tu, može i da se prošeta Starim mostom, koji je preseljen nekih par stotina metara nizvodno… Ovako bi Beograd trebalo da izgleda na osnovu obećanja kojima su građani glavnog grada Srbije zasipali pretendenti na vlast iz Srpske napredne stranke pre nešto više od dve i po godine. Danas, kada su zagazili u treću godinu vlasti, projekte poput izgradnje metroa, gondole, jarbola i preseljenja Starog mosta, više niko ne spominje.

Glavno obećanje u kampanji za beogradske izbore 2018. godine bila je izgradnja metroa. Beograd je dobio Metro, pre nekoliko godina, ali to je onaj lanac trgovinskih radnji, a ne moderan način prevoza koji postoji i bez kojeg mnogi gradovi u Evropi ne bi funkcionisali. Šalu na stranu, po završetku kampanje SNS-a za beogradske izbore, u čiju svrhu su čak štampane i karte za metro, utihnula je i priča o metrou. Prema obećanjima iz 2017. i 2018. godine, izgradnja metro u Beogradu koštala bi između 4,5 i 5,5 milijardi evra, a metro bi imao, za početak, dve linije.

O metrou se ponovo govorilo u maju ove godine, kada je ministarka građevine Zorana Mihajlović potpisala, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, Sporazum o donaciji 8,3 miliona evra za realizaciju i finansiranje projekta Beogradskog metroa između Vlade Srbije i Vlade Francuske. U medijima je ovaj sporazum označen kao početak izrade studije izvodljivosti, idejnog rešenja i studije procene uticaja na životnu sredinu za prvu fazu, odnosno prvu liniju metro. Metro bi trebalo da bude izgrađen u saradnji sa francuskim i kineskim partnerima. Početak radova je, ovoga puta, prolongiran za kraj naredne godine.

Umjesto gondole, na Kalamegdanu ‘nikle’ palme

Projekat izgradnje gondole je, takođe, jedno od velikih obećanja naprednjaka Beograđanima. Projekat izgradnje gondole je kao ideju dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovaj projekat od početka prate suprotstavljeni stavovi politike i struke, ali kako to u Srbiji obično biva, politika uvek pobedi. Koalicija stručnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa u Srbiji zatražila je od nadležnih da zaustave projekat gradnje gondole, koja bi spojila Beogradsku tvrđavu i Ušće, jer je “u koliziji sa stručnim standardima, međunarodnim obavezama i zakonima Srbije u domenu očuvanja kulturnog nasleđa, a nepovratno bi ugrozio Beogradsku tvrđavu, kao kulturno dobro od najvišeg značaja za Republiku Srbiju”.

Više od 14.000 građana je potpisalo peticiju protiv izgradnje gondole. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je početkom aprila prošle godine da će gondola biti završena do kraja 2019. godine. Urađeni su pripremni radovi, koji su podrazumevali i seču 250 stabala na Kalemegdanu. Izgradnja gondole je, prema priznanjima predstavnika gradske vlasti, trenutno u manjem zastoju, a planirano je da njena izgradnja košta nešto manje od četiri miliona evra. Umesto gondole, Beograd je na Kalemegdanu pre neki dan dobio palme.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Izgradnja najvišeg jarbola u Evropi, u visini od 120 metara, trebalo je da bude prvo realizovano obećanje SNS-a u Beogradu. Završetak radova na izgradnji ovog jarbola najavljeno je za kraj 2018. godine. Danas, dve godine kasnije, o jarbolu ni reči. Ostalo je samo zapisano da je plan za izgradnju jarbola redukovan i da se sa 120 metara snizio na 80 metara te da će se na njegovom vrhu vijoriti zastava Srbiji dugačka 30 metara. Okvirna cena za izgradnju jarbola bila je 3,5 miliona evra. Uporedo sa jarbolom, pre bilo kakvih daljih planova, odustalo se od realizacije još jednog obećanja, a to je izgradnja panoramskog točka, koji je u u kampanji predstavljen kao još jedan od velikih aduta u privlačenju stranih turista.

Jedna od najoriginalnijih ideja sa kojom su naprednjaci izašli pred birače tada bilo je premeštanje Starog mosta, koji spaja Novi Beograd sa delom grada gde se nalazi autobuska stanica. SNS je hteo da preseli taj most jer im se nije uklapao u estetiku projekta “Beograd na vodi”. Bio im je ružan, a zamislili su izgradnju novog i lepšeg mosta. Preseljenje je planirano za prošlu godinu, a nije se evo desilo ni ove godine. Čak je organizovana i lažna anketa, sa pitanjem gde da se preseli taj most, a građani su obavešteni o toj anketi tek kad je završeno navodno glasanje.

Može li Aleksandar Vučić ‘maknuti’ Gorana Vesića

Mnoga druga obećanja, takođe, nisu ispunjena. Manir vlasti je pokazan i u Beogradu. SNS je veoma lak na obećanjima, ali ih još lakše zaboravlja. Jedno od prvih obećanja novih vlasti je bilo da se u penzije neće dirati, pa su i one smanjene. Obećano je da će Srbija biti članica Evropske unije 2020. godine, a tokom ove godine nije otvoreno nijedno poglavlje u pregovorima sa Briselom i čini se da je svetlosnim godinama udaljena od zacrtanog plana. Ovako bismo mogli u nedogled.

Bez obzira na sva data, a neispunjena obećanja, SNS čvrsto drži vlast u svojim rukama u Beogradu. I ne samo te, već uveliko kuju planove za nove izbore, koji ih očekuju 2022. godine. Predsednik Srbije, tvrde obavešteni izvori iz SNS-a, ozbiljno razmišlja o tome da zamenika gradonačelnika kooptira u Vladu Srbije, jer je Goran Vesić apsolutno najnepopularnija ličnost iz redova SNS-a u Beogradu. Vučić ne želi da izgubi Beograd, jer bi to moglo da se tumači kao uvod u njegov odlazak sa vlasti, i zato razmišlja da Vesića “makne” iz Beograda. Bez obzira što je Vesić zamenik gradonačelnika u dva mandata, nesporno je da je upravo on pravi gradonačelnik i najuticajnija ličnost kada je reč o poslovima u srpskoj prestonici.

Da li će ovaj manevar uspeti i da li će Vučić uspeti da zadrži vlast u Beogradu posle niza promašenih obećanja, nije nemoguće. Problem je što Beograd, poput Srbije, nema jasno iskazanu alternativu, a činjenica da SNS retko koje obećanje iz kampanje uspe da ispuni, po svoj prilici, nije dovoljno da bi se građani zahvalili naprednjacima na dosadašnjoj vlasti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera