Vlada kontinuiteta obožavanja predsjednika

Buduća vlada Srbije na papiru izgleda kao neka nova energija, ali to je daleko od istine, piše autor (Tanjug)

Bilo je potrebno da prođe 125 dana od kada su glasali na parlamentarnim izborima da bi građani Srbije saznali sastav nove vlade. Zašto je to tako zna samo jedan čovek, onaj kome će i ova vlada nastaviti da se divi. Isto onako, samo brže, jače i bolje, nego što je radio prethodni kabinet Ane Brnabić. Kada se o budućoj vladi Srbije uopšteno govori, jer tek treba da bude izglasana u parlamentu, na papiru to izgleda kao neka nova energija, dopunjena sa 50 odsto novih ministara i činjenicom da je skoro polovina žena u novom kabinetu stare premijerke. Kada to gleda neko sa strane, onda to tako može i da deluje, ali to je daleko od istine. Ljudi koji se nisu dovoljno trudili u odbrani lika i dela predsednika Srbije Aleksandra Vučića zamenjeni su onima koji će to u budućnosti da čine iz petnih žila.

Svakako da je vest broj jedan rokada u bezbednosnom sektoru. Nije se desilo ono o čemu su pisali mediji nedeljama unazad, jer je Bratislav Gašić ostao na čelu Bezbednosno-informativne agencije, ali su se rotirali Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin. Prvi je sa čela ministarstva unutrašnjih poslova kooptiran za ministra odbrane, a drugi obrnuto – iz odbrane je preseljen u policiju. Tako će lider skoro pa nepostojećeg Pokreta socijalista postati glavni Vučićev čovek u najavi borbe protiv mafije. Zašto je Vučić ovako odlučio, a rekao je da je to njegova odluka, i dalje nije jasno. Poručio je da Stefanovićev transfer u Ministarstvo odbrane nije nikakva degradacija i da se od Vojske Srbije očekuje značajno učešće u borbi protiv organizovanog kriminala. Jedini logični odgovor na ovu rokadu jeste da Vučić više veruje Vulinu nego Stefanoviću. Vulin je svoju nesposobnost milion puta dokazao, ali odanost vrhovnom vođi nikada nije dovodio u pitanje, dok kada je reč o Stefanoviću ima tu nekih nejasnih stvari, naročito kada je reč o izvozu oružja.

Prva linija odbrane ojačana ženama

Nebrušeni biser u kabinetu Ane Brnabić je svakako i debitant na ministarskom položaju – Tomislav Momirović. Jedan od dvojice sinova osnivača poznatog srpskog brenda Mona zameniće na mestu ministra saobraćaja i građevine Zoranu Mihajlović. Momirović je ljubav prema Vučiću svih ovih godina pokazivao na Twitteru i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Njegovo obožavanje lika i dela Aleksandra Vučića nije ništa manje od Vulinovog, Brnabićkinog i divljenja Marka Đurića. Nema poteza koji nije pohvalio, a udario je i na Dragana Đilasa, kada je trebalo. Ostaće upamćen i po tome što se, zajedno sa bratom Urošem, zalagao za smanjivanje minimalca.

Prva linija odbrane lika i dela predsednika Srbija biće ojačana ženama, partijskim Valkirama, koje su i do sada bile spremne da poginu ako treba za svog vođu. Radi se o novim ministarkama: samouprave – Ireni Vujović, lokalne samouprave – Mariji Obradović i rada – Dariji Kisić Tepavčević. Nova ministarka rada je bila viđena u svojoj branši – zdravstvu, ali je tu i dalje neprikosnoveni Zlatibor Lončar. Kisić Tepavčević je u prethodnim mesecima naglo stekla popularnost, jer se najčešće pojavljivala ispred Kriznog štaba, koji je više vodio računa o aktuelnoj vlasti nego o zdravlju naroda. Svojim “lapsusima” je dovodila građane Srbije do ludila. Poslednji ispad, kada je najpre rekla da je nošenje maski obavezno i na otvorenom, a par sati kasnije demantovala ili ispravila sebe, rekavši da je to samo preporuka, bila je definitivna preporuka za Vladu. Nema toga preko čega nije spremna da pređe ili da uradi da bi zaštitila lik i delo Aleksandra Vučića.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Već pomenuta Zorana Mihajlović je “vraćena” na čelo Ministarstva energetike. To je voda u kojoj se, tako kažu, ona najbolje snalazi. Nije ostala na toj funkciji u prethodnoj vladi zato što nije bila po volji Rusa. Tako se pričalo, a i ima logike. Sada, kada je Vučić napravio nagli zaokret prema Donaldu Trampu, jasno je da je Mihajlović mnogo bolji izbor od prethodnika, socijaliste Aleksandra Antića. Ne treba smetnuti sa uma da je redovan gost na slavi ove ministarke uvek bio ambasador SAD-a u Srbiji. Upravo je Zorana Mihajlović jedan od sigurnih dokaza da se stranci “ne mešaju” u izbor ministara u Srbiji.

Šta reći za dojučerašnju funkcionerku i narodnu poslanicu Demokratske stranke Gordanu Čomić, koja se ogrešila o odluku svoje stranke da bojkotuje izbore. Izašla je na izbore, osvojila nula zarez ništa glasova i postala ministarka. Vreme će da pokaže da li je postala ministarka zbog svoje želje da nešto popravi u društvu, što je gotovo nemoguća misija, ili iz osvete prema ostatku opozicije, koji je smatra izdajicom. U njenom resoru će se naći ljudska i manjinska prava, kao i dijalog. Srbija je od Vučića u prošlom periodu dobila samo monolog, ali će nekadašnja potpredsednica Demokratske stranke uspeti to da promeni, da se ne lažemo – neće.

Socijalisti izgubili, samo Dačić dobio

U ministarsku fotelju će sesti i jedan od najpoznatijih ratnohuškačkih novinara na prostoru bivše Jugoslavije Ratko Dmitrović. Pošto će Vulin sada biti zauzet unutrašnjim poslovima, Dmitrović će ga sigurno naslediti kada je reč o “održavanju dobrosusedskih odnosa”. Poznat po “prijateljstvu” prema Hrvatima, ali i Bošnjacima, pa i Albancima, Vučić će u Dmitroviću sigurno imati prvorazrednog branitelja lika i dela, koji će na jedan mig biti spreman da kaže sve ono što Vučić neće smeti. Brigu o porodici, kako glasi Dmitrovićev resor, vodiće neko drugi.

Po objavljivanju sastava nove Vlade postalo je jasno da su socijalisti najveći gubitnici. Jedno ministarstvo, i to za prosvetu, nije ono što su očekivali. Možda dobiju i jedno mesto bez portfelja. Ime ministra ili ministara još nisu odredili, ali im je jasno poslata poruka da su gotovo nebitni u novom sazivu i da treba da budu presrećni zbog ovog što su dobili. Ivica Dačić sigurno jeste, jer je novi predsednik Skupštine, ali pitanje je kako se ostali članovi njegovog okruženja osećaju. Čim nisu odredili imena, lako je moguće da su se njihovi redovi malo uskomešali.

Uz proverenu ekipu koja će ostati na svojim funkcijama ministra finansija, poljoprivrede, evropskih integracija, sporta, zdravstva, šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, desnom Vučićevom rukom u Predsedništvu, i šefom kabineta direktora BIA kao novom ministarkom pravde, a predvođeni Anom Brnabić, sasvim je jasno da će nova vlada biti vlada kontinuiteta, ali u odbrani lika i dela Aleksandra Vučića.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera