Kašmir – hinduizacija muslimanske regije

Može li nova indijska doktrinai uvjeriti većinu stanovnika Jammua i Kašmira da će im veća integracija s Indijom pružiti više mogućnosti (EPA)

Indija je u ustavu ukinula poseban status za problematičnu regiju Kašmir. Ministar unutarnjih poslova Amit Shah najavio je u parlamentu da odmah stupa na snagu odgovarajuća predsjednička uredba prema kojoj bi se članak 370 indijskog ustava trebao izbrisati bez zamjene. To je zajamčenoj državi Jammu i Kašmiru do sada zajamčilo prava na autonomiju, koja se više ne bi mogla primjenjivati. Indijski dio Kašmira trenutno ima svoj ustav, vlastitu zastavu i široke političke nadležnosti – s izuzetkom vanjske i obrambene politike. Osobama koje dolaze izvan Kašmira zabranjeno je trajno živjeti u regiji, kupovati zemlju ili raditi u administraciji. Ovo će se promijeniti: Država Jammu i Kašmir bit će reorganizirana, rekao je Amit Shah. Indijski mediji objavili su da bi država trebala biti podijeljena na dva dijela. U Parlamentu se vodila burna rasprava o pitanju Kašmira i o tome u kojoj mjeri parlamentarci utječu na predsjedničku uredbu. Prema indijskim pravnim stručnjacima, naredba bi se ipak mogla sudski zaustaviti.

Političari u regiji smatraju odluku vlade dijelom pokušaja „hinduiziranja“ Kašmira. Na primjer, hinduistička nacionalistička i vladajuća stranka BJP premijera Narendra Modija želi već desetljećima zaustaviti poseban status Kašmira. Reformom se želi postići da se regija u kojoj dominira muslimansko stanovništvo čvršće usidri u tradicionalnom indijskom društvu. Napetosti u regiji nedavno su porasle. Indija je posljednjih dana tamo poslala desetke tisuća dodatnih vojnika. Pored toga, vlasti su uvele policijski sat u glavnom gradu Srinagaru i okolnim područjima kojim upravljaju. Internetske usluge bile su blokirane, mobilna mreža i fiksna mreža su isključeni. Iz regije su odvedeni turisti, studenti i hodočasnici, škole zatvorene. Prema AFP-u, nekoliko regionalnih političara sada je u kućnom pritvoru. Točni razlozi policijskog sata u početku su bili nejasni. Indijska je vojska u nedjelju priopćila kako su pakistanski vojnici i milicija pokušali preći demarkacijsku liniju u Kašmiru. Pokušaj je odbijen, pet do sedam napadača je ubijeno.

Opasnost od rata Indije i Pakistana

Pakistan je odbacio ove navode i zatražio od Sjedinjenih Država posredovanje u sukobu. “Predsjednik Donald Trump ponudio je posredovanje u Kašmiru, sada je vrijeme za to”, napisao je premijer Imran Khan na Twitteru i nastavlja da se situacija se pogoršala zbog “novih agresivnih akcija indijskih okupacijskih snaga. To ima potencijal prerasti u regionalnu krizu. Lišenje prava autonomije vlada u Islamabadu osudila je kao “nezakonito”. Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Indiju na “jednostrane korake” za promjenu međunarodno kontroverznog statusa Kašmira. “Kao stranka ovog međunarodnog sukoba, Pakistan će upotrijebiti sve moguće opcije kako bi se suprotstavio tim ilegalnim potezima”, poručilo je pakistansko ministarstvo.

Nakon pobjede na izborima u svibnju, Modi je diktirao tvrdolinijaštvo svojoj stranci u Kašmiru. Zna da stopa gospodarskog rasta od sedam posto neće biti dovoljna da usreće one koji još žive u siromaštvu. Njegove riječi o razvoju u Kašmiru kriju rizični populistički projekt: poticanje na domoljubne i vjerske prvake protiv muslimanskog Pakistana i centralizacija vlasti. Poput Vladimira Putina i Xi Jinpinga, Narendra Modi shvatio je da je Pax Americana mrtav. Predsjednik Donald Trump preokupiran je vlastitim unutarnjim planom, a Europa je previše podijeljena da bi ponudila alternativu. Modi sada želi postati i ‘jak čovjek’ i napravio je prvi, odlučni korak u Kašmiru koji se više ne može preokrenuti. Naravno, poništavanje autonomije pogoršat će sigurnosnu situaciju u Jammu i Kašmiru. A ako netko ne zaustavi dvije nuklearne sile na ovom kontinentu, rezultat bi mogao biti još jedan rat između Indije i Pakistana. Ali čak i ako se ne dođe do krajnje eskalacije, Delhi nije učinio sebi nikakvu uslugu. Tvrdoglavost Modija i njegove vlade koštat će ljudskih života, ali i indijske demokracije.

Kašmir je zemlja za koju je bitna samo sirova snaga. Indija je postala zemlja koja ne priznaje ograničenja zakona, slobode i morala, koja će se rugati demokraciji i promišljanju. To je stanje čiji je psihološki princip strah. Poznata je naracija koja podržava radikalni potez oko Kašmira. Članak 35. (a) bio je diskriminatorna odredba i morao je postojati. Članak 370. nije bio mehanizam za integraciju, već pravni alat za separatizam. Indijska država, usprkos jezivom nasilju koje je koristila u prošlosti, nikada nije imala hrabrosti zauzeti se čvrsto u odnosu na Kašmir. Sada je Modi shvatio da je međunarodna klima pogodna i želi iskoristiti činjenicu da ljudska prava nisu zajamčena. Pakistanu i talibanima hindu-nacionalisti sada mogu pokazati gdje im je mjesto i spremni su riješiti cijelo pitanje jednom zauvijek, ako je potrebno i s velikom silom.

Za mnoge od ovih argumenata postoje jezgre istine. Status quo bio je dvosjekli mač: nije učinio ništa na rješavanju blagostanja Kašmiraca koji su sada izdržali dvije generacije onoga što je zapravo bila vojna okupacija. I povećao je jaz između Kašmira i ostatka nacije. Dakle, neki pokret je bio neizbježan. No jezgra istine razlomljena je oružjem. Rješenje koje se predlaže je uništavanje pristojnosti i nade za mir. Činjenica je da su te mjere morale biti učinjene sa čvrstom sigurnosnom matricom i informativnim zatajenjem, a završava u običnoj i jednostavnoj represiji koja vidi federalizam kao prepreku snažnoj državi i homogenoj kulturi. To je zanimljivo s obzirom da Indija osigurava asimetrični federalizam izvan Kašmira.

Ima li šansi za trajni mir?

No, Kašmir je drugačiji, jer hinudistički nacionalizam (Hindutva) ne može dozvoliti da postoji federalna država u kojoj dominiraju muslimani. Zemljopisna jezgra Hindutve nalazi se u sjevernoj, središnjoj i zapadnoj Indiji, a njezina se društvena jezgra sastoji od hindusa gornjih kasti i srednje klase. Hindutva je pokušala kao ideja doprijeti do periferije ulaskom u saveze pod Atalom Biharijem Vajpayeem, koji je postao prvi hindu-nacionalistički premijer. Nacionalni demokratski savez (NDA) za vrijeme Vajpayeejevih godina privukao je etničke stranke u južnim dijelovima Indije i stranke nižih kasti na sjeveru suspendirajući njegova tri najkontroverznija cilja: ukidanje članka 370. koji daje poseban status Jammu i Kašmiru, jedinstveni građanski zakonik i izgradnju Ramskog hrama u Ayodhyi na mjestu gdje je nacionalizmom razjarena rulja srušila džamiju Babri Masjid 1992. godine. Kada je uzde države preuzeo Modi, sve se još više razjarilo.

Ovaj nagli potez donekle je očekivan nakon što je Donald Trump počeo pregovarati sa talibanima, uz pakistansku pomoć. Završetak američkog najdužeg rata, onog u Afganistanu, donio bi mu velike vanjskopolitičke poene, a pakistanski premijer Imran Khan već je krenuo u raspravu oko američke uloge u Kašmiru. Razumna pretpostavka je da vlada Modija planira integrirati Jammu i Kašmir tako što će oduzeti ili narušiti neke od ‘posebnih statusa’, iskorištavajući percipiranu pakistansku kapitulaciju o prekograničnom terorizmu, ostvarila se. Jedna od osnovnih pretpostavki tog plana je da neće biti nikakvih međunarodnih reperkusija ako Delhi bude snažno potisnuo projekt naprijed, s prisilom ako bude potrebno. Ali Trump je sada možda potresao indijsko povjerenje. Trump je skrenuo pozornost na sigurnosnu situaciju u Kašmiru, na dugogodišnji karakter problema i na jedinstvenu nesposobnost Indije i Pakistana da spor riješe bilateralno. Kako se stvari razvijaju u jednadžbama između Washingtona i Islamabada na najvišoj razini vodstva, Pakistan je uspio navesti Sjedinjene Države da prihvate vezu između bilo kojeg afganistanskog rješenja i rješavanja spora u Kašmiru. Izgleda da Trumpove primjedbe u njihovoj cjelovitosti priznaju takvu povezanost.

U međuvremenu će nova doktrina morati uvjeriti većinu stanovnika Jammua i Kašmira da će im veća integracija s Indijom pružiti više mogućnosti, pružiti više slobode i prostora i ojačati njihova prava puno više od alternativa koje predlažu drugi glavne stranke ili separatisti. Hoće li plan Modija dovesti do veće harmonije između New Delhija i Srinagara, donoseći trajni mir Kašmiru? Ako to Modi uspije, odradit će izvanrednu nacionalnu službu i riješiti jedan od najvećih izazova New Delhija. U ovom trenutku, međutim, moramo živjeti s neizvjesnošću koja se odnosi na sve rizične, gotovo avanturističke poduhvate. U osnovi, ono što ova promjena signalizira je da indijska demokracija propada.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera