Kongresmenke će u Palestini svjedočiti surovosti izraelske okupacije

Rashida Tlaib i Ilhan Omar su novoizabrane članice Kongresa, muslimanke koje otvoreno kritikuju Izrael (AP)

Nakon rasističke sugestije predsjednika Donalda Trumpa da bi se trebale „vratiti u pokvarena i kriminalom zatrovana“ mjesta iz kojih su došle, jedna od četiri nove demokratske kongresmenke tamnije puti, poznate kao „odred“, planira zvaničnu posjetu svojoj drevnoj domovini.

Očekuje se da će Rashida Tlaib, iz Detroita rođena u porodici palestinskih imigranata, posjetiti okupirane palestinske teritorije u narednim sedmicama.

Dosta je česta pojava da novi članovi američkog Kongresa, i Demokrate i Republikanci, posjećuju Izrael. Obično, proizraelski lobi AIPAC organizira i sponzorira ove posjete kako bi se pobrinuo da američki zastupnici započnu mandat s pozitivnom percepcijom Izraela i da vide izraelsko-palestinski sukob iz izraelske perspektive.

Tokom ovih luksuznih i zabavnih putovanja, američki zastupnici posjećuju turističke atrakcije i sveta mjesta u Jerusalemu, upoznaju izraelske lidere, vojnike i doseljenike i slušaju pritužbe izraelskih vlasti na tzv. „sigurnosne prijetnje“ koje predstavljaju Palestinci. Tokom svoje posjete Izraelu, ovi zastupnici rijetko dobiju priliku čuti palestinske glasove ili svjedočiti uništenju koje uzrokuje izraelska nezakonita okupacija.

Naravno, posjeta Tlaib koju planira za avgust zajedno sa svojom kolegicom članicom „odreda“ Ilhan Omar i drugim američkim zvaničnicima, bit će znatno drugačija od ovih posjeta koje organizuje AIPAC. Prije svega, moguće je da im neće biti dozvoljeno da putuju u okupirane palestinske teritorije; ovo je zato što bi im kao pristalicama Pokreta za bojkot, povlačenje investicija i sankcije, izraelska vlada mogla zabraniti da uđu u Izrael i okupiranu Palestinu.

Posjeta baki

Ako im bude dozvoljeno da uđu, Tlaib i Omar će se vjerovatno sastati sa palestinskim liderima, aktivistima građanskog društva i braniteljima ljudskih prava i saznati o kontinuiranoj patnji palestinskog naroda. Tokom ovih sastanaka, one će vjerovatno čuti kako Palestinci vide dvodržavno rješenje kao vic i nemaju nade da će donijeti „održivu, susjednu, suverene i nezavisnu“ palestinsku državu koju je bivši predsjednik George W. Bush obećao da hoće još 2008. A, budući da planiraju posjetiti nekoliko različitih destinacija unutar okupiranih palestinskih teritorija, iz prve ruke će iskusiti poteškoće življenja života kojim upravljaju hirovi izraelskog sigurnosnog aparata.

Danas je ne samo okupirana Zapadna obala sasvim nedostupna Palestincima u Gazi i obratno, već je većini Palestinaca nemoguće da dođu do Jerusalema, bez obzira gdje su stacionirani.

Putovati unutar Zapadne obale također nije jednostavno. Ilegalna naselja, u kojima živi više od 600.000 Izraelaca, i putevi koji ih povezuju, a kojima nije dozvoljeno putovati Palestincima, presijecaju okupirane palestinske teritorije, pretvarajući ih u labirint nepristupačnih predjela.

Ako Tlaib bude željela posjetiti baku tokom svoje posjete, na primjer, bit će joj teško to izvesti.

Njena baka, koju toplo zove svojom „siti“ u mnogim obraćanjima i tvitovima, živi u selu Beir Ur na Zapadnoj obali, tri kilometra zapadno od Ramallaha i okruženom ilegalnim jevrejskim naseljima. Da bi tamo stigli, posjetitelji koji nemaju izraelske pasoše, prisiljeni su proći kroz punktove, diverzije, tunele i komplikovan, loše održavan sistem puteva.

Glavni autoput, poznat kao put 443, koji povezuje Tel Aviv i Jerusalem sa ovim selom, nedostupan je za većinu Palestinaca jer ga koristiti mogu samo izraelski državljani, žitelji i doseljenici koji voze vozila sa izraelskim tablicama. Palestinci su prisiljeni da koriste nadzirane i loše održavane sekundarne puteve što znatno povećava dužinu njihovog puta.

Ako Tlaib, Omar i drugi uspiju doći do sela, svjedočit će surovoj realnosti izraelske okupacije.

Tri zone

Početkom 1990-ih, Sporazum iz Osla je podijelio okupirane palestinske teritorije na tri tipa zona. Visoko naseljeni gradovi u kojima živi većina palestinske populacije na Zapadnoj obali uključeni su u Zona A i stavljeni su pod potpunu administrativnu i sigurnosnu kontrolu Palestinske samouprave (PA).

Drugi manji gradovi i sela su smješteni u Zona B i stavljeni pod administrativnu kontrolu Palestinske samouprave, ali pod sigurnosnu kontrolu izraelske vojske. Preostala područja, koja čine preko 60 posto Zapadne obale, označena su kao Zona C i stavljena pod potpunu sigurnosnu i administrativnu kontrolu Izraela.

Selo Beit Ur spada u posljednje dvije kategorije (12,1 posto sela se smatra Zonom B, dok je preostalih 87,9 posto označeno kao Zona C. Izrael je također konfiskovao 213 hektara zemlje iz ovog sela da izgradi izraelsko naselje Beit Horon i kao posljedicu, Izrael ima gotovo potpunu kontrolu nad kretanjem njegovih stanovnika.)

Stanovnici Beit Ura nemaju direktan pristup čak ni lokalnoj školi. Srednja škola Beit Ur al-Fuqa, koju pohađa 200-tinjak palestinskih učenika, okružena je ilegalnim izraelskim „sigurnosnim zidom“ sa tri strane. Četvrta i jedina strana koja nije zatvorena betonskim zidom blokirana je cestom izgrađenom isključivo za izraelske doseljenike. To za posljedicu ima da su učenici prisiljeni koristiti rutu od četiri kilometra koja se prostire duž sigurnosnog zida da bi došli do škole. Tokom svog 40-minutnog putovanja, učenici prolaze kroz opasne kanalizacione kanale i trpe maltretiranje izraelskih vojnika i naoružanih doseljenika.

Posjeta Tlaib i Omar posjeta okupiranoj Palestini će naglasiti ove i druge užasne realnosti izraelske okupacije. Ove dvije kongresmenke ne mogu same „riješiti“ brojne probleme s kojima se Palestina suočava, ali mogu pomoći da se podigne svijest o zločinima koje Izrael čini na dnevnoj bazi.

Usred aktuelnih agresivnih nastojanja da se Palestincima nametne nepošten sporazum koji eliminira pravo povratka za izbjeglice i ruši njihove nade za državom, posjeta Tlaib i Omar će zaista biti dašak svježeg zraka i utjeha da nas svijet nije napustio.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera