Korporativna neodgovornost TripAdvisora

TripAdvisor je druga najposjećenija web stranica (nakon Googlea) među stranim turistima koji dolaze u Izrael (Reuters)
TripAdvisor je druga najposjećenija web stranica (nakon Googlea) među stranim turistima koji dolaze u Izrael (Reuters)

Na Svjetski dan izbjeglica 20. juna direktor TripAdvisora Stephen Kaufer je objavio mišljenje u kojem podstiče biznise da pomognu da se riješi globalna izbjeglička kriza i obećava da će donirati milione dolara humanitarnim organizacijama „da podrže i pomognu izbjeglicama da ponovo izgrade svoje živote i vrate sebi pravo na budućnost“.

Ovo je, naravno, pohvalna inicijativa, samo kada ne bi bila u kontradikciji sa duhom drugih praksi u ovoj kompaniji. Dok je TripAdvisor odlučio pomoći izbjeglicama u određenim dijelovima svijeta, drugdje, naime u okupiranim palestinskim teritorijama, ova kompanija doprinosi patnji lokalne populacije, koja je i sama izvor jedne od najvećih izbjegličkih zajednica na svijetu.

Tokom proteklih sedam decenija, izraelske nemilosrdne politike konfiskacije zemlje, ilegalnih naselja i oduzimanja imovine, zajedno sa raširenom diskriminacijom, nanijele su ogroman bol Palestincima, lišivši ih osnovnih prava. I TripAdvisor je odigrao ulogu u ovom kontinuiranom iskorištavanju.

Amnesty International je u januaru 2019. objavio izvještaj nazvan Destinacija okupacija koji je objelodanio kako vodeće svjetske kompanije iz oblasti digitalnog turizma – Airbnb, Booking.com, Expedia i TripAdvisor – doprinose i profitiraju od održavanja, razvoja i širenja ilegalnih izraelskih naselja. Takve aktivnosti ravne su ratnim zločinima po međunarodnom zakonu.

Velika posjeta

TripAdvisor je druga najposjećenija web stranica (nakon Googlea) među stranim turistima koji dolaze u Izrael, a više od četvrtine (više od 800.000 ljudi) kaže da je posjetilo ovu stranicu u potrazi za atrakcijama, turama, restoranima, kafićima, hotelima ili apartmanima prije dolaska.

U sklopu naše kampanje pitali smo Kaufera da prestane izlistavati ili promovirati posjede, aktivnosti i atrakcije u ilegalnim izraelskim naseljima u okupiranim palestinskim teritorijama. Iz TripAdvisora su odgovorili tvrdeći da „navođenje posjeda ili biznisa na TripAdvisoru ne predstavlja naše odobravanje te institucije“. Pa ipak ova kompanija zarađuje od tih aktivnosti uključujući one u ilegalnim izraelskim naseljima.

TripAdvisor i drugi biznisi pokušavaju odbraniti svoju poziciju tvrdeći da je pitanje ilegalnih izraelskih naselja isuviše političko, pa ne mogu zauzeti stav po tom pitanju. Mi razumijemo da biznisi nemaju ovlasti da rješavaju politička pitanja, ali imaju odgovornost da osiguraju da ne nanose štetu ili ne doprinose kršenjima ljudskih prava.

Možda je čitatelju teško da zamisli utjecaj turizma i drugih poslovnih operacija u Palestini na ljudska prava, ali on je veoma stvaran za ljude koji žive pod izraelskom okupacijom. Primjera radi, otkrili smo da je TripAdvisor istaknuto reklamirao i djelovao kao posrednički agent za City of David, popularnu turističku atrakciju smještenu u Silwanu, palestinskom naselju u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Ovom atrakcijom upravlja organizacija Fondacija Elad, koju podržava izraelska vlada i koja pomaže izraelskim doseljenicima da se dosele u ovaj kraj.

Premještanje stanovnika

U Silwanu živi oko 33.000 Palestinaca. Sada tamo živi nekoliko stotina doseljenika, kao i u dobro zaštićenim posjedima u naseljima. Izrael premješta svoje stanovnike u ovo naselje od 1980-ih. Ovo je rezultiralo brojnim kršenjima ljudskih prava, uključujući prinudne deložacije i raseljavanje palestinskih stanovnika.

U proteklih 10 godina, najmanje 233 Palestinca su raseljena iz Silwana. Najskorije, 10. jula su izraelska policija i sigurnosne snage deložirale petočlanu palestinsku porodicu, uključujući četvero djece iz njihovog doma u ovom naselju.

Aktivnim ohrabrivanjem korisnika da posjete City of David i plate vodiča koji ih vodi u obilazak, TripAdvisot je pomogao Eladov biznis i profitirao od svake rezervacije napravljene preko ove stranice.

Da je TripAdvisor napravio čak i osnovnu procjenu rizika za svoje poslovne aktivnosti u ili sa izraelskim naseljima, otkrio bi da takva navođenja doprinose održavanju ilegalne situacije koja je inherentno diskriminatorska i kojom se krše ljudska prava Palestinaca. Zapanjujuće je da multimilijarderska kompanija (koja tvrdi da je najposjećenija web stranica za putovanja na svijetu, sa više od 450 miliona posjetilaca mjesečno) nije uradila takvu provjeru za svoje operacije u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama, ili je to napravila ali je odlučila svejedno nastaviti sa svojim aktivnostima.

Pomiješane poruke

I druge kompanije iz oblasti digitalnog turizma su poslale pomiješane poruke u vezi ljudskih prava. U aprilu 2019. Airbnb je najavio da će povući raniju odluku da skloni sadržaje u ilegalnim izraleskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali nakon što su izraelski advokati podnijeli grupnu tužbu. Iz ove kompanije su izjavili da će donirati zaradu od ovih sadržaja „neprofitnim organizacijama posvećenim humanitarnoj pomoći koja služi ljudima u različitim krajevima svijeta.“

Airbnb, kao i TripAdvisor, ne može nastaviti ignorisati svoj posao sa ilegalnim izraelskim naseljima koji je u suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnog zakona o ljudskim pravima, dok pokušava pokazati zabrinutost za ljude u potrebi kroz program o korporativnoj odgovornosti.

Nema tog iznosa donacija koji će izbrisati nepravdu koju nanose u okupiranim palestinskim teritorijama i zaista, bez obzira koliki bio, kratkoročni profit ne bi trebao biti vrijedan doprinošenja ratnim zločinima.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO