Saudijska Arabija i UAE zaslužuju biti na ‘listi srama’ UN-a

Djeca se opraštaju od prijatelja ubijenog u zračnom napadu saudijsko-emiratske koalicije na autobus u Saadi (Reuters)

U narednih nekoliko dana, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres finalizirat će godišnju listu država i naoružanih grupa koje su počinile teška kršenja prava djece u oružanim sukobima.

Svaka strana može se naći na listi zbog jednog ili više kršenja, među njima su silovanja, ubistva, sakaćenja i regrutaciju djece u oružane snage.

Lista je jedan od najučinkovitijih instrumenata UN-a za zaštitu djece u oružanim sukobima, jer uključuje i posljedice koje počinitelji nastoje izbjeći – njihovo javno imenovanje i sramotu pred cijelim svijetom.

‘Lista sramote“ je snažan mehanizam, ali njegov opstanak zavisi od njegovog integriteta. Odluka da li imenovati i osramotiti prijestupnike mora se donijeti na čvrstom temelju, bez straha ili favoriziranja i bez izuzeća za one bogate i utjecajne.

Odluka o popisu trebala bi biti vođena najboljim interesima djece, u procesu koji se temelji na najboljem raspoloživom dokaznom materijalu.

Ban stavio, pa uklonio dvije države s liste

I to nas vodi do koalicije koju u ratu u Jemenu vode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i njihovih postupaka.

Njeni drski i bezobzirni napadi u posljednje četiri godine su doveli do ubijanja i sakaćenja velikog broja djece, kao i uništenje stotina škola i desetaka bolnica u Jemenu.

Ipak, otkako je 2015. počeo rat u Jemenu, koalicija je vršila politički i finansijski pritisak na Ujedinjene nacije kako bi izbjegli uvrštenje na listu, ili pak dogovorili ublaženje posljedica.

Prije tri godine, međunarodna zajednica bila je šokirana kada je bivši generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon stavio koaliciju na listu, ali je munjevito uklonio s nje nakon što je Saudijska Arabija zaprijetila da će drastično srezati finansiranje agencija UN-a. Nadajući se da će izbjeći sličan scenario, Banov nasljednik Guterres je 2017. godine je stvorio „srednju kategoriju“, u koju je smjestio koaliciju.

Listu je podijelio u dva dijela, jedan za one koji su tokom izvještajnog perioda uveli mjere u cilju jačanja zaštite djece, u koji je svrstana koalicija, a drugi za one koji nisu poduzeli nikakve mjere. U posljednje dvije godine, ta mjera mu je omogućila da izlista koaliciju, ali bez potpunog pozivanja na njenu odgovornost.

No, na tome nije završilo. Prošle godine, Guterres je odlučio da ukloni koaliciju s liste posvećene napadima na škole i bolnice, ostavljajući ih na popisu za ubistva i sakaćenja djece.

Ubistva stotina djece

To se dogodilo unatoč činjenici da je u njegovim vlastitim izvještajima utvrđeno da je koalicija odgovorna za 19 od 20 napada na škole i pet napada na bolnice provedene tokom prethodne godine.

A gdje su dokazi da je koalicija počela provoditi „mjere…, usmjerene na poboljšanje zaštite djece“? Svi dostupni dokazi pokazuju da su napadi koalicije na djecu nastavljeni. Naprimjer, u svom godišnjem izvještaju za 2018. godinu, UN je koaliciji za prethodnu godinu pripisao ubojstva 370 djece, 67 posto od ukupnog broja provjerenih, te ozljeđivanje njih 300, gotovo 40 posto od ukupnog broja provjerenih.

Bilans je u 2018. još gori. Prema izvještajima UN-a, međunarodnih nevladinih organizacija i medija, stotine djece ubijene su i osakaćene od strane koalicije, dok je zabilježeno 26 koalicionih napada na škole i učenike, te više udara na bolnice.

Jedan do najgorih napada desio se 9. avgista 2018., kada je u koalicionom zračnom napadu pogođen školski autobus usred pune pijace. Tom prilikom, ubijeno je 29 djece, dok ih je 19 povrijeđeno.

A nedavno, 24. maja 2019., u još jednom zračnom napadu koalicije, u opkoljenom gradu Taizu ubijeno je sedmero djece. To se dogodilo uprkos činjenici da je koalicija ranije ove godine sa specijalnim predstavnikom UN-a za djecu i oružane konflikte potpisalo „memorandum o razumijevanju“, s ciljem da se navodno ojača zaštita djece u Jemenu.

Povlašteni tretman za koaliciju

Tragično je što su i snage Husa i ostale strane koje učestvuju u ratu u jemenu također ubijale i sakatile djecu, napadale škole i bolnice, te regrutovale djecu i slale ih na bojište. Zbog toga ih je generalni sekretar UN-a svake godine s pravom uključivao na „listu srama“.

A zašto povlašteni tretman za koaliciju? Kako UN može opravdati svoj dvostruki pristup, naročito kada se on odnosi na zaštitu onih najranjivijih.

Guterres bi morao prestati s praksom podjele liste, ili u najmanju ruku, okončati fikciju da koalicija zaslužuje pohvalu za zaštitu djece, kada činjenice govore drugačije. Njihovi bezobzirni i konstantni napadi na civile, naročito djecu, koa i ataci na škole i bolnice, su zapanjujući i zaslužuju punu težinu smještaja na „listu srama“.

Oslobađanje koalicije odgovornosti od njenih akcija potkopava predanost Ujedinjenih nacija zaštiti djece u oružanim sukobima. Za njihovo dobro, kao i za očuvanje raspoloživih instrumenata za njihovu zaštitu, koalicija se sada mora smatrati odgovornom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor. Al Jazeera