Trumpova politika ponižavanja Palestinaca

Administracija Donalda Trumpa je davala vladi Benjamina Netanyahua jedan politički „dar“ za drugim (Getty Images)

U protekle dvije godine, Trumpova administracija je pokrenula sveopći diplomatski napad na Palestince, dok priprema novu inicijativu da riješi bliskoistočni konflikt. Tvrde da je njihov plan drugačiji od bilo kojeg drugog, umanjuju sve rečeno o njemu kao divlja nagađanja, i optužili su kritičare da ishitreno donose zaključke prije nego što su ga vidjeli.

Zaista, Palestinci nisu vidjeli aktuelni plan, ali imaju dosta dobar osjećaj šta će uključivati. Pomno su pratili dok je Trumpova administracija izbacivala jednu politiku za drugom sa jasnom namjerom da ih ponizi i potčini.

Trump: Izraelski dar koji nastavlja davati

U toku proteklih godinu i po, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je davala vladi Benjamina Netanyahua jedan politički „dar“ za drugim.

U decembru 2017, njegova administracija je priznala Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu i premjestila je američku ambasadu iz Tel Aviva u maju 2018. U januaru 2018, zamrznula je svu pomoć za UNRWA-u, UN-ovu agenciju čiji je zadatak da podrži milione Palestinaca koji žive kao izbjeglice, i u junu te godine, otišla je iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava nakon što ga je optužila da ima predrasude protiv Izraela na osnovu njegovih politika u okupiranoj Palestini. U septembru je Trumpova administracija zatvorila predstavnički ured Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu.

U međuvremenu je dala Netanyahuu odriješene ruke da širi jevrejska naselja na Zapadnoj obali, koje je State Department prestao zvati „okupiranima“ u zvaničnim dokumentima i umjesto tog ih je označio kao „pod izraelskom kontrolom“.

Potom je, tik pred ovogodišnje izraelske izbore, predsjednik Donald Trump potpisao proklamaciju priznajući izraelsko pripajanje sirijske Golanske visoravni, koje su ranije „nevažećim“ proglasili Reaganova administracija i Vijeće sigurnosti UN-a.

Možda najalarmantnije, njegova administracija je podstakla izvjesne arapske države da normaliziraju odnose sa Izraelom bez da Izrael napravi bilo kakve ustupke.

Ove američke politike su ohrabrile Netanyahua, koji će služiti u petom mandatu kao premijer, da se hvali kako održava zauvijek izraelski suverenitet nad „ujedinjenim Jerusalemom“, kao izraelskim „vječnim glavnim gradom“, i da obeća da nikada neće prepustiti izraelsku kontrolu nad bilo kojim palestinskim teritorijama zapadno od rijeke Jordan. On je također obećao da će pripojiti sva ilegalna izraelska naselja na Zapadnoj obali.

U međuvremenu, palestinsko vođstvo i arapski vladari su uradili malo više od izdavanja nevažnih izjava.

Zeloti na steroidima

Ove i druge promjene tradicionalne američke vanjske politike u vezi Bliskog istoka desile su se na inicijativu Trumpova tri vrhovna savjetnika za Bliski istok: njegovog zeta Jareda Kushnera i njegova dva njujorška advokata Jasona Greenblatta i Davida Freedmana, koji su aktivno promovirali proizraelske politike decenijama.

Ova trojica ponosnih radikalnih cionista su jasno pokazali svoj entuzijazam za izraelska ilegalna naselja u palestinskim teritorijama i svoje odbijanje etikete „okupirani“ za Zapadnu obalu i Jerusalem.

Ali Trumpov trio nastavlja iznenađivati, i to ne na dobar način. Kushner i kompanija su tako ekstremni da u poređenju s njima Netanyahu izgleda umjereno.

Oni su dio grupe američkih cionističkih tvrdolinijaša koji su se protivili „mirovnom procesu iz Osla“ 1990-ih i koji su čak poredili izraelske mirotvorce i nacističke saradnike. Oni su odbacili palestinska nacionalna i historijska prava odmah i branili su izraelske postupke kao da su od Boga naređeni. Kao i njihovi prijatelji evangelisti, oni vjeruju da je njihov šef određen od Boga da pazi na Izrael i smatraju da njihova interpretacija božanske volje zamjenjuje volju međunarodne zajednice.

Prošle godine je Friedman, koji je služio kao američki ambasador u Izraelu, napisao na Twitteru: „Prije više od 2000 godina, jevrejske patriote (Makabejci) zauzeli su Jerusalem, pročistili Sveti hram i ponovo ga posvetili kao kuću jevrejskog obožavanja. UN ne može nadglasati činjenice: Jerusalem je drevna i moderna prijestolnica Izraela.“

Činjenica da Trumpov trio pokazuje takav religijski fundamentalizam na steroidima, dok neiskreno insistira da radi imajući na umu najbolji interes Palestinaca, trebala bi zabrinuti svakoga na Bliskom istoku i šire.

Spletkarenje

Dok je Kushner ostao uglavnom tih o novom sporazumu, Friedman i Greenblatt su se raspričali o svojim zaslugama i implikacijama za Palestince.

Sa neusporedivom drskošću, oba ova advokata su blatila palestinske lidere i posramljivala ih jer ne brinu o palestinskom narodu. Oni su također pogrešno napadali Palestince jer „hvale“ teror i pružaju utočište teroristima, i u isto vrijeme su svim srcem branili Izrael protiv bilo koje i svake kritike njegovog nasilja i represije, uključujući i onu američkih medija.

Po svemu sudeći, ovaj trio se oslanjao na neslavni medijski vodič „izraelski projekat“ za „lidere koji su na prvim linijama i bore se u medijskom ratu za Izrael“, kako bi osramotili Palestinsku samoupravu koju vodi Abbas i navijali za Netanyahuovu vladu. Oni dosljedno koriste PR trikove poput ovog: „Mi smo spremni da pomognemo Palestincima, ali je li palestinsko vođstvo spremno?“

Sve ovo priziva pitanje: Zašto bi Palestinci uopšte razmatrali američki plan kada Kushner i kompanija zagovaraju eksproprijaciju njihove zemlje, njihovog glavnog grada i njihovih resursa, sve u ime realizma i mira? Zašto bi oni trebali razmišljati drugačije, kada dva vodeća proizraelska stručnjaka i bivša savjetnika u Bijeloj kući smatraju da taj plan nije više od „unaprijeđene ekonomske klase“ koji je „predodređen za propast“?

Pa, Trumpov trio insistira da radi na nečemu potpuno drugačijem od ranijih američkih inicijativa, kako je Kushner rekao za Time 100 Samit ove sedmice – nešto zasnovano na realnosti a ne fantaziji – i što je Palestinci prije prigrle to će im se prije popraviti životi. Ali ako su prošle inicijative propale zato što su bile okrenute u korist Izraela, kako će to što su one sada još povoljnije za Izrael dovesti do mira? Bespotrebno je reći, nijedna okupirana ili kolonizirana nacija nije niti će ikada prihvatiti jedan takav savjet koji je zasnovan čisto na logici prevarantske moći.

Ali ako američka administracija želi da Palestinci prihvate ovaj plan, zašto ih nastavlja ponižavati u javnoj i privatnoj sferi? Ipak, svaki novi sporazum, kao i svaki stari sporazum, bi morao uključivati prihvatanje podjele ili/i dijeljenja zemlje.

Ovdje je na snazi stara hebrejska mudrost.

‘Umjetnost ponižavanja’

U pokušaju da ponudi svoje tumačenje stare izreke koja kaže „Ne možete napraviti omlet ako prvo ne razbijete nekoliko jaja“, Kushner je napisao u e-mailu u januaru 2018 da: „Naš cilj ne može biti da održimo stvari stabilnima i onakvima kakve su, naš cilj mora biti da učinimo stvari značajno BOLJIM! Nekad morate strateški rizikovati da slomite stvari kako bi dospjeli tamo.“

Ali slomiti šta tačno?

Čini se da je Kushnerov glavni cilj slomiti palestinski duh i njihovu nadu za suverenu državu na svim teritorijama okupiranim 1967, kako bi ih prisilio da se nagode za autonomiju u dijelovima ovih teritorija sa budućom opcijom za pseudo državu „Gaza na prvom mjestu“, pod uslovom dobrog ponašanja.

Sve me ovo podsjeća na staru priču koju Kushner sigurno zna – hebrejsku parabolu o siromašnom čovjeku koji se požalio svom rabinu da sa svojom velikom porodicom živi u maloj kući. Rabin mu je rekao da uvede sve svoje životinje u kuću. Iako iznenađen, čovjek je uradio kako mu je rečeno. Naredni dan se žurno vratio rabinu i požalio se da se situacija umnogome pogoršala. Rabin mu je onda predložio da izvede kokoške. Osjećajući blago olakšanje ali i dalje frustriran načinom na koji živi, čovjek se vratio rabinu, koji ga je savjetovao da izvede još jednu životinju. Ovi odlasci rabinu su se ponavljali sve dok čovjek nije izveo sve životinje van. Narednog dana je došao kod rabina sa velikim osmijehom. „O rabine“, rekao je, „sada imamo tako dobar život. U kući je tako tiho i imamo viška prostora!“

Pouka priče je da kada promijenite način na koji gledate na stvari, stvari koje gledate se promijene. U tom pogledu, Trumpov trio pokušava prisiliti Palestince da vide kako njihova realnost nije toliko loša u poređenju s tim kako bi loša mogla postati.

Ali istina je da promjena perspektive ne mijenja vašu stvarnost. Zapravo, svaki put kada su Palestinci promijenili način na koji su gledali na stvar na američko insistiranje u proteklih četvrt stoljeća, njihova se situacija se samo pogoršavala. S koje god strane gledali, Izrael se širi na računa Palestine već decenijama.

Krajnje je vrijeme da nova generacija palestinskih lidera temeljno preoblikuje realnost na terenu tako što će obrnuti ili prevezići prošle i trenutne američke i izraelske politike.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera