Prozivati odgovorne za islamofobiju

Bill Maher, glavni islamofob, tako je pametan u svojoj islamofobiji da je zapravo od tog napravio unosnu karijeru (Reuters)

„Nećete me nikad čuti da spominjem njegovo ime“, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern je rekla novozelandskom Parlamentu nedugo nakon što je masovni ubica podivljao i ubio 50 muslimana u dvije džamije u Christchurchu.

„On je terorista, on je kriminalac, on je ekstremista“, nastavila je ona, „ali on će, kada ja govorim, biti bez imena, a i vas molim: Izgovarajte imena onih koji su ubijeni umjesto imena ubice. On je možda želio zloglasnost ali mi na Novom Zelandu mu nećemo dati ništa – čak ni ime.“

Ovo možda može izgledati pametno, prikladan kažnjenički preokret, osporiti rasističkom masovnom ubici zloglasnost za kojom je žudio. Ali ako kao ja imate muslimansko ime, mogli biste zastati i zapitati se.

Već decenijama su naša imena ikone terora i sumnje na američkim i evropskim aerodromima i granicama. Dodavanje nekoliko imena kao što su Brenton ili Anders ili Bill ili Donald ili Benjamin ili Daniel na terorističku listu bilo bi više od poetske pravde.

Izgovaranje imena

Ne izgovaranje imena Adolfa Hitlera neće vratiti šest miliona Jevreja ubijenih u Evropi. Ne izgovaranje imena Leopolda II od Belgije neće poništiti genocid koji je počinio u Kongu, u kojem je pobijeno između pet i 10 miliona ljudi.

Kada se Jevreji, Afrikanci, američki Indijanci, Azijati, Latinoamerikanci i sada muslimani ubijaju, trebamo znati i izgovoriti imena masovnih ubica. To je dobro za potomstvo. Moglo bi podučiti poniznosti bijele kolonizatore u Sjevernoj Americi, Evropi, na Novom Zelandu, Australiji i naravno, Izraelu. Kuga rasističke bjelačke nadmoći već je sijala nered širom svijeta.

U tekstu za Financial Times pod naslovom Moć u lišavanju nekoga njegovog imena, Sam Leith, književni urednik i autor, tvrdi da: „Odlučnost gospođe Ardern da ne oda ime ubice – koju sada slijede, očito, drugi mediji uključujući BBC – je pametno razumljiv odgovor na pitanje kako treba odgovoriti, retorički, na teroristički napad.“

To je zaista ljupka mala literarna teza. Ali pitam se; gdje su bila ta literarna nagađanja kada su imena kao što su Mohammad, Ahmad, Osama, Ayman i Abu Bakr pretvorena u sinonime terora i barbarstva u svakom evropskom jeziku?

Sada kada je čelnica „zapadne države“, po kolonijalnoj geografiji, konačno nazvala stvari pravim imenom i ovog masovnog ubicu teroristom, neizgovaranje njegovog imena uskraćuje rasističko porijeklo njegovog zločina. On je australski terorista, bijeli terorista, kršćanski terorista. Ne izgovoriti njegovo ime je kao da kažete „Ovo nije Novi Zeland“ kada se referirate na masovno ubistvo desetaka muslimana. Ovo bi moglo biti sve fino i uglađeno za vladajuću bijelu elitu koja je u poricanju na Novom Zelandu, ali sigurno ne za one koji su žrtve njihovog institucionaliziranog rasizma.

Nekoliko glupih i mnogi pametni islamofobi

Imenovanje i sramoćenje je ono što moramo raditi ne samo masovnim ubicama kao što su Brenton Tarrant, Anders Breivik, Robert Gregory Bowers, Dylann Roof ili Timothy McVeigh, koji su zapravo povukli obarače, već i onima koji su dosljedno sijali sjeme bjelačke nadmoći i proizveli sam vokabular mržnje koji je omogućio i uzburkao ove zaražene umove islamofoba, antisemita i anticrnačkih rasista.

U odličnom tekstu za Foreign policy, Sasha Polakow-Suransky i Sarah Wildman pokazuju kako je inspiracija za masovno ubistvo na Novom Zelandu došla iz Francuske, posebno iz djelovanja izvjesnog ideologa krajnje desnice Renauda Camusa.

Svijet treba znati da ovaj Camus i njemu slični šire mržnju prema muslimanima u Francuskoj i da australski rasista na to reaguje i ide na Novi Zeland da ubija muslimane. Nismo u poziciji da ovog Camusa tužimo na sudu. Ali smo u poziciji da ga skandaliziramo.

Siguran sam da svaka evropska država ima svog Camusa, koji miješa rasistička pisanja oduševljavajući milione Evropljana. Mi u SAD-u također imamo svoj udio rasističkih islamofoba. Svijet mora znati i njihova neslavna imena i njihove terorističke ideologije.

Brenton Tarrant je glup islamofob. Bill Maher, glavni islamofob, s druge strane, je tako pametan u svojoj islamofobiji da je zapravo od tog napravio unosnu karijeru. Ima dobro plaćen posao na HBO-u gdje širi svoje rasističke, islamofobne koještarije.

Svaki emotivni liberal žuri da osudi masakr nad muslimanima u Christchurchu na Novom Zelandu. Ali već naredni petak uvečer, svi će sjediti ispred svojih ravnih televizora i naglas se smijati na „šale“ Billa Mahera koje demoniziraju muslimane kao kolektivno nasilne teroriste.

Islamofob par excellence

Možete pomisliti da su predsjednik Donald Trump ili njegovi evangelistički križari kao što su Steve Bannon ili Mike Pompeo ili onaj homofobni divljak Mike Pence zloglasni islamofobi koje moramo obilježiti i istražiti. Ali nisu. Njih univerzalno preziru liberalni Amerikanci. Ali voditelja Billa Mahera ne preziru.

Njega zapravo liberalni Amerikanci vole. Oni se spotiču da bi bili u njegovom studiju da se smiju i plješću i navijaju uz njegove „šale“. Bill Maher je daleko opasniji od Trumpa, Pencea ili Bannona – on je liberalna institucija koja je postojala dugo prije Trumpa i trampizma i nadživjet će njega i njegove nesreće. Njegova organska mržnja prema islamu i muslimanima je nešto što treba primijetiti.

Ko je ovo rekao, Bill Maher ili Brenton Tarrant? „[Islam je] jedina religija koja se ponaša kao mafija koja će vas j….. ubiti ako kažete pogrešnu stvar.“

Ili ovo: „To mnogo govori o tome zašto liberalna zapadna kultura nije samo drugačija. Ona je bolja. Predsjednik Obama nastavlja insistirati da ISIS [ISIL] nije islamski. Pa možda oni ne praktikuju muslimansku vjeru na isti način kao on.“

Koja je razlika između masovnog ubice koji je podivljao u Christchurchu, na Novom Zelandu i čovjeka koji je rekao ovo: „Ali ako ogroman broj muslimana širom svijeta vjeruje – a vjeruju – da ljudi zaslužuju umrijeti jer imaju različitu ideju ili nacrtaju strip ili napišu knjigu ili pobjegnu sa pogrešnom osobom, muslimanski svijet ne samo da ima nešto zajedničko sa ISIS-om. Ima i previše tog zajedničkog sa ISIS-om.“

Neznanje je smrtonosno oružje

Takvo čisto, nerazrijeđeno, organsko neznanje i mučni rasizam globalno se emituje na HBO-u za masovne ubice da ga gledaju, slušaju i uče prije nego što nastave pisati svoje „manifeste“ i onda ubijaju muslimane. Bill Maher je njihovu mržnju pretvorio u oružje sa riječima i mislima i idejama i šalama.

Bill Maher tvrdi: „Čudaci i teroristi u kršćanskom i jevrejskom svijetu su uistinu samo mali rub. A u muslimanskom svijetu oni imaju ogromnu podršku, što se ne dešava ni u jednoj drugoj religiji. Stoga mi nemojte o tome pričati.“

Muslimani, svih 1,5 milijardu njih – muškaraca, žena i djece – koji žive na planeti Zemlji nemaju drugog posla već da ustanu ujutro i počnu mrziti „Zapad“ – to je mantra Billa Mahera, iz dana u dan, koju prenosi moćna mreža HBO.

Kako se razlikuju rasistička naklapanja Billa Mahera od onoga što je masovni ubica napisao u svom „manifestu“: „Napad na Novom Zelandu bi skrenuo pažnju na istinu napada na našu civilizaciju, da nigdje na svijetu nije sigurno, napadači su u svim našim zemljama, čak u najudaljenijim predjelima i nigdje se ne može otići da je sigurno i slobodno od masovne imigracije.“

Mezimac američkih i evropskih liberala koji čak prolazi kao „ljevičar“ vjeruje: „Ne moram se izvinjavati, zar ne, što ne želim da zapadni svijet preuzme islam za tristo godina?“

Neka neko objasni izvršnima u HBO-u razliku između tog govora mržnje i ovog masovnog ubice na Novom Zelandu: „Riječ je o natalitetu. O natalitetu. O natalitetu. Ako postoji samo jedna stvar koju bi volio da se sjećate iz ovoga što sam napisao, to je da se natalitet mora promijeniti. Sve i da deportujemo sve neevropljanje iz naših zemalja sutra, evropski narod bi i dalje strmoglavo išao u propadanje i najzad u smrt.“

Negdje u svom „manifestu“ australski masovni ubica postavlja pitanje: „Zašto napadati muslimane ako su svi plodni imigranti problem?“ Na koje odgovara: „Historijski, društveni i statistički razlozi. Oni su najprezrenija grupa napadača na Zapadu, napad na njih dobija najveći nivo podrške.“

Moramo prozivati poimenično i to ćemo i uraditi: Smatram Billa Mahera glavnim među ostalim rasističkim siledžijama odgovornim za ubistvo svake od onih 50 nedužnih duša u Christchurchu. Smatram Billa Mahera i HBO odgovornim za ovo i za sva druga masovna ubistva u kojima su muslimani meta.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera