MEE: Evropski lideri podržavaju egipatskog diktatora

Vlada egipatskog predsjednika Al-Sisija ima u Libiji ulogu suprotnu interesima Italije (Al Jazeera)

David Hearst, glavni urednik britanskog portala Middle East Eye (MEE), kritizirao je učešće evropskih lidera na ministarskom sastanku EU-a i Lige arapskih država koji se treba održati u nedjelju u Sharm el-Sheikhu, rekavši da oni time, svjesno ili nesvjesno, odobravaju ono što čini Abdel Fatah al-Sisi, najgori diktator kojeg je Egipat vidio u moderno doba.  

Kaže da Al-Sisi koristi evropske lidere u okviru kampanje dobivanja međunarodnog legitimiteta za šta se priprema slanjem na vješala rekordnog broja zatvorenika u egipatskim zatvorima. Devet mladića je obješeno u srijedu nakon namještenog suđenja za ubistvo javnog tužitelja Hishama Barakata, čime se broj popeo na 15 pogubljenih u dvije sedmice.

“Reprieve”, grupa za borbu protiv smrtne kazne, nazvala je ova pogubljenja „potpunom krizom ljudskih prava“. Amnesty International je pozvao egipatske vlasti da zaustave egzekucije na osnovu priznanja dobivenih pod torturom.

Autor smatra da vrijeme pogubljenje nije slučajnost, jer su se desila samo nekoliko dana prije nego što će Al-Sisi dočekati „visoke i značajne predstavnike“ iz Evrope, među kojima su i Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća, i Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije. Ova pogubljenja su poruka i Egiptu kojom Al-Sisi kaže Egipćanima da može raditi šta hoće, kome hoće i da se s tim može izvući na međunarodnoj sceni. To je upravo suprotno od poruke koju je francuski predsjednik Emmanuel Macron namjeravao poslati kada je rekao da se sigurnost ne može odvojiti od ljudskih prava. 

‘Al-Sisijevi korisni idioti’  

Hearst ističe da su ova pogubljenja samo početak. Prema „egyptfront.org“, 468 ljudi je pogubljeno 2018. godine, a 737 ih je bilo osuđeno na smrtnu kaznu. Pedesetjedan slučaj je došao do završne faze, što znači da nije bilo daljih apelacija na sudu.

“Ako postoji razlika između legitimiteta koji je Al-Sisi dobio od Evropske unije i podrške koju je dobio od američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji ga je nazvao ‘odličnim momkom’, onda bih volio da mi neki član Službe za vanjske poslove EU-a to pojasni”, rekao je osuđujući.

Svojom podrškom Al-Sisiju, evropski lideri igraju aktivnu ulogu u destabilizaciji Egipta. Za Tuska, Junckera i ostalih 20 šefova država koji će prisustvovati samitu je rekao da nisu ništa drugo nego “Al-Sisijevi korisni idioti”.

Trenutnu akciju u Egiptu je opisao kao političku, rekavši kako ona nema nikakve veze s pitanjem terorizma ili sigurnosti u državi. Njen cilj je gušenje bilo kakvog protivljenja ustavnim promjenama koje će u značajnoj mjeri produžiti Al-Sisijev mandat i njegove ovlasti kao predsjednika države. Kaže da su ove ustavne promjene toliko važne za Al-Sisija da je zadužio svog sina Mahmouda za njihovu provedbu.

Hearst na kraju zaključuje da će se u Sharm el-Sheikhu nastaviti šarada. Ako želite da znate zašto zapadni lideri konstantno imaju pogrešan odnos prema Bliskom istoku, zašto biraju saveznike koji destabiliziraju nekada moćne i jake nacije poput Egipta i pretvaraju ih u žarišta, te zašto Zapad nije u stanju da podrži demokratiju u arapskom svijetu, onda trebate snimiti izjave koje će lideri evropskih država dati u Sharm el-Sheikhu, među kojima će biti i britanska premijerka Theresa May.   

Izvor: MEE