Zašto, kao Palestinka, podržavam Corbynove laburiste

Jeremy Corbyn je bio glasni i istaknuti govornik o palestinskim pravima, piše autorka (Reuters)

Opći izbori u Velikoj Britaniji pružaju potencijal za neke seizmičke promjene na globalnoj političkoj sceni. Laburistička stranka kreira ozbiljan i radikalan izazov Konzervativnoj stranci, što bi mogli imati dalekosežne efekte. Jeremy Corbyn, lider laburista, riješio nas je Novih laburista Tonyja Blaira i vratio stranku nazad politici o radničkoj klasi i socijalističkim korijenima.

Ova je internacionalistička politika, koja priznaje solidarnosti među ljudima obojene kože, ženama, radničkom klasom, sindikatima i drugima u borbi protiv kapitalizma, neoliberalizma, patrijarhata i kolonijalizma. To je politika koja bi trebala upotpuniti palestinsku borbu. No, idalje ne mogu prikriti kako je moj odnos s Laburističkom strankom komplicirane prirode.

Preselila sam u Veliku Britaniju iz Palestine 2001. godine, samo nekoliko godina prije rata u Iraku. Kao mlada tinejdžerka, marširala sam ulicama, sa stotinama hiljada drugih, uoči rata, pozivajući vladu da ne vrši invaziju na Irak. Pošto nikada prije nisam vidjela toliko ljudi pokrenutih na ulicama, dobro se sjećam osjećaja snage naroda. Još se bolje sjećam užasnog osjećaja kada je Parlament Velike Britanije, na čelu s Blairovim Novim laburistima, odobrio invaziju.

Ključni u prekrajanju Bliskog istoka

Kao Palestinka s britanskim pasošem, bila sam duboko tužna, znajući kako će se britanske bombe i vojnici zaputiti ka mojoj braći i sestrama u Iraku. Nekoliko godina kasnije, Novi laburisti su bili u prvim redovima podrške prodaji oružja Saudijskoj Arabiji. Mnoge saudijske borbene mlažnjake, koji se koriste danas za bombardiranje Jemena, prodala je novolaburistička vlada, prvo za vrijeme Blaira, a onda i za vrijeme Gordona Browna. Laburisti nemaju čiste ruke kada je riječ o umiješanosti britanske Vlade na Bliskom istoku.

“Umiješanost” je vjerovatno slaba riječ za dugu i nasilnu historiju Velike Britanije u ovoj regiji. Kao kolonijalna sila, ona je bila ključna u prekrajanju Bliskog istoka. Podijelila je narode, progurala elite lojalne kolonijalnim silama i gušila pokrete za nezavisnost. Ono što je najzloglasnije desilo se u Palestini, kada su Britanci potpisali i pospješili zauzimanje zemlje – gdje su već živjeli starosjeditelji Palestinci – kroz cionistički naseljeničko-kolonijalni pokret.

Upravo je britanska Laburistička stranka podržala Arthura Balfoura i njegovu objavu podrške jevrejskoj domovini na zemlji Palestini. Britanska stalna podrška cionizmu i Državi Izrael, u obliku diplomatskih, obavještajnih i trgovinskih veza, kao i prodajom oružja, ima užasne razarajuće posljedice za palestinski narod.

Kako Izraelci ubijaju Palestince

Sada je više nego ikada vrijeme da Velika Britanija bude odgovorna za kolonijalne zločine počinjene u Palestini i drugdje i također je vrijeme da prestane britansko saučesništvo na kršenjima palestinskih prava koja traju. Laburistička partija Jeremyja Corbyna bi mogla početi to raditi. Corbyn je često govorio o odnosu prema kolonijalizmu u britanskom obrazovnom sistemu, a Laburistički manifest spominje stvaranje “Fonda za obrazovnu emancipaciju”, kako bi se obrazovala britanska omladina o kolonijalizmu i ropstvu. Corbyn je bio i glasni i istaknuti govornik o palestinskim pravima, nedavno je na Twitteru istakao svoju podršku pravu na povratak.

U svom Manifestu laburisti, također, govore o raznim politikama prema Palestincima. Ono što je bitno, kaže se kako bi laburistička vlada odmah suspendirala prodaju naoružanja Saudijskoj Arabiji i Izraelu. Trenutno je Izrael osmo najveće britansko tržište za oružje i on kupuje široki spektar naoružanja, od oklopljenih vozila, jurišnik pušaka, snajperskih pušaka i komponenti za njih, do municije za manje komade oružja. Ove vrste naoružanja se često koriste u izraelskim vojnim napadima na Gazu – napadima gdje se ubija veliki broj palestinski civila.

Oružje se koristi i za ubijanje Palestinaca na Zapadnoj obali. Laburistički planovi obustave prodaje oružja Izraelu je ključni korak ka okončanju saučesništva. Naravno, glasanje za laburiste neće spasiti Palestince od izraelske opresije, niti će ispraviti krivicu britanske kolonijalne prošlosti. No, s laburističkom vladom, predvođenom Corbynom, izraelski režim će vjerovatnije snositi posljedice prekršaja i užasnog nasilja koje čini nad Palestincima. Ovo bi moglo stvoriti domino efekat, kojim bi i druge države tražile odgovornost Izraela.

Izvinjenje za Irak i Palestinu

Iako mislim kako trebamo ostati oprezni kada je riječ o optimizmu za Palestinu ako se izabere laburistička vlada, najviše zbog šire geopolitike i struktura moći, Corbynova višedecenijska posvećenost pravdi i slobodi govori kako će biti više prostora za pozivanje izraelskog režima na odgovornost. Naravno, svjesna sam kako Palestina nije jedini problem koji postoji; spašavanje NHS (britanski zdravstveni sistem), zaštita okoliša i borba protiv siromaštva su neka od pitanja koja su, također, krucijalna na ovim općim izborima.

Bilo kako bilo, moj odnos s britanskom Laburističkom strankom i britanskom politikom općenito će uvijek ostati kompliciran zbog njegova zaostavštine na Bliskom istoku i širom svijeta. Nadam se kako će se posvetiti pažnja svim zločinima koji su tamo počinjeni, kao i da će biti ponuđeno izvinjenje za kolonijalne zločine i rat u Iraku, ali sumnjam da ćemo dobiti takvo izvinjenje za Palestinu.

Nemam iluzija da će Palestina biti oslobođena ako Corbyn bude izabran za premijera. Ima mnogo posla pred nama prije dolaska tog dana, ali mislim kako će nam Corbynova laburistička vlada olakšati put do tog dana.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera