Trumpu je opoziv već štetio, otišao on ili ne

Učesnici skupa u znak podrške opozivu i smjeni predsjednika Trumpa (Reuters)

Opoziv je vrhovni proces koji utječe na američku naciju kao nijedno drugo političko pitanje. U svojoj suštini, opoziv predsjednika je o odlučivanju da li je taj pojedinac sposoban služiti u najbitnijem uredu države.

Namjerno je ograđen od pitanja političkog karaktera ili javne podrške tom pojedincu. To je zato jer su, pri pravljenju američkog Ustava, naši oci osnivači ubacili odredbe kako bi osigurali da se monarhijska vladavina više nikad ne proširi Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom procesa opoziva, Predstavnički dom vodi istragu o tome, pravi nacrte, debate i potom usvaja Članak o opozivu. Potom američki Senat djeluje kao porota tim člancima, provodi suđenje koje nadgleda lider trećeg ogranka vlasti – predsjedavajući Vrhovnim sudom – te na kraju odlučuje da li će ukloniti predsjednika sa pozicije ili ne.

U srijedu je Dom izglasao opoziv predsjednika Donalda Trumpa zbog opstrukcije Kongresa i zloupotrebe ovlasti u odnosima sa Ukrajinom, čime je on postao treći predsjednik SAD-a da bude opozvan.

Uskoro će opoziv biti u rukama Senata.

Iznad stranke

Ugrađeno u ustavni proces opoziva je razumijevanje da članovi Kongresa, nakon njihovog izbora, pripadaju upravnim tijelima kojima služe, a ne svojim strankama. To je teret izabranog zvaničnika – on mora služiti cijeloj naciji i poštovati svoju zakletvu Ustavu.

Senatori iz Republikanske stranke, međutim, već su naveli kako će opozivu pristupiti u skladu sa politkom stranke. Vodeći republikanci u Senatu, poput lider većine Mitch McConnell i Lindsey Graham unaprijed su kazali kako će tražiti skraćivanje suđenja za opoziv i oslobađanje predsjednika.

Nažalost, korumpiranje procesa opoziva je iznenađujuće jednostavno. Nema mehanizama koji bi primorali senatore da budu objektivni. Oni moraju dobrovoljno staviti državu na prvo mjesto i poštivati zakletvu. Ništa ih zakonski na to ne obavezuje – samo integritet.

Generalno gledajući, opoziv je negativno dešavanje za predsjednika Trumpa. Anketa Fox Newsa pokazuje kako 54 posto registriranih američkih glasača podržava opoziv, a 50 posto njegov odlazak iz ureda.

No, to možda nije dovoljno da pokrene Senat gdje su 53 od 100 senatora republikanci, a potrebno je 67 glasova za uklanjanje Trumpa. Mnogi republikanci vide svoju političku sudbinu povezanu sa predsjednikovom, odnosno biraju svoje političke prilike ispred zakletvi ustavu i tijelima kojima služe.

No, i dalje postoji šansa da se neki republikanci neće držati stranačke politike, naročito oni koji predstavljaju „swing“ države, oni koji odlaze u penziju ili oni koji su ranije kritizirali Trumpa, a takvi senatori su Mitt Romney (Utah), Cory Gardner (Colorado), Susan Collins (Maine), Lamar Alexander (Tennessee), Mike Enzi (Wyoming), Lisa Murkowski (Alaska) i Martha McSally (Arizona).

Svjedočenja ili ne

Postavljanje pravila suđenja na Senatu je naredna faza debate. Ova pravila će definirati procedure koje će upravljati suđenjem, uključujući odluku da li će biti pozvani svjedoci, da li će se tražiti više informacija od Bijele kuće, te koliko vremena treba za debatu. Lideru većine u Senatu McConnellu treba podrška 51 senatora što znači da samo tri „prebjegla“ republikanca mogu spriječiti stupanje njegovih odluka na snagu. Trenutno, oni što su za Trumpa traže ograničavanje broja svjedoka poteza predsjednika prema Ukrajini, kao i da proces bude maksimalno kratak.

A dramu povećavaju stavovi i lidera manjine u Senatu Chucka Schumera i predsjednica Doma Nancy Pelosi – oni traže od McConnella da pozove svjedoke i da suđenje u Senatu bude pošteno. Tačnije, Schumer traži svjedočenje direktnih savjetnika i svjedoka bliskih predsjedniku kao što su šef osoblja Bijele kuće Mick Mulvaney, državni tajnik Mike Pompeo i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Tako će interna republikanska borba biti da li će imati svjedoke na suđenju u Senatu, uz pritisak demokrata i iz i izvan Senata. Sigurno je samo kako će Dom Članke o opozivu poslati na Senat, potom će glavni sudija pozvati tužitelje iz Doma da ih pročitaju, a potom će predsjednički tim pobijati optužbe protiv njega.

Rizik za Trumpa je sada da, ako republikanski senatori odluče ograničiti suđenje u Senatu, time će za stalno okaljati njegovu reputaciju jer će oslobađanje izgledati više kao politička lojalnost a ne pravda. Pitanja o ponašanju Trumpa nikada neće javno biti objavljena i odgovorena, već će biti skrivena ispod republikanske želje da skriju svjedočenje direktnih svjedoka koji mogu osloboditi predsjednika.

Republikanski senatori mu neće činiti uslugu jer će Trump biti jako diskreditiran u očima većine Amerikanaca. Umjesto da ga vide kao nevinog i metu osvete, predsjednika će smatrati zaštićenim i oštećenim. A Amerikanci koji traže njegovo uklanjanje će smatrati da je ustavni red države ugrožen predsjednikom koji više ne mora poštivati bilo koja pravila.

Međutim, ako neki republikanci odluče da im je integritet iznad stranke i osiguraju dolazak svjedoka na suđenje, postoji potencijal da se sve promijeni.

Crvena strava

Dešavali su se momenti u historiji američkog Kongresa gdje je jedan svjedok sve promijenio. Na primjer, u saslušanju su slučaju McCarthyjeve Crvene strave 1954. godine kada se svjedok Joseph Welch suprotstavio senatoru Joseph McCarthy pitanjem: „Zar nemate osjećaj pristojnosti“ pred TV kamerama. Ta rečenica nije očekivana i uništila je i pohod McCarthyja i njegovu karijeru.

Ovoga se kamp „Za Trumpa“ najviše boji i uradit će sve da spriječi ovakav razvoj situacije.

Na kraju, bez obzira šta će se desiti u Senatu, Trump će biti oštećen procesom opoziva. Ili će ga osloboditi Senat nakon otvorenog suđenja i svjedoka, nakon čega će i dalje nositi oznaku „opozvan“ ili će ga osloboditi bez poštenog suđenja nakon čega će biti smatran politički zaštićenim i iznad zakona.

A prijeti mu, koliko god mala, i mogućnost da doživi političku smrtnu kaznu i bude izbačen iz ureda, što bi bilo prvi put u historiji američkih predsjednika.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada