SAD bi se trebao oslanjati na Tursku u Siriji

Američki i turski vojnici razgovaraju o detaljima tokom prve zajedničke patrole u Manbiju, Siriji, 1. novembra 2018. (Reuters)

Sirijski građanski rat je glavna tačka raskola u turskim odnosima sa SAD-om otkako je Obamina administracija zvanično povjerila veći dio borbi protiv grupe Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) Jedinicama za zaštitu naroda (YPG) 2015.

Način na koji je Obama odabrao da se nosi sa prijetnjom ISIL-a u Siriji je razlog za zabrinutost za Tursku iz tri razloga.

Prvi, YPG je sirijska podružnica naoružane Radničke stranke Kurdistana (PKK), terorističke grupe koja vodi krvavi rat u Turskoj od 1980-ih u kojem je smrtno stradalo najmanje 40.000 ljudi. Treniranjem i naoružavanjem grupe koja predstavlja direktnu prijetnju Turskoj, Washington je prenio poruku da ga ne zanimaju sigurnosni problemi saveznika NATO-a.

Drugi, podržavajući terorističku grupu kao što je YPG, SAD je nenamjerno pomutio liniju između legitimnih igrača, kao što je umjerena Slobodna sirijska vojska, i nezakonitih boraca u regiji.

Konačno, američki plan je strateški pogrešno vođen. Ni u kojoj tački Washington ne može biti siguran u odanost YPG-a, jer se ova grupa otvoreno priklanja krajnje lijevoj, socijalističkoj ideologiji.

Zato je nedavna odluka predsjednika Donalda Trumpa da povlači američke vojnike iz Sirije i okončava partnerstvo svoje države sa YPG-om bila povoljan razvoj za Tursku.

Međutim, neki kritičari su nepravedno optužili Trumpovu administraciju da je napravila ozbiljnu grešku i da je obrnula američke dobitke na sirijskom bojnom polju.

Tri uobičajene zablude

Većina kritike Trumpove odluke da napusti Siriju počiva na tri uobičajene zablude.

Prva, lažna pretpostavka da je YPG oduvijek imao moć u sjeveroistočnoj Siriji. Zapravo je ova grupa zauzela vlast silom u ranim stadijima sirijskog građanskog rata i, zahvaljujući vašingtonskoj velikoj vojnoj podršci, dobila kontrolu nad velikim dijelovima teritorije.

Druga, pogrešno vjerovanje da Turska namjerava „pobiti Kurde“ nakon američkog povlačenja. Ništa ne može biti dalje od istine. Zapravo, mnogi sirijski Kurdi vide Tursku kao sigurno utočište, gdje mogu biti zaštićene od neprijateljskih grupa aktivnih u njihovoj državi. Turska je poželjela dobrodošlicu desecima hiljada Kurda, kršćana i jezida kao izbjeglica kada je ISIL došao po njih u Siriji i Iraku. Danas su mnogi od ovih izbjeglica i dalje nevoljki da se vrate u svoja sela – barem oni koji još nisu bili uništeni – jer se plaše da bi ih snage YPG-a mogle napasti.

Treća, mnogi kritičari Trumpovog plana da se povuče iz Sirije i preda odgovornost sprečavanja ponovnog uspona ISIL-a u regiji Turskoj, pogrešno predstavljaju Ankaru kao „agresora“. Sasvim suprotno, turski plan pravi jasnu razliku između terorista, umjerenih boraca koji su se pridružili sirijskoj podružnici PKK-a pod ratnim uslovima, i lokalnih stanovnika. Naš jedini cilj u Siriji je pozabaviti se uzrocima radikalizacije da se uskrati ISIL-u prilika da se regrupiše, da izgradi fizičku i socijalnu infrastrukturu da zaliječi ratne rane, i samim time, spriječi napade protiv turskih državljana.

Odbrana grešaka, a ne interesa

Osim ove tri zablude, neki od bivših američkih zvaničnika – uključujući bivšeg američkog izaslanika za globalnu koaliciju da se suprotstavi ISIL-u, Bretta McGurka – javno su kritikovali sirijsku politiku Trumpove administracije ne da brane američke interese, već svoja pogrešna prošla djela i odluke.

McGurk, koji je ranije nego što je očekivano napustio svoju poziciju u znak protesta protiv Trumpove odluke da se povuče iz Sirije, nedavno je tvrdio da samo Sirijske demokratske snage kojima dominira YPG „pružaju stabilnost u predjelima koje su nekada činile Islamsku državu u sjeveroistočnoj Siriji“. Međutim, najnoviji razvoj događaja u regiji dokazao je da YPG nije bio u stanju spriječiti prijetnju od ISIL-a, iako su primili milijarde dolara američkih poreskih obveznika.

Prošle sedmice, četiri američka državljana – dvojica vojnika, jedan civil iz Pentagona i jedan poduzetnik – nestali su u samoubilačkom napadu za koji je odgovornost preuzeo ISIL u Manbiju, sjevernom sirijskom gradu koji je YPG odbio napustiti uprkos ponovljenim zalaganjima američkih zvaničnika, uključujući McGurka.

U ponedjeljak su američki vojnici tijesno izbjegli automobilsku bombu u pokrajini Hasakah, uporištu YPG-a. Iznenadni porast u broju napada na američke vojnike sugeriše da YPG ili nije u stanju ili ne želi zaustaviti ISIL-ove operacije u sjeveroistočnoj Siriji.

Postoje neki koraci koje SAD može poduzeti da olakša situaciju u Siriji. Mora sarađivati sa Turskom da implementira mapu puta u Manbiju bez daljnjih odlaganja, koordinirati sa turskim vojnim rukovodstvom predstojeće povlačenje američkih snaga, i podržati nastojanja Turske da ponovo stabilizira i ponovo izgradi predjele pogođene terorističkim napadima.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera