Ironične poruke o jedinstvu iz podijeljenog grada

Da li gosti, koji su Mostar navodili kao simbol pomirenja, znaju da u gradu i dalje postoji nevidljiva ali postojana linija nacionalnog razgraničenja? (Anadolija)

Mostar je obilježio 14. godišnjicu obnove Starog mosta. Svečanost su uveličali premijeri Grčke, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine te mnogi drugi uvaženi domaći i inostrani gosti.

Sve u svemu jedan respektabilan skup na kojem su premijeri potpisali Mostarsku povelju mira i poslali snažne poruke mira i suživota. Ovo je bila odlična prilika za promociju dobitnika nagrada, ali i organizatora te onih koji su nagrade dodjeljivali.

Premijeri su poručili da ova manifestacija znači otvaranje još jednih vrata u budućnost za mlade generacije kao i prosperitet Bosne i Hercegovine i regiona. Okupljanjem ispred obnovljenog Starog mosta iskazali su spremnosti da se u praksi primjenjuje simbolika mosta i da se na prošlosti gradi budućnost.

Možemo li o Mostaru pričati kao simbolu jedinstva, a o Starom mostu kao simbolu spajanja?

Ljepote Mostara

Mostar je jedan od najljepših gradova u BiH u koji je uvijek divno doći i uživati u ljepotama grada i gledati, baš danas, skokove sa Starog mosta koji svojim veličanstvenim izgledom prkosi ratnoj prošlosti. Ali nije li ironično o jedinstvu pričati iz podijeljenog grada? Nije li ironično Stari most nazivati simbolom pomirenja ako znamo da određeni broj stanovnika Mostara „s druge strane“ još nikad nije kročio na obnovljeni Most?

Da li gosti, koji su Mostar navodili kao simbol pomirenja, znaju da u gradu i dalje postoji nevidljiva ali postojana linija nacionalnog razgraničenja?

Sigurna sam da znaju da Mostar godinama nema lokalne izbore jer se vladajuće stranke SDA i HDZ BiH nisu dogovorile oko načina izbora vijećnika. Dok su se vozili do Starog mosta mogli su zapaziti kontejnere pretrpane smećem koje se ne odvozi redovno iako postoje dva paralelna javna komunalna preduzeća.

Aktuelni problemi

Da je kojim slučajem padala kiša mogli su vidjeti i kanalizaciju koja se izlijeva po cesti jer gradske vlasti godinama ne rješavaju problem kolektora.

Ako je organizatorima i laureatima zaista stalo do jedinstva i pomirenja možda bi bilo bolje da su novac uložen za ovaj spektakl uložili u rješenje nekih od aktuelnih problema s kojima se građani svakodnevno susreću, problem kolektora, odvoza smeća, koordinaciju turističke ponude cijelog grada, ukidanje paralelnih institucija i organizacija kao i za zajedničke projekte posebno za mlade preko kojih bi Mostar od „grada slučaja“ u perspektivi postao istinski simbol jedinstva i pomirenja.

Gosti su u jednom imali pravo, a to je da se ovakvim manifestacijama otvaraju još jedna vrata budućnosti za mlade, samo što će mladi ta otvorena vrata iskoristiti da napuste ovaj predivni, ali smećem zatrpani, grad i Bosnu i Hercegovinu.

Pored potpisivanja Povelje mira, Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) dodijeljena je nagrada „Mostar Peace Connection“. Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara je ovom nagradom želio odati priznanje Tribunalu i istaći njegovu važnost za pomirenje i utvrđivanje istine.

Tribunal je odigrao značajnu ulogu u procesuiranju brojnih ratnih zločinaca, kao i u utvrđivanju zajedničke istine.

No, na njega u Mostaru gledaju dvojako. Dok za jednu stranu ovaj sud ima izniman značaj, druga strana u njemu vidi nepravedne i politički montirane procese. Stoga je nejasno koji je cilj dodjeljivanja nagrade pomirenja haškom Tribunalu ako o njemu različite strane Mostara imaju različita mišljenja te će stoga umjesto pomirenja ova nagrada dodatno podebljati liniju razdvajanja Mostara.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera