Trumpove prijetnje jačaju tvrdolinijaše u Iranu

Vrhovni vođa Ali Khamenei je kritizirao vladu zbog neuspjeha sporazuma (AP)

U govoru održanom 21. maja je američki državni sekretar Mike Pompeo iznio 12 zahtjeva koje Iran mora ispuniti kako bi pregovarao o novom nuklearnom sporazumu sa Washingtonom. Pompeo je listu zahtjeva iznio samo dvije sedmice nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz Zajedničkog opsežnog plana djelovanja (JCPOA), odnosno nuklearnog sporazuma koji su svjetske sile 2015. godine potpisale sa Iranom, te obećao da će nametnuti nove, strožije sankcije Teheranu.

Zbog rastućeg pritiska na domaćem terenu, iranski predsjednik Hassan Rouhani je morao snažno odgovoriti:

“Ko ste vi da donosite odluke za Iran i za svijet? Današnji svijet ne prihvata da Sjedinjene Američke Države donose odluke za svijet. Zemlje imaju svoje nezavisnosti”, rekao je u saopćenju objavljenom na iranskoj ILNA-i.

Ova nova lista zahtjeva i sve neprijateljskija retorika Washingtona će bez sumnje dovesti do nove eskalacije napada na Rouhanija. Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz Zajedničkog opsežnog plana djelovanja (JCPOA) 8. maja je već izazvala lavinu kritika upućenih na račun iranskog predsjednika.

Kritike tvrdolinijaša

U saopćenju objavljenom 13. maja, čelnik iranskog tvrdolinijaškog Vijeća učenjaka, ajatolah Ahmad Jannati, pozvao je Rouhanija da se izvini naciji za potpisivanje nuklearnog sporazuma. On je također optužio iranskog predsjednika da je prekršio crvene linije koje je postavio Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei u njegovim neuspješnim pokušajima da očuva sporazum.

Jannati je vjerovatno jedan od najkrućih tvrdolinijaških ajatolaha u Iranu, on ne samo da je čelnik Vijeća učenjaka, zaduženih za biranje i smjenjivanje vrhovnog vođe, već je i čelnik Vijeća čuvara, koje je odgovorno za provjeru i odobravanje kandidata tokom izbora.

U međuvremenu je konzervativni list Kayhan, koji uobičajeno izražava političke stavove iranskih tvrdolinijaša, napisao u izdanju od 14. maja da je Rouhani napravio niz strateških grešaka u svojoj odluci da uđe u pregovore sa Zapadom. Sedam dana kasnije, Kayhan je ismijavao saopćenje centrističke grupe, Stranke izvršilaca reformske izgradnje, koji su bliski Rouhaniju. Glasnogovornik grupe, Hossein Marashi, kazao je da američki predsjednik želi da direktno razgovara sa Iranom bez direktnog učešća Evropljana i da bi se njegova ponuda trebalo ozbiljno shvatiti.

Kayhan je ustvrdio da bi bilo glupo “vjerovati u bilo koji novi sporazum dok oni cijepaju stari” te su nazvali napore Evropske unije sa spasi sporazum “novim trikom”.

Izgovor za napad

Sve je jasnije da je Trumpova odluka da povuče SAD iz JCPOA-a i njegova eskalirajuća antiiranska retorika dala tvrdolinijašima u Iranu izgovor koji im je trebao da diskreditiraju Rouhanijevu umjerenu vladu i da otvore put njegovom mogućem uklanjanju s dužnosti.

Sam Khamenei nije gubio vrijeme da indirektno okrivi Rouhanija za izlazak SAD-a iz JCPOA-oa.

“Dakle, časni zvaničnici su uložili ozbiljne napore, prolili dosta znoja zbog njega, ali nisu uspjeli”, rekao je on.

Novi antiiranski tim u Trumpovoj Bijeloj kući moga bi biti zadovoljan rastućim tenzijama u Teheranu.

Možda se predsjednik Trump i njegov nepokolebljivi antiiranski savjetnici nadaju da će ovi sukobi između Rouhanija i iranskih moćnih tvrdolinijaša u konačnici dovesti do mnogo željene “promjene režima” u zemlji.

Ipak, malo je vjerovatno da će američko povlačenje iz JCPOA potaknuti bilo kakvu promjenu u Iranu koja će ići u korist Washingtona. Ako Rouhanija smijene s dužnosti, njega će navjerovatnije naslijediti tvrdolinijaš, možda vojna figura iz Iranske revolucionarne garde (IRGC), koji bi samo povećao neprijateljstvo zemlje prema SAD-u i njegovim saveznicima.

Katastrofalne posljedice

Slijedom toga bi Trumpova pogrešna odluka o povlačenju SAD-a iz JCPOA i povećani pritisak i sankcije Iranu mogli dovesti do katastrofalnih posljedica ne samo po Iran i njegov narod već po već turbulentni Bliski istok.

Sudeći na osnovu skorašnjih saopćenja iranske vojske, oni bi potencijalno mogli opustošiti Bliski istok, Afganistan i svako drugo mjesto gdje SAD i njegovi saveznici imaju interese. Informativna agencija Tasnim, bliska IRGC-u, nedavno je objavila članke koji sugeriraju eskalacije u Jemenu protiv Saudijske Arabije i u Siriji protiv Izraela.

Iransko sudstvo je također povećalo hapšenja osoba s dvojim državljanstvom s ciljem da osramote iranske diplomate koji pregovaraju s evropskim zemljama.

Trumpove akcije su također gurnule Iran ka jačanju savezništva sa Kinom i Rusijom. Tokom novembarskog sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Khamenei je pozvao na savezništvo u vezi sankcija nametnutih i Rusiji i Iranu. “Možemo poništiti američke sankcije, koristeći metode poput eliminiranja dolara i njegove zamjene nacionalnim valutama u transakcijama između dvije ili više stranaka, te time izolirati Amerikance”, rekao je vrhovni vođa.

Trump je opetovano pokušavao zavaditi Iran i Rusiju. Posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Moskvi početkom mjeseca tokom proslave ruskog Dana pobjede je posljednji u nizu napora usmjerenih ka tom cilju. Međutim, Putin do sada nije pokazao naznake da je spreman da napusti Iran kako bi zadovoljio SAD ili Izrael.

Bez obzira šta Trump u konačnici odluči da učini, on ne bi smio tvrditi da to radi u ime “naroda Irana koji se dugo pati”. Loše odluke poput nametanja još strožijih sankcija Iranu, napori za promjenu režima, ili vojni udar bilo kakve vrste bi gurnuo zemlju ka vojnoj teokratiji koja je daleko represivnija i beskompromisnija nego ranije i na domaćem terenu i u inostranstvu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera