Mohamed Salah: Egipatski kralj u sjeni Al-Sisijevog režima

Egipat, Mohamed Salah
Salahov utjecaj u Egiptu toliko je narastao da su politički i sigurnosni analitičari počeli pisati tekstove o njemu (EPA)

“Mo Salah, Mo Salah, Mo Salah, uletio je s krila! Salah la-la-la-la, kralj iz delte Nila!” (“Mo Salah, Mo Salah, Mo Salah, running down the wing! Salah la-la-la-la, the Egyptian king!”)

Ovom pjesmom dočekuje se egipatska nogometna zvijezda Mohamed Salah svaki put kad izađe na teren.

Dvadesetpetogodišnji nogometaš rođen u malom selu u delti Nila postigao je ono za što su Egipćani, kao i ostatak svijeta, mislili da je nemoguće.

Prošle sedmice, Salah je potisnuo portugalskog nogometaša Cristiana Ronalda kao evropskog igrača koji je postigao najviše golova. Samo nekoliko dana ranije Asocijacija profesionalnih nogometaša proglasila ga je igračem godine, što je jedna od najvećih nogometnih počasti u Engleskoj.

Međutim, osim uspjeha u inozemstvu, on je očarao cijeli egipatski narod. Njegov utjecaj u toj zemlji toliko je narastao da su politički i sigurnosni analitičari počeli pisati tekstove o njemu.

Nakon godina nestabilnosti i ogromne polarizacije u Egiptu Salah je postao osoba oko koje se okupljaju svi Egipćani, jer zajedno slave njegova postignuća sa srećom i ponosom.

Ipak, uslijed tog slavlja postoji rastući strah šta budućnost može donijeti. Naposljetku, prethodnih godina Egipat je postao zemlja gdje uspjeh i popularnost mogu donijeti nevolje.

Od državnog udara 2013, kada je svrgnut bivši predsjednik Muhamed Mursi i na vlast postavljen Abdel Fattah al-Sisi, postalo je jasno da u Egiptu postoji malo prostora za Egipćane koji glasno, javno i bučno ne aplaudiraju vojnom diktatorskom režimu, koji vlada zemljom čeličnom pesnicom.

“Mohamed Salah nije više samo nogometaš… On mora obrijati svoju bradu koja nije u skladu s njegovim godinama ili slavom… To ga zamalo stavlja u isti koš s radikalima, ekstremistima, ako ne s teroristima i njihovim simpatizerima”, napisao je Salah Montasser, jedan od najpoznatijih lojalista režima u Egiptu, u kolumni u martu koju su objavile državne novine Al-Ahram.

Njegovi komentari naljutili su mnoge Egipćane i kritike s kojima se suočio natjerale su ga da objasni svoje navode: “Savjetujem ga jer je Egipat u borbi protiv terorizma. Zašto bi širio zabrinutost u takvim uvjetima?”

Sudbina Abu-Trika

Takvi komentari i mnogi drugi koji dolaze od lojalista Al-Sisijevog režima, sigurno podsjećaju na šokantnu sudbinu Mohameda Abu-Trika, igrača koji je četiri puta proglašen afričkim nogometašem godine, te koji je osvojio srca Egipćana i arapskog naroda.

Abu-Trika, poznat i kao “El Magico” među fanovima u Egiptu, javno je podržavao bivšeg predsjednika Muhameda Mursija i to je nastavio i nakon vojnog udara 3. jula, kada je svrgnut. Njegovi politički stavovi razljutili su režim, koji ga je vidio kao prijetnju zbog njegove međunarodne slave.

Ključni trenutak bio je kad je Abu-Trika javno osudio masakr na trgu Rabaa u augustu 2013, kada je ubijeno gotovo 1.000 Mursijevih pristalica.

Odmah nakon toga najpoznatije televizijske ličnosti na raznim prorežimskim kanalima proglasile su ga neprijateljem države. Otad se vodi sistematska i bespoštedna kampanja protiv nogometaša, koji je u to vrijeme bio igrač s najviše golova u dresu reprezentacije, optužujući ga da je na strani terorističkih organizacija u Egiptu.

Režim je formalizovao te optužbe 2015. zamrznuvši njegova sredstva da bi ga kasnije, u januaru 2017, stavio na zvaničnu terorističku listu. U aprilu ga je sud u Kairu odlučio ponovo staviti na listu sponzora terorizma za sljedećih pet godina.

Očekivano, Abu-Trika više ne živi u Egiptu.

Bježeći od egipatskih političara

Mohamed Salah ni na koji način nije imun na takvo loše postupanje u budućnosti. Ako ne prihvati politiku režima, s njime će se postupati kao sa svakim drugim običnim građaninom Egipta.

On neće imati odbranu od vojne diktature, koja ne pokazuje poštovanje prema zakonima ili Ustavu, a svakako ne pokazuje milost prema nekome ko može stajati na putu njenih interesa.

Danas, interes je Al-Sisijevog režima da mu Salah aplaudira i promoviše ga. Ustvari, čini se da su egipatske vlasti već preuzele na sebe dužnost da iskoriste Salaha za svoju promociju, a da ga ni ne pitaju.

U aprilu je izbio skandal nakon što je oglašivačka kompanija, povezana s egipatskim Generalnim obavještajnim direktoratom, odlučila koristiti Salahovu fotografiju za kampanje koje vodi za egipatsku reprezentaciju i telekomunikacijske kompanije. Poznato je da je egipatska vojska finansijski uključena u telekomunikacijske poslove u Egiptu.

Salah nije dozvolio korištenje njegove fotografije, koja narušava oglašivačke ugovore koje već ima s drugim kompanijama. On se žalio Egipatskom nogometnom savezu, koji, kako je rekao, nije dobro odgovorio na njegove zahtjeve.

“Nažalost, način na koji sam tretiran bio je veoma uvređujući. Nadao sam se da će to biti civilizovanije”, napisao je na Twitteru.

Mnogi Salahovi ljubitelji na društvenim mrežama izrazili su mu podršku koristeći hashtag “#Ja_sam_uz_Salaha”, koji je bio najpopularniji na Bliskom istoku u više od 24 sata.

Taj spor možda se čini samo kao poslovno neslaganje koje se može riješiti u nekoliko dana, što bi bilo istina da ne uključuje kompanije koje su u vlasništvu egipatske vojske i njenog obavještajnog direktorata, koji sada vodi Al-Sisijev asistent i prijatelj Abbas Kamel. Za Egipćane je to veoma zabrinjavajuće.

“Nadam se da Mo Salah nikad, nikad neće reći nešto o politici. Pogotovo o egipatskoj politici. Sada to neće proći dobro, šta god da kaže”, napisao je na Twitteru H. A. Hellyer, član Atlantskog vijeća i instituta Royal United Services, ističući ono što mnogi u Egiptu i na Bliskom istoku misle.

Međutim, čak i ako Salah ne kaže nešto politično, to možda neće biti dovoljno da ga spasi od štete koja bi mu mogla biti nanesena pod Al-Sisijevim režimom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera