Saudijska Arabija između Trumpovog ‘kikirikija’ i Al-Sisijeve ‘riže’

Logika 'trgovačkih ugovora' koju koristi Trump nije počela s njegovim dolaskom u Bijelu kuću (EPA)

Piše: Mohammed al-Najjar

Primjedba američkog predsjednika Donalda Trumpa da Saudijska Arabija treba pokriti troškove ako želi da američki vojnici ostanu u Siriji, nakon donesene odluke o njihovom povlačenju, pokrenula je niz pitanja u vezi s odnosom Saudijske Arabije prema najvažnijem savezniku.

Trump je već ranije istakao da neki od sklopljenih sporazuma predstavljaju “kikiriki” u poređenju s bogatstvom Saudijske Arabije. Prije njega je egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi opisao zaljevski novac kao “rižu”.

Trump je u utorak izjavio da želi povući američke trupe iz Sirije. Tom prilikom naglasio je da je Saudijska Arabija veoma zainteresovana da se američka vojska zadrži u Siriji još neko vrijeme. Nastavio je: “Rekao sam im: ‘Ako želite da ostanemo, trebat ćete platiti za to.'”

Trump je prije nekoliko dana precizno odredio iznos koji Saudijska Arabija treba platiti za nastavak vojnog prisustva američkih snaga u Siriji: četiri milijarde američkih dolara. Nakon ovog preciziranja saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman u novinskom intervjuu govorio je o potrebi zadržavanja američkih trupa u Siriji zbog suprotstavljanja “iranskom utjecaju”.

Formulacija “trebate platiti” nije ništa novo u vokabularu stanovnika Bijele kuće kad je u pitanju njegov odnos prema Saudijskoj Arabiji. Trump je već ranije koristio isti pristup kad je govorio o toj zemlji. Mnogi analitičari smatraju da se predsjednik SAD-a nastavio odnositi prema saudijskoj kraljevini kao milijarder koji koristi ranija poslovna iskustva s tom zemljom.

Neka od njih spomenuo je u svojoj knjizi Umjetnost postizanja dogovora. U njoj je više puta govorio o Saudijskoj Arabiji u kontekstu njenog statusa najistaknutijeg arapskog saveznika Washingtona u regiji.

Bogatstvo Saudijske Arabije

Tokom sastanka sa saudijskim prestolonasljednikom u Bijeloj kući krajem prošlog mjeseca Trump je otvoreno zatražio od Bin Salmana da Saudijska Arabija pruži “nešto od svog bogatstva” SAD-u.

Tom prilikom izjavio je: “Saudijska Arabija veoma je bogata zemlja i nadamo se da ćete dio tog bogatstva dati SAD-u u obliku radnih mjesta i kupovine najbolje vojne opreme.”

To je predstavljalo dosad neviđeni način komuniciranja s bilo kojim stranim zvaničnikom tokom posjete Bijeloj kući. Trump je pokazivao velike panoe s fotografijama i ciframa koje prikazuju cijenu vojne opreme koju su Sjedinjene Američke države prodale Saudijskoj Arabiji.

Vrijednost sporazuma koje je Trump potpisao tokom prve posjete Rijadu iznosila je približno 500 milijardi američkih dolara. Za jedan od sporazuma, čija ukupna vrijednost dostiže cifru 525 milijardi dolara, Trump je rekao: “Ma, to je za vas kikiriki.”

Odgovor Bin Salmana na takvu opasku bio je osmijeh. Bivši ministar vanjskih poslova Jordana Marwan Moasher u članku objavljenom u jordanskom listu Al-Ghad opisao je svečani prijem Bin Salmana, praćenog velikim panoima koji prikazuju obim potpisanih sporazuma SAD-a sa Saudijskom Arabijom, kao “krajnje sirov i bahat pristup” koji “ne usrećuje nijednog Arapa”.

Sedamsto milijardi dolara

Tokom iste posjete Trump je objavio potpisivanje novih sporazuma između Saudijske Arabije i SAD-a vrijednih približno 200 milijardi dolara. To u konačnici znači da je Trump od svog najvažnijeg arapskog saveznika uspio dobiti blizu 700 milijardi dolara za manje od godinu od dolaska Bin Salmana na mjesto drugog čovjeka Saudijske Arabije, prije nego što zasjedne na tron saudijske kraljevine i naslijedi svog oca, sadašnjeg kralja Salmana bin Abdulaziza.

Nakon povratka iz Rijada u maju prošle godine, komentarišući sporazume sklopljene sa Saudijcima, Trump je izjavio: “Radna mjesta… radna mjesta… radna mjesta…” Istovremeno, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders napisala je da su Sjedinjene Američke Države potpisale sa Saudijskom Arabijom najveći sporazum o naoružanju u svojoj historiji, čija vrijednost prelazi 109 milijardi dolara.

Ranije je Trump izrazio želju svoje zemlje da Saudijska Arabija na njujorškoj berzi ponudi dionice kompanije Saudi Aramco, čija vrijednost dostiže 100 milijardi dolara, uprkos upozorenju savjetnika Saudijske Arabije na opasnost takvog prijedloga zbog moguće zapljene dionica od strane žrtava događaja 11. septembra 2001, na osnovu zakona JASTA.

Logika “trgovačkih ugovora” kojom se koristi Trump nije počela s njegovim dolaskom u Bijelu kuću. S istom logikom govorio je o Saudijskoj Arabiji i tokom svoje predsjedničke kampanje, kad ju je nazvao “kravom muzarom”.

Niz takvih opaski predsjednika Trumpa u vezi sa Saudijskom Arabijom doveo je do toga da zapadni i arapski aktivisti podijele određen broj njegovih govora u kojima spominje milijarde kao jedini jezik razumljiv milijarderu koji je postao stanovnik Bijele kuće.

Sisijeva ‘riža’

Trump nije jedini koji na Saudijsku Arabiju gleda kao na “kravu muzaru”. Njemu je prethodio egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, koji je saudijski novac opisao kao “rižu”.

U tonskom zapisu koji je procurio u javnost Al-Sisi je aktuelnom direktoru obavještajnih službi i šefu svog ureda Abasu Kamelu izjavio da od Saudijske Arabije ne želi dobijati samo “sitniš”. Time je aludirao na iznos 40-ak miliona egipatskih funti. Naglasio je da očekuje snažniju podršku Saudijske Arabije iako je Egipat primio milijarde dolara od te i drugih zaljevskih zemalja od Al-Sisijevog dolaska na vlast vojnim udarom 2013. godine.

Između prizmi “kikirikija” i “riže”, kroz koje Trump i Al-Sisi gledaju na Saudijsku Arabiju, pojavljuju se mnogobrojni ekonomski izvještaji koji govore o aktuelnoj stopi nezaposlenosti u Kraljevini i ovisnosti više od polovine Saudijaca o socijalnoj pomoći koju im Vlada odugovlači dodijeliti uprkos silnim milijardama dolara koje se spominju u sporazumima koje su potpisali Bin Salman i Trump.

To ide dotle da su pojedini analitičari postali skeptični u pogledu mogućnosti Rijada da osigura potrebna sredstva za realizaciju ambicioznog plana pod nazivom “Vizija 2030”, koji mladi saudijski princ smatra svojim reformskim programom koji će ponuditi kao budući vladar saudijske kraljevine.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne održavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike MIŠLJENJA
POPULARNO