Dobra je i pobjeda Putina, kada je nema na Kosovu

Oni oko trona kojima je Putinova pobjeda važnija od Kosova veličaju Vučića praveći mu hrđavu uslugu, piše autor (EPA)
Oni oko trona kojima je Putinova pobjeda važnija od Kosova veličaju Vučića praveći mu hrđavu uslugu, piše autor (EPA)

U Srbiju ne stiže praško proleće, kada je (5. januar/siječanj – 21. avgust/kolovoz 1968. godine) otpočeo period političke liberalizacije (srpski: opamećivanje i izbavljenje od ruskog ropstva!) bivše Čehoslovačke. Ali će leto i dani posle svakako biti politički vreli. I naredna godina, jer večna kosovska tema ulazi u završnicu, meč je pri kraju drugog poluvremena, s krajnje tananim šansama da Srbija sa sudijama (međunarodni faktor) i takmacem, koji je utakmicu još u najavi shvatio kao trening, izbori makar produžetke.

Sve srpske vladajuće garniture posle Josipa Broza Tita (i Jugoslavije) nerado su se suočavale sa kosovskim problemom, koji, s manjim stankama, tinja skoro vek. Umesto toga, pribegavalo se palijativima, delimičnim rešenjima, koja su sa srpske strane podrazumevala primenu represije i sile, za jugoslovenskog vakta uglavnom policijske, kasnije i vojne i, naročito, paravojne.

Srbima očito manjka obaveštenja, htenja za istima pogotovo, i javno mnjenje, koje su kreirali oni koji su problem i napravili sad ga ne vide, i sporu oko Kosova prilaze kao da je táze. I jedni i drugi zatomljuju da je od proglašenja nezavisnosti bivše srpske pokrajine (17. februar/veljača 2008. godine) prošla čitava decenije i 35 dana i da su novu državu na Balkanu priznale najveće zemlje sveta.

Podmitljiva i jeftina poštena inteligencija

Krajem prošlog leta srpski vladar (Aleksandar Vučić) najavljivao je i unutrašnji dijalog o Kosovu. Namera je očito bila da se u taj kal uvuče i ono što se ovde piše u rubriku opozicija, koju je čak i u najavi divana kosovskog nazvao “izdajničkom družinom”. Za ostale mu je lako; Crkva nikad nije bila sporna i od raspada zajedničke zemlje podržala je sve srpske promašaje i gadosti prema “drugima i drukčijima”, a njen vrhovni poglavar patrijarh Irinej devetog dana ove godine je rekao da “Srbi treba da zahvale Bogu što im je podario Vučića”. Univerzitet, Vojska, policija, fudbalski navijači (čitaj: šovinistički huligani), takođe. Ostaje poštena inteligencija, koja je, ispostavilo se, veoma podmitljiva i jevtina.

Umetnici – glumci, slikari, pevaljke i, naročito, sorta koja se zove politički analitičari, nisu gadljivi i rado prilaze svakom kazanu. Babe, dede, penzioneri, ratni zločinci, kriminalci i lopovi na neviđeno podržavaju sve vladarove predloge. Umesto da se suoči sa realnošću, on se više bavio raznim platformama, poput one (koja je trebalo da bude napisana i usvojena) o opstaku srpskog naroda na bivšim jugoslovenskim prostorima, Miloradom Dodikom i Republikom Srpskom, ili aktivnim učešćem na beogradskim izborima. Dušan Janjić (Forum za etničke odnose) Vučićevu ideju da će doći do sveopštog konsenzusa ocenio je kao plemenitu, ali i kao nemoguću misiju.

Ako bi vrapci (dživdžan je zaštitni znak Turističke organizacije Beograda) umeli da govore, ustvrdili bi da je Vučić na vlast došao s blagoslovom Sjedinjenih Američkih Država i da je Amerikancima “nešto obećao”. Zna se i šta je to nešto, ali za razliku od političara, vrapci nisu kao rešeto, “drže vodu”. Pre desetak dana Balkan je posetio Ves Mičel, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Najpre je ćakulao sa kosovskim rukovodstvom, potom sa predstavnicima beogradske porte. Pred dolazak u Beograd, Mičel je, govoreći o razlozima posete, rekao da je došao “kako bi dao podstrek razgovorima Kosova i Srbije i kao netačne odbacio navode da je doneo predlog o rešavanju problema između dve zemlje”.

To, ipak, nije sve. Upozorio je “na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu” i što Moskva “potkopava demokratske institucije u regionu”. Rekao je i nešto što srpskom uhu nije godilo – da niko ne može da ima pravo veta na transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i da će njegova zemlja nastaviti da podržava tu transformaciju.

Povratka (Kosova u Srbiju) – nema

Nešto više o ovoj poseti rekao je novinar Milan Mišić, koji pritiske na Srbiju sa Zapada (SAD) manje vidi kao nagovor za priznavanjem Kosova. On kaže da je suština u tome da ni zajednica srpskih opština još nije ostvarena, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, da bi “na neki način” bila nadograđena, što bi podrazumevalo “neku vrstu srpske autonomije na Kosovu”. Mišić smelo najavljuje i sledeći korak – eventualno definisanje Kosova kao republike dvaju naroda. Bivši urednik Politike u tome vidi Vučićevu formulu, na kojoj insistira sa svakim sagovornikom – da rešenje bude takvo da ni jedna strana ne bude apsolutno zadovoljna njime, odnosno, vučićevski rečeno – ne može jedna strana da izgubi sve, a da druge sve dobije. Dabogda te kćeri carević zaprosio…

I dok se vlast (Vučić) i deo nevladinog sektora nadmudruju oko toga da li su Mičel, nemačka delegacija, koja je bila u posetu Beogradu, ili neko treći (Forum za etničke odnose) sročili nacrt budućeg pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, desio se mali napredak. U srpsku prestonicu, na diplomatski dijalog Stanje i perspektive Briselskih razgovora, stigao je pre dva dana Bljerim Šalja, savetnik predsednika Kosova. On je u punoj sali Medija centra rekao da sadašnja generacija srpskih i kosovskih političara ne bi smela da napravi veliku grešku i propusti istorijsku priliku da normalizuju odnose “i u naredne dve godine stignu do pravno obavezujućeg sporazuma”.

Odbacujući mogućnost da situacija ostane na nivou zamrznutog konflikta (“jer je zajednički zadatak obe strane normalizacija odnosa Srbije i Kosova, Srba i kosovskih Albanaca”), Šalja predlaže da se valjanost statusa kvo proveri kod Srba koji žive južno od Ibra. Savetnik Hašima Tačija, međutim, kaže da povratka nema (Kosovo u Srbiji) i da proces mora da se završi pomirenjem dva naroda. Čemu onda zamajavanje sa sveopštim konsenzusom, debatovanjima o bespredmetnim pitanjima? To u Beogradu niko ne sme da pita. Tim pre što Šalja tvrdi da je kosovski status posmatrača u Ujedinjenim nacijama neprihvatljiv i da oni žele da budu punopravni član Svetske organizacije.

Tajna predsjednička večera u Parizu

Janjić, pak, tvrdi da je nemačka delegacija (22. marta/ožujka) donela koncept pravno obavezujućeg sporazuma, koji bi srpski i kosovski zvaničnici trebalo da potpišu do kraja godine. Zvaničnici iz Berlina u tom dokumentu od Srbije ne traže da prizna nezavisnost Kosova, ali se, kaže Janjić, traži da ne sprečava članstvo Kosova u UN-u i međunarodnim organizacijama. Devedeset odsto nemačkih predloga nalazi se u Stavovima Foruma za etničke odnose: Normalizacija put ka rešenju, koji je urađen (“ofirao se Janjić”) u saradnji sa Fondacijom “Konrad Adenauer”. Forum nije za trajna rešenja, ali jeste za međunarodni princip da se granice ne mogu menjati silom, već samo dogovorom. Pominju se i primeri – Mirovni sporazum iz Osla između Palestine i Izraela, Sporazum u Mostaru, Erdutski… Iako kaže da srpski Ustav “ništa ne valja”, Janjić se zalaže da se ovaj akt popravlja tek nakon potpisivanja “pravno obavezujućeg sporazuma”.

Za Srbe, pogotovo one oko trona, nova pobeda ruskog apsolutiste Vladimira Putina preča je od Kosova. Tako je ministar bez portfelja, poznati rusofil Nenad Popović, pohitao da narodu kaže kako su prijatelji iz Rusije oduševljeni što je Vučić prvi čestitao večitom ruskom predsedniku. To su oni isti koji sadašnjeg vladara, praveći mu rđavu uslugu, veličaju gde god stignu. Tako se prošle godine u njegovim medijima pojavio pregled najmlađih srpskih premijera od 1805. godine, kada je na to mesto stupio dvadesetosmogodišnji prota Mateja Nenadović. Iako je Vučić (2014), postao premijer sa 44 godine i na toj listi je dvadesetosmi u naslovu je pisalo: “Bio sam najmlađi predsednik vlade Srbije”.

Vuk Jeremić, bivši ministar inostranih poslova (kadar Borisa Tadića), koji se posebno istakao kao svađalica sa Hrvatskom, Vučića je optužio da je privatno putovao u Njujork i da tajnim pregovorima s kosovskim liderima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem nespretno pokušava da doskoči međunarodnoj zajednici i kupi dodatno vreme za sebe i svoje koalicione partnere u Prištini. Jeremić kao rok za rešenje kosovskog pitanja pominje početak leta i da je Vučić prošlog utorka bio u Parizu, na tajnoj večeri sa Tačijem, a u nedelju privatno otputovao u Njujork. Navodno je Tačiju za sever Kosova ponudio jug Srbije i da je predlog – odbijen. Vuk je pogodio samo da su Vučić, Tači i Haradinaj ljudi iste fele sa tonom putera na glavi, zaboravljajući da i sam ima veliku debeo sloj putera.

‘Glupa, neodgovorna, kriminalna politika…’

Predsednik Srbije proteklih je dana bio na ekskurziji. Kad se vratio, Radio-televizija Srbije je prenela da nije zadovoljan i da je priča o teritoriji Kosova za zapadne sile – zatvorena. Kao da to nije znao proteklih deset godina. Iako njegov izliv jedva zaslužuje posebnu studiju, evo samo nekoliko markiranih mesta: “Nisam zadovoljan. Imao sam dubinske razgovore…”, “…zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju kome pripada teritorija Kosova, tu priču smatraju zatvorenom”, “… to je za mene veliko razočarenje, razumeli smo poruke”, “…Srbiji bi bilo lakše da direktno pregovara sa kosovskim Albancima” (otud sad to!?)… “ja sada pokušavam da taj pečat i zalepljeni koverat nekako otvorim…”, “situacija je teška…”, “…zadovoljan sam trudom i radom, ali ne i rezultatima razgovora sa zapadnim zvaničnicima proteklih dana…”, “…albanska strana radi svoj posao, a međunarodna zajednica svoj…”, “ništa nema džabe, plaćaćemo još dugo, biće velikih pritisaka s raznim strana…”, “…Srbija i Srbi čvrsto se drže…”

Kao opravdanje rekao je da smo “sami stavili pečat na kosovsku nezavisnost… pred Međunarodnim sudom pravde još 2008. godine glupom, neodgovornom, kriminalnom politikom našeg režima, ali to je naša država”. Ovo je njego vladarski rečnik. Nedostaje lični učinak u svemu.

Na kraju, ministar spoljnih poslova Ivica Daćić izjavio je da Srbija predlaže da se susret predsednika Rusije i SAD-a, Vladimira Putina i Donalda Trampa, održi u Beogradu. Ovaj priučeni narodni pojac pojašnjava da Srbija, kao vojno neutralna zemlja ima spoljnopolitički kapacitet da ugosti predsednike Ruske Federacije i SAD-a. Tramp je telefonirao Putinu i čestitao na pobedi, a portparolka Bele kuće Sara Sanders nakon toga je rekla novinarima da zasad nema planova za sastanak dvojice predsednika. Svejedno, Dačić je naciji dao aspirin.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO