Dodik prijeti NATO-u: Toljagama na stealth avione

Najavljenih 30.000 PVO-ovaca su, zapravo, predizborni test Milorada Dodika (Reuters)

Milorad Dodik je prije neko veče, urbi et orbi, gradu i svijetu objavio kako posjeduje tajni protivazdušni sistem i kako neće oklijevati ni trena da ga upotrijebi protiv NATO alijanse, predvođene Amerikom i njihovim avionima nad bh. entitetom Republika Srpska.

Za one koji se prvi puta susreću sa ovom informacijom, ili koji prvi put čuju za ovako nešto, riječ je o PVO sistemu posljednje generacije i domaće, baš domaće, radinosti S-30.000. Kakav crni ruski S-300, S-400, kakav Patriot zapadni. Ovo je, čini se najmoćniji PVO sistem u povijesti. Dodik ima ubistveno oružje, koje će rastjerati i, po potrebi, oboriti svaku čeličnu pticu na nebu od Laktaša do Manjače i od Trebinja do Bijeljine.

Riječ je o 30.000 ljudi, koji će trčati, urlati, skakati, bacati kamenje i vršiti druge vrste strateškog zastrašivanja malobrojnijeg, ali bolje opremljenog neprijatelja na nebu iznad njih. Zapravo, budimo posve jasni: u budalasti posao nekakvog ometanja nekakve vojne vježbe biće uključeno najvjerovatnije 30.000 uhljeba iz entitetskih institucija i nešto zaludnih pristalica Dodika i pripadajućeg mu Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji bi trebali na Manjači 2019. godine izigravati strašila, valjda.

Moćni raketni sistem S-30.000

Vidite, Neko je slagao javnost da će se na ljeto 2019. godine održati NATO vježbe na Manjači, na kojima će avijacija koristiti municiju sa osiromašenim uranjumom. E sad, na stranu što će se možda, i samo možda, održati takva vojna vježba, i to uz amin Bosne i Hercegovine, kako je saopštila američka Ambasada u Sarajevu, i na stranu što nema govora o upotrebi osiromašenog uranijuma, i na stranu što domaći zvaničnici moraju pristati na bilo kakvu zajedničku vojnu vježbu, Dodik je iskoristio priliku i digao dževru, oko nečega što se najvjerovatnije neće desiti i nečega, slijedom logike, u čemu neće biti nikakve municije sa osiromašenim uranijumom.

Zaboravlja Dodik, ili se pravi amnezičan, da je baš na teritoriji RS-a održana vojna vježba NATO-a “Združeni napor 2009”, u kojoj je učestvovalo 37 zemalja iz NATO saveza i programa Partnerstvo za mir. Vojnoj vježbi su prisustvovali Dodik, tada na mjestu premijera RS-a, i cjelokupno rukovodstvo njegovog SNSD-a. Upamtite dobro, ovo se desilo 2009. godine. Tada nije bila izborna godina, pa je Dodik komotno sa generalima NATO-a gledao na poligonu uvježbavanje borbenih aktivnosti.

Mnogi će reći – nije ni 2019. izborna godina… I nije, daleko je 2019. godina, ali je izmišljotina oko osiromašenog uranijuma divna prilika da se Dodik histerično natkrili sa ovom lažnom viješću i proglasi je unisonom istinom. I tu stupaju na snagu uhljeb-PVO stranački marinci.

PVO između bikova i Zmaja od Šipova

Jer, zašto čekati tamo neku 2019. godinu kad već ovo ljeto na Manjači, uz bikove, Zmaja od Šipova, starlete, pripadajuću turbo-folk produkciju, na velikom predizbornom zboru Dodik može nakamarati stotine autobusa svojih administartivaca da mlataraju kukama i motikama kao sumanuti po prašnjavom platou Manjače. A to treba gledati trostruko. Uvježbavanje za prava PVO dejstva 2019. godine, veliki stranački miting i, dabome, plaćena dva slobodna dana svakom uposleniku Pošta Srpske, Elektorkrajine, Poreske uprave i sličnih uhljeb-inkubatora. I, na kraju, šta fali ljudima da, uz bajat sendvič, mlako pivo i vrelu rakiju, provedu jedan dan sa bikovima i Zmajem na vojnoj vježbi po vašarskim šatorima? Ako to nije odistinski team building, ne zna čovjek šta je. Malo sokić, malo pečenje, malo Jana, Ćana, malo mlataranja toljagama i kočevima, pa sve iznova dok ne padne noć. Milina! Milina!

Mnogi će se upitati – a koja je svrha okupljanja ljudi, bilo gdje, kako bi, šta znam, zaplašili avione i, na kraju krajeva, gdje su toliki avioni? Biće malo neprijatno vitlati štapovima i bacati busenje zemlje u… pa u plavo nebo, sa kojeg su i ptice nestale. Ali, nemojte se zavarati, ti avioni su svuda i stalno. Ti avioni su nevidljivi stealth lovci, spremni u svakom trenutku da naude golorukom srBskom narodu. Pa se nikad ne zna kad će kamen ispod Manjače oboriti nekog od njih.

Hajde na momenat da se uozbiljimo… Da li je moguće da se Dodik tako olako poigrava sa brojkama i slovima i, još ozbiljnije, otkuda mu pravo da verbalno zloupotrebljava 30.000 ljudi? Pa, nisu mu to robovi. Nisu mu to posilni. Nisu mu to nekakvi dobrovoljci, neki hipnotisani i zaluđeni ljudi, koji su spremni, na Dodikov zvižduk, izigravati potpune budale na plus 40 stepeni u nekoj zabiti…

Sva je žalost što – jesu. Sva je žalost što Dodik, mrtav ‘ladan, može nahvatati 30.000 ljudi minimum kako bi mu na predizbornom skupu izigravali PVO i kako bi se borili protiv nečega čega nema, što ne postoji.

Narod kao dobrovoljno strašilo

Nije Dodik niti kakav anti-NATO aktivista (ne treba zaboraviti da je on jedan od rijetkih srpskih političara koji je posjetio jedan operativni američki nosač aviona), niti Dodika pretjerano zanima fakat to što ljude pravi budalama i što će ih tek praviti budalama. Nemojte imati takve iluzije.

Ovih 30.000 PVO-ovaca su, zapravo, Dodikov predizborni test. Ako može u svakom trenutku na svaku nebuloznu izjavu skupiti 30.000 ljudi, koji će mu pružiti podršku, ma koliko se ona kosila sa zdravim razumom i ma koliko ona ponižavala baš te ljude, onda je njegov posao pred izbore u entitetu RS završen. A sa ovakvom opozicijom, sa ovakvom Radio-televizijom RS-a, koja je leglo lažnih vijesti i koja je Dodikovo istinsko oružje, prvi čovjek ovog bh. entiteta već sada može komotno na odmor, prije no što se u velikom stilu pojavi pred oktobarske izbore.

Na žalost. Na veliku žalost upravo stanovnika RS-a, koji su od jednog čovjeka i jednog uigranog nacionalističko-populističkog sistema postali i doslovno strašila koja mašu toljagama na prazno nebo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO