Diskretna prevara Justina Trudeaua

Odnosi između Ottawe i Rijada su napeti od diplomatskog spora zbog ljudskih prava (EPA)

“Svijet je veoma opasno mjesto”, rekao je eminentni američki filozof, kralj doba Twittera, Donald J. Trump u nedavnoj pohvali u kojoj je uspio oprostiti Saudijskoj Arabiji brutalno ubistvo jednog od njenih novinara disidenata i okriviti Iran za svo zlo u svijetu. U potpunosti se slažem s predsjednikom Trumpom. Svijet doista jeste veoma opasno mjesto – posebno zato što njime vladaju klinički zabludjele psihopate.

Ali, jesu li ove psihopate, od Trumpa, preko izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, do filipninskog predsjednika Rodriga Dutertea i mnogih drugih, razlozi ili posljedice historijskih boljki kroz koje sada živimo? Da ovo ne bi postalo poslovično pitanje – ko je stariji: kokoška ili jaje? – već da nam pomogne da dešifriramo naše vrijeme, trebamo uporediti svjetske sociopate kao što je Trump sa svojim navodnim suprotnostima kao što je Barack Obama ili – sada kada njega više nema – najnoviji mezimac predstavnik neoliberalne politike, kanadski premijer Justin Trudeau.

Svrha ove vježbe nije da sudimo ko je bolji ili ko je lošiji. Poenta je staviti obje strane političkih preferenci većine u veći, hitniji okvir referenci i vidjeti kako smo, zapravo, na milosti i nemilosti njihovih sličnosti prije nego na dobrobiti njihovih razlika. Jedan brz pogled na službene izjave Trudeaua o pokretu Bojkot, povlačenje investicija, sankcije (BDS), naprimjer, pokazuje kako su uvrnute činjenice i fantazija cionizma i njegove doseljeničke kolonije učinile liberalne svjetske lidere poput njega krajnje nekoherentnim, ako ne i ludim.

Neiskreni korijeni lažnog izvinjenja

Nedavno se Trudeau potrudio i izvinio se u ime Kanađana za užasavajuću činjenicu da je Kanada odbila brod koji je prevozio nekih 900 jevrejskih izbjeglica koji su bježali od ubilačkih nacista 1939. godine. Historičari vjeruju “da je više od 250 ovih putnika kasnije ubijeno u nacističkim logorima smrti, nakon što je brod ‘St. Louis’ bio prisiljen vratiti se u Evropu”. “Izvinjavamo se 907 njemačkih Jevreja na ‘St. Louisu’, kao i njihovim porodicama”, rekao je Trudeau. “Izvinjavamo se zbog bezdušnosti odgovora Kanade. Žao nam je što se nismo izvinili ranije. “Ovo je bilo nužno izvinjenje, iako malo prekasno i premalo za žrtve i preživjele ovog bezdušnog čina, koji je koštao života mnogo nevinih ljudi.

Takva politički motivirana “izvinjenja” zvuče potpuno prazno. Pa ipak, ona doprinose kolektivnoj svijesti i dokumentaciji ubilačkog kursa Holokausta u Evropi i odbijanju drugih “zapadnih” država da posluže kao utočište za one koji su bježali od njega. Ali, Trudeauovo neiskreno izvinjenje nije tu stalo. Njegova prava priroda kao političara oportuniste uskoro je izašla na vidjelo, kada je rekao: “Antisemitizam je isuviše prisutan. Jevrejski studenti se još osjećaju nedobrodošlo i neugodno na nekim od naših koledža i u univerzitetskim kampusima, zbog zastrašivanja povezanih s BDS-om.” Ovdje je razotkrio neiskrene korijene svog lažnog izvinjenja, gdje je jedno zvjerstvo počinjeno da prikrije drugo.

Šta je BDS i kakve veze ima s ubilačkim činom Kanade koja je pomogla i podstakla naciste odbivši ulazak očajnim Jevrejima koji su bježali od genocida u Njemačkoj i ostatku Evrope? Pokret BDS za palestinska ljudska prava pokrenulo je nekoliko palestinskih grupa građanskog društva 2005. godine. On poziva na nenasilan čin građanske neposlušnosti – po modelu sličnog pokreta u Južnoj Africi – koji na taj način vrši pritisak na izraelsku doseljeničku koloniju da okonča svoju prolongiranu, kontinuiranu i proširenu okupaciju Palestine da bi se palestinske izbjeglice mogle vratiti u domovinu.

Koji bi normalan čovjek vidio ikakvu poveznicu između te mirne, skromne geste da se vrati najosnovnije ljudsko pravo nacije i ogromne vojne kolonije i genocidalnog čina evropskog Holokausta i kanadskog rasističkog odbijanja pružanja utočišta Jevrejima koji bježe od tog genocida? Trudeau je platio cijenu za svoje neiskreno izvinjenje s neotuđivim pravima još jednog naroda nad kojim se vrši nečuveni krivični čin, a ovaj put nisu počinitelji naciste protiv Jevreja, već Izraelci protiv Palestinaca. Koje dostojanstveno ljudsko biće bi pokušalo prikriti jedan krivični čin drugim? Trudeau je učinio upravo to: sladak i umiljat mezimac sjevernoameričkog liberalnog neokolonijalizma.

Dosljednost u političkom šarlatanizmu

Istinsko izvinjenje za kanadsko odbijanje da pomogne Jevrejima da pobjegnu od nacista bilo bi pomoći Palestincima da održe svoj nenasilni pokret BDS da ponovo dobiju dostojanstvo svog mjesta u svojoj domovini. Trudeau je u praksi napravio bizarni spoj historije kanadskog antisemitizma (odbijanje utočišta evropskim Jevrejima), rasizma (stajanje na stranu cionističke okupacije Palestine) i kolonijalizma (demoniziranje palestinskog otpora cionističkoj okupaciji njihove domovine). Trudeau je, ukratko, ubio tri muhe jednim govorom.

Kao i u svim drugim slučajevima, prisutna je dosljednost u političkom šarlatanizmu političara kao što je Tudeau. “Kanadski premijer se predstavlja kao klimatski heroj”, saznajemo iz članka u Guardianu, koji je napisao Bill McKibben, ali “obećavši da će nacionalizirati cjevovod Kinder Morgan, on otkriva svoje pravo lice”. McKibben se precizno izražava: “U slučaju da se neko pitao, ovako će svijet završiti: s najslađim, najprogresivnijim, najdječačkijim liderom u svijetu, koji namjerno propada u naftnoj industriji.”

Nisam više siguran šta riječ “progresivan” znači u kontekstu sjevernoameričke politike. Ali, riječima McKibbena, Trudeau je zaista “najdječačkiji” dječak na ovoj strani Atlantika. A ipak, mi smo privoljeni da zažmirimo pred ovom terorizirajućom politikom gledanjem u njegov lijepi osmijeh. U pitanju je ovdje Trudeauov plan da “nacionalizira cjevovod Kinder Morgan, koji se proteže od bituminoznog pijeska Alberte do plimne vode Britanske Kolumbije”, projekat kojem se Prvi narodi i ekološki aktivisti protive zbog očiglednih katastrofalnih opasnosti koje predstavlja za ljudski život. Trudeau sebi daje istu slobodu s okolinom koju uzima s Palestincima kao ljudima koji imaju pravo na svoju slobodu.

Hajdemo razmotriti računicu koju nam McKibben nudi i imati je na umu sljedeći put kad vidimo Trudeaua kako ujutro polugol trči kada smo u iskušenju da sebi kažemo da to nije samo senzacija za javnost: Trudeau je rekao naftnim rukovoditeljima da “nijedna država ne bi pronašla 173 milijarde barela nafte u tlu i samo je ostavila tu”. To je očigledno onoliko koliko planira iskopati i sagorjeti – a ako bude uspješan, pola od jednog posto planete koji je kanadski nagradit će sebe s gotovo jednom trećinom preostalog karbonskog budžeta između nas i porasta temperature od 1,5 stepeni, koju je planeta nacrtala kao crvenu liniju u Parizu. Nema načina da se zavrte brojevi da to bude u redu – Kanađani već ispuštaju više karbona po glavi stanovnika od Amerikanaca.

Neprikrivena dvoličnost i uglađeni rasizam

S pravom smo zabrinuti zbog moguće uloge Mohammeda bin Salmana u ubistvu Jamala Khashoggija – kao što i trebamo biti. Ali, pored razornih posljedica Trudeauove okolišne politike, ta banda ubica u saudijskom konzulatu izgleda kao grupa uličnih mačića. Takve neiskrene i ogoljene dvoličnosti nisu slučajne, već su, zapravo, karakteristične za likove kao što je Trudeau. “Trudeau je jak samo na riječima, ali ne i na djelima po pitanju prava Prvih naroda”, kako čitamo u oštrom tekstu Ryana Khurane na HuffPostu Kanada.

Iako je Trudeau dobar u davanju praznih obećanja s lažnim sentimentima, njegov stvarni dosije je daleko manje ružičast nego što ga on želi predstaviti. Tačnije, Trudeauova vlada je “zanemarivala prava Prvih nacija u guranju cjevovodnih projekata kroz teritoriju Squamisha, povlačeći razloge za zabrinutost zbog ekološke štete po zemljište. Trudeauovi prijedlozi mogu rezultirati zamjenom gotovo 150 godina starog Indijanskog zakona, što dodatno slabi prava na zemljište zajednica Prvih naroda.”

Ovo se dešava nakon što je u predizbornoj kampanji naglasak stavljen na izvinjavanje za teror koji su bijeli evropski doseljenički kolonizatori oslobodili na Prve narode, slično onome što su Trudeauovi cionisti praktikovali nad Palestincima. Njegove laži u vezi njegovih obećanja prava Prvim narodima, drugim riječima, postale su transparentne zbog njegovog rasističkog stava spram Palestinaca.

Takva besramna ponašanja nisu slučajna, već su karakteristična za Trudeauovu politiku. “Lideri Prvih naroda žele da premijer Justin Trudeau zna da njihove škole još ne mogu priuštiti laboratorije za hemiju, sportsku opremu ili programe na autohtonom jeziku.” Ova tačna procjena ovog licemjernog političara je uprkos činjenici da im je obećao 2,6 milijardi dolara podrške prije više od dvije godine kada je želio njihove glasove. I Palestinci u svojoj domovini, i Prvi narodi u Kanadi su neugodnost za Trudeaua – iznose na vidjelo njegove laži, potcrtavaju njegovo licemjerstvo, pokazuju njegov uglađeni rasizam.

Izraelski snajperisti i palestinska djeca

“Mi smo narod, gospodine premijeru, koji voli život, stabilnost i prosperitet”, napisao je nedavno u otvorenom pismu Trudeau palestinski zvaničnik Basem Naim, kao da on sluša, čita ili da ga je briga. “Mi ne priželjkujemo smrt, niti podstičeno rat. Mi ne napadamo nikoga. Mi ne narušavamo ničije granice. Sasvim suprotno, mi lupamo na vrata ogromnog zatvora, zahtijevajući svoju slobodu i pristojan život.”

Ovo, naravno, nije slučajno. Kada su u pitanju osnovna ljudska prava Palestinaca, i praštanje i zaštita rasističke aparthejdne države Izrael, kako oni koji pomno prate kanadsku politiku znaju “Trudeau je Harperov učenik”. Za Kanađane koji su glasali za Trudeau on može izgledati kao polarna suprotnost zloglasnog cionističkog Harpera. Ali, kada je u pitanju Palestina, i dosljedno stajanje na stranu Izraela u Ujedinjenim narodima, nema mnogo razlike među ovom dvojicom.

“Šutnja Kanade na izraelske zločine ne iznenađuje”, kako je napisao Andrew Mitrovica u mišljenju za Al Jazeeru, “Kanada je oduvijek tiha kada Izrael odluči ubiti onoliko Palestinaca koliko želi, iz bilo kojeg razloga.” “Kanada ostaje tiha dok izraelski snajperisti nastavljaju gađati palestinsku djecu u glavu i noge s “leptir” mecima – namijenjenima da ubiju odmah i nepovratno unakaze – jer mašu palestinskim zastavama na ostatku palestinske zemlje.”

‘Taj čovjek je katastrofa za planetu’

Mogao bih nastaviti nabrajati primjere koji iznose na vidjelo Trudeauovo licemjerstvo sakriveno ispod pokrova progresivne politike, lijepih osmijeha i lažne liberalne retorike. Mogao bih i vrištati od frustracije kao Bill McKibben: “Prestanite sliniti nad Justinom Trudeauom. Taj čovjek je katastrofa za planetu.”

Ali, ovdje nije poenta bockati jednog kanadskog političara naspram desetaka drugih bića jednako opasnih, ako ne i opasnijih, za održiv ljudski život na ovoj planeti. Poenta je prije uvidjeti kako, dok antipatična blebetala, kao što su Trump ili Netanyahu, mogu zahtijevati i uzimati više od svog dijela globalne pažnje, oni koji prolaze kao pristojniji i pouzdaniji političari su, zapravo, opasniji za pristojan ljudski život na zemlji.

Važna su osnovna pitanja ljudskog dostojanstva i planetarne održivosti života; i u takvim, ključnim oblastima,  Trudeau je egzistencijalna prijetnja kao i Trump, ako ne i više. Kažem više ne kao retorički trik, već da obilježim kako baršunasta površina Trudeauovog držanja i onih poput njega uspješno skriva ružne likove štetne za ljudsku pristojnost na ovoj zemlji. Proizvedena dvojnost između šarlatana kao što je Trump, na jednoj strani, i Trudeau, na drugoj, zamka je unutar koje razorni kolaps neoliberalne politike juri svoj rep i, u vrtoglavici od te potjere, uskraćuje našoj budućnosti bilo kakav značajan izbor koji leži izvan takvih lažnih opcija.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera