Orbanovo mapiranje Bosne

Vrlo je vjerovatno da je 'etnička karta Bosne' ostala u Orbanovom kabinetu (Twitter)
Vrlo je vjerovatno da je 'etnička karta Bosne' ostala u Orbanovom kabinetu (Twitter)

Na uznemirujuću demografsku kartu Bosne i Hercegovine u kabinetu mađarskog premijera Viktora Orbana osvrnuo sam se u martu ove godine. A tada sam napisao da je kartu donijela italijanska desničarka Giorgia Meloni, u kontekstu podrške Orbanu protiv europske imigracione politike. Indikativno je da je tada na Twitteru 28. februara 2018. godine Giorgia Meloni uz podršku Orbanu za zaustavljanje ilegalnih imigracija pozvala i na “borbu protiv Soroša i spekulativnih financija” te naznačila kako “patrioti znaju kako to učiniti”!?

Ovih dana se ponovno na društvenim mrežama i u javnosti pojavila “uznemirujuća” fotografija Viktora Orbana kako u svom kabinetu pozira sa knjigom Douglasa Murraya The Strange Death of Europe: Immigration, Identity, Islam, prevedenom na mađarski jezik, a koja je na službenom Facebook profilu Orbana objavljena 18. marta, uz tada jasnu predizbornu poruku Orbana na mađarskom jeziku.

“Ako jasno ne kažemo šta se dešava u Mađarskoj i zašto se to dešava, niko neće shvatiti. Ako mi ne shvatimo, ne možemo donijeti dobru odluku za tri sedmice”, poručio je Orban pred parlamentarne izbore održane 8. aprila 2018. godine.

‘Etnička karta Bosne’

Vrlo je vjerovatno da je “etnička karta Bosne” ostala u Orbanovom kabinetu nakon posjete Meloni i da se tako našla na predizbornoj propagandnoj slici, koja je re-aktualizirana  posljednjih dana na društvenim mrežama. To se uostalom vidi i po nepromijenjenom rasporedu na namještaju oko slike, te samoj poziciji karte. Nakon upita bosanskih medija zašto se po drugi put na slici iz kabineta premijera Orbana pojavljuje etnička karta Bosne i Hercegovine, stiglo je i zvanično objašnjenje.

“Kao i njegove kolege, u okviru svog svakodnevnog posla premijer Viktor Orban često koristi mape, jedna od mnogih opisuje prostor Zapadnog Balkana, i gotovo sigurno je našla put do njegovog zida tokom jednog od njegovih sastanaka na temu ilegalnih migracija”, stoji u objašnjenju iz ureda premijera Orbana.

Soroš želi nastaniti milione ljudi iz Afrike i sa Bliskog Istoka, piše na plakatu

U ovom tekstu nećemo se više baviti provjerama autentičnosti pojave karte Bosne i Hercegovine koja je oportunistički iskorištena za naglašavanje problema ilegalnih migracija, i na koncu tendenciozno uprla prstom u Bosnu i njeno većinsko muslimansko stanovništvo. Možda bi dobro bilo, s obzirom da Mađarska i Bosna i Hercegovina imaju diplomatske odnose, da dođe do nekog intenzivnijeg razgovora, tj. da Orban otvoreno kaže Bosni i Hercegovini šta ima da kaže, a ne da to čini na ovakav način, jer to nije dobrosusjedski.

Kakogod, ova sporna fotografija i korištenje mape Bosne i Hercegovine od strane Viktora Orbana manji je, ali ne i zanemariv, problem u zemlji čije posljednje neposredno iskustvo sa muslimanima datira iz vremena ratova protiv Osmanskog carstva iz 17. stoljeća, zato što prosječan Mađar ne zna da su Bošnjaci muslimani, što prosječan Mađar ne govori niti jedan strani jezik, što ne razumije jezike susjednih država, te što je najproblematičnije, što je prosječan Mađar već duže vrijeme neprekidno izložen državnoj propagandi po kojoj su migranti jednako muslimani – u kojoj se predstavljaju kao prijetnja koja Mađarima želi uzeti državu i uništiti Europu.

Orban stavlja metu na čelo BiH

Zabrinjavajuće je što Orbanov opasni desničarski kurs i manipuliranje nije na odgovarajući način shvaćeno ni u Europskoj uniji, osim prijedloga da se Orbanova stranka isključi iz europskog parlamentarnog kluba pučkih stranaka. Nažalost, nije svhaćeno ni kod nas, iako nas se djelovanje ovog desničarskog komšije itekako dotiče. Naime, Orban Bosni i Hercegovini “stavlja metu na čelo” u već opasnoj desničarskoj pomami u Europi!

Ali, ono što dodatno zabrinjava jeste (ne)poznanica ko ustvari stoji iza ovako opasne priče i djelovanja mađarskog premijera Orbana. U Orbanovom, a i inače aktualnom desničarskom narativu u Europi na prvo mjesto izbija priča o zaštiti Europe i njenih kršćanskih vrijednosti, ali onaj ko misli da se ovim štiti kršćanstvo na istoj je ravni kao onaj ko smatra da ISIL pomaže i štiti islam. Jer, priča  o “invazivnoj sili, a ne imigrantima,” u Orbanovoj retorici se vidno primjećuje nakon posjete Benjamina Netanyahua Mađarskoj 19. jula, 2017. godine, prve posjete jednog aktuelnog premijera Izraela Mađarskoj, te uzvratne posjete Orbana Izraelu, tačno godinu dana kasnije 19. jula 2018. godine, na dan kada je izraelski parlament Knesset, donio kontroverzni zakon o Izreaelu kao “jevrejskoj nacionalnoj državi” koji je su palestinski intelektualci i stručnjaci okarakterizirali kao “novu eru rasističkog i etničkog čišćenja nad Palestincima”. Izgleda da objašnjenje ovako agresivne anti-imigrantske i, prevedeno na mađarski, anti-muslimanske priče možemo potražiti upravo u ovom naglom savezu mađarskog i izraelskog premijera.

Jer, kroz desničarski pakt narativ i Orbana i Netanyahua anti-semitizam predstavlja u jednom sasvim novom značenju. Za Netanyahua je i anti-cionizam forma anti-semitizam.

“Ne možete reći nemam nikakvih problema sa židovima, samo ne mislim da bi trebala postojati židovska država”, izjavio je Netanyahu u Budimpešti pred okupljenim židovskim liderima Mađarske i pred rukovodstvom ove zemlje na čelu sa Orbanom.

Mrzilački narativ

Netanyahu se osvrnuo na sami početak cionističkog pokreta upravo u Budimpešti prisjećajući se dvojice cionističkih lidera Theodora Herzla i Maxa Nordaua koji su rođeni upravo u današnjoj Budimpešti. Izraelska delegacija je posjetila i Herzlovu rodnu kuću, danas muzej, koja se nalazila odmah pored Velike sinagoge u tzv. Duhanskoj ulici, koja je i najveća sinagoga u Europi.  

“Ovdje je 1860. počelo ponovno rađanje židovskog naroda, sa rođenjem, nedaleko odavde našeg modernog Mojsija, Teodora Herzla…. Ovdje u ovom gradu pronašao je partnera, Maxa Nordaua. Herzl je poznatiji, a Max Nordau je mnogo manje poznat. Ali je bio mnogo poznatiji od Herzla 1890-tih. Bio je jedan od dvojice trojice istaknutih intelektualaca, židova Mađarske koji su uspostavili partnerstvo, koje je pokrenulo moderni cionizam, razlog zbog kojeg ja stojim danas pred vama, kao premijer jedne i jedine židovske države suverene države Izrael. To je zbog Teodora Herzla i Maxa Nordaua iz Budimpešte”, kazao je Netanyahu u Budimpešti.

Da paradoks bude totalan, Netanyahu je ove riječi izgovorio u glavnom gradu Mađarske, članice Višegradske grupe, četiri srednjoeuropske zemlje u kojima je sproveden najveći zločin genocida nad jevrejskim narodom – Holokaust. Upravo u ovim zemljama je židovski narod platio istrjebljenjem da bi se danas na kostima i dimu Holokausta, a na krilima radikalnog cionizma, dakle u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj – bilježio najveći nivo anti-muslimanske histerije koja može zaprijetiti nekim novim zločinima, novim holokaustima, ali i nekim novim “židovima”. Ovaj put nisu prijetnja židovi, dakako, to su muslimani jer židova više nema, uništili su ih nacisti u koncentracionim logorima koji su uglavnom bili izgrađeni na prostorima ovih država. Uništeni su nakon slične propagande koju su protiv njih sprovodili režimi oslanjajući se na ovakav mrzilački narativ.

'UN želi da kontinuirano prihvaćamo migrante. Mađarska odlučuje, a ne UN!', navodi se na plakatu

Jer, ta industrija zločina holokausta imala je svoje fabrike i logistiku upravo na prostorima ovog sada uzavrelog grotla desničarske agitacije, anti-muslimanske propagande pod parolom straha od imigranata. Napomenimo da je samo u Mađarskoj od oko pet procenata populacije ove zemlje koju su prije Drugog svjetskog rata činili židovi, dakle od prijeratnih oko 800.000 preživjelo je tek četvrtina! Zar nije strašan podatak da su mađarski židovi jedna desetina ukupnih žrtava Holokausta!? Naravno, to manipulatorima poput Orbana i Netanyahua nije zasmetalo pa da cionistički projekat koji je sazdan a i dalje se zida na anticivilizacijskom aparthejdu poistovijete sa “blještavim draguljem nauke, tehnologije i progresa”, a da sve one koji se usude progovoriti o etičkoj i političkoj nekonzistentnosti ovakvih rasističkih projekata nazovu “nekom novom mješavinom anarhističkog lijevog anti-semitizma koji se udružuju sa radikalnim islamom”, te da se “ujedinjuju u mržni protiv židova.” U ovom krajnjem desničarskom paktu načinjen je potpuni salto mortale, oglašena po riječima Netanyahua “zlatna prilika” kojom “židovski narod blagoslovljen velikom genijalnošću” izgleda treba upregnuti za neki novi holokaust ili njegovu pripremu nad muslimanima Europe!?

Veći zaštitnik kršćanstva od pape

Za to vrijeme Orbanovi mediji kreiranjem brojnih lažnih vijesti svakodnevno sliku o migrantima odnosno muslimanima iskrivljuju: barbari, silovatelji, teroristi, fanatici, kriminalci, rušitelji Europe, otimači domovine – koji dolaze da se okoriste iz zemalja u kojima nema rata i nastoje islamizirati Europu. Mnogima će ove informacije izgledati nevjerovatno, ali potrebno je samo pogledati državnu televiziju Mađarske. Steći ćete dojam da se u gradovima zapadne Europe bukvalno vodi rat sa došljacima tj. muslimanima. Za Orbanove medije to je sve dio Soroševog plana, napada na mađarski narod, istog onog Soroša koji je platio Orbanu školovanje! A o Europskoj uniji, čije benefite je Mađarska dobrano iskoristila, sada se govori kao o dekadentnoj tvorevini u raspodu!?  

Na ovoj retorici mu je čestitao, pogađate ko, upravo američki predsjednik Donald Trump, koji se kao i Orban oslanja na isti onaj (new born) evangelički kršćanski pokret čiji je sin Gaspar Orban strastveni sljedbenik i propovjednik, a kojeg stransno podržavaju cionisti pod krinkom kršćanstva. Stoga i ne čudi što Orban pripadnik reformirane protestantske kalvinističke crkve, uistinu želi da bude veći zaštitnik kršćanstva od katoličkog pape Franje koji poziva da se u duhu kršćanskih vrijednosti pomogne unesrećenim ljudima.

No, umjesto toga i umjesto što se igra mapom Bosne i Hercegovine, premijeru Orbanu bi bilo bolje da Mađarsku zaštiti od preko 30.000 beskućnika koji su ponajviše rezultat nemilosrdnog tajkunskog kapitalizma.

Neka Orban popravi sliku ovog svog vrlog novog svijeta! Neka ih ne udaljava od očiju javnosti! Neka pokaže svoje kršćanske vrijednosti, ukoliko ih ima!

I, na koncu, nek se ostavi Bosne i mapiranja muslimana.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO