Svijet traži Khashoggijevo tijelo, Saudijska Arabija njegov mobitel

Snimci koje posjeduje Turska potvrđuju da su ubice Jamala Khashoggija, prije nego što su raskomadale tijelo i sakrile ga, tragale za njegovim mobitelom (Društvene mreže)
Snimci koje posjeduje Turska potvrđuju da su ubice Jamala Khashoggija, prije nego što su raskomadale tijelo i sakrile ga, tragale za njegovim mobitelom (Društvene mreže)

Piše: Emin Habla

U posljednjim trenucima života Jamala Khashoggija, dok je smrtni hropac parao zrak, operativci zaduženi za ubistvo saudijskog novinara pretresali su njegovu odjeću tražeći mobilni telefon. Saudijska Arabija bila je okupirana potragom za Jamalovim mobitelom čak i onda kad je cijeli svijet postavljao pitanja gdje je njegovo tijelo. Prema turskim informacijama koje su dospjele u javnost, Saudijska Arabija vršila je kontinuirani pritisak na svim nivoima komunikacije koja se odvijala s tom državom s ciljem da dođe do Khashoggijevog mobiltela. Saudijski tužilac Saud al-Mojeb jedan je od zvaničnika koji su kontinuirano insistirali na tome da dobiju Khashoggijev mobitel prilikom sastanaka s turskim zvaničnicima.

Prema posljednjim turskim informacijama koje su se pojavile u javnosti, audiosnimci koje posjeduje Turska potvrđuju da su Khashoggijeve ubice, prije nego što su raskomadale tijelo i sakrile ga, tragale za Jamalovim mobitelom. Međutim, veoma su se unervozili i uspaničili kad ga nisu uspjeli pronaći. Iako su saudijski zvaničnici pazili da svoje zahtjeve dostave u tajnosti prilikom telefonskih razgovora i susreta s turskim zvaničnicima tokom proteklih sedmica, o čemu nisu željeli govoriti u javnosti, kontroverzni sigurnosni zvaničnik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Dhahi Khalfan, zamjenik šefa policije u Dubaiju, dotakao se svojom objavom na Twitteru pitanja Jamalovog mobitela.

U tvitu je postavio samo jedno pitanje: “Gdje je Khashoggijev telefon?” Zanimljivo je da je Khalfan to pitanje postavio vrlo rano, još na samom početku slučaja, prije nego što su Saudijci priznali Khashoggijevo ubistvo i prije narativa o Khashoggijevom ubistvu tokom iznenadne tuče. Takav narativ Saudijske Arabije o Khashoggijevoj smrti izazvao je podsmijeh širom svijeta, zbog čega je naknadno izmijenjen. Međutim, grozničavi saudijski napori da dođu do mobitela nisu urodili plodom, što nameće još jedno pitanje u zastrašujućoj priči o ubistvu novinara Khashoggija, čiji je život trebao biti zaštićen, pogotovo u objektu u kojem bi mu sigurnost trebala biti zagarantirana.

Riznica tajni i privatnih odnosa

Mnogi smatraju da Saudijska Arabija vodi mukotrpnu potragu za mobitelom ubijenog Khashoggija iz nekoliko razloga, a neki od najvažnijih jesu:

– Khashoggi predstavlja važnu riznicu tajni za saudijski režim: njegovi odnosi i tri desetljeća rada u medijima dali su mu uvid u brojna osjetljiva pitanja. Bio je dobro upućen u isprepletenost sigurnosnog i političkog sistema u državi Čuvara dva sveta harema. Zbog toga je postao jedna od najtraženijih osoba na listi saudijske obavještajne službe, koja je željela utišati njegov glas nakon što je napustio zemlju i živio u izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama, daleko od cenzure saudijskih vlasti i biča Čuvara dva sveta harema.

– Mobitel do kojeg se nastoji doći također predstavlja riznicu Khashoggijevih tajni i mrežu njegovih privatnih odnosa. Ubice su se oslanjale na taj uređaj dok su pratile tragove tog čovjeka. Bio im je potreban i nakon njegove smrti kako bi pratiti njegove odnose u zemlji i u inozemstvu. No, brodovi Bosfora saudijskom timu ubica nisu donijeli ono čemu su se nadali.

– Mnogi ne isključuju mogućnost da Khashoggijev mobitel sadrži dokumente i privatnu korespondenciju s pojedinim ljudima na vlasti u Saudijskoj Arabiji, pogotovo ako se uzme u obzir da su brojni zapadni mediji u proteklim sedmicama govorili o pristojnim i blagim razgovorima između Khashoggija i saudijskih zvaničnika, koji su ga uvjeravali da se vrati u državu, uključujući i Sauda al-Qahtanija, bivšeg savjetnika Kraljevskog divana.

– Možda su u korespondenciji između dvije strane prijetnje i izjave koje Saudijci žele sakriti, a možda bi pomoglo i u tome da se u trenutnoj istrazi utvrde okolnosti Khashogijeve smrti i ostalog.

– Tokom proteklih sedmica iznesena je i pretpostavka da je mobitel bio povezan s pametnim satom kompanije Apple, koji je Khashoggi nosio u trenutku ulaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Prema turskim informacijama koje su dospjele u javnost, a prenosi ih agencija Reuters, turski zvaničnici potvrdili su da je Khashoggijev sat bio povezan s telefonom i da su ta dva uređaja u fokusu istrage turske obavještajne službe, koja pokušava utvrditi informacije zabilježene na satu.

Telefon kao prokletstvo za ubice

Iako su kasnije pojedini izrazili sumnje u to, zbog, kako kažu, tehničke nemogućnosti da se to provede, to ne isključuje mogućnost da je saudijska strana ozbiljno shvatila tu mogućnost i da nastoji doći do mobitela kako bi saznala više o informacijama koje su eventualno stigle preko pametnog sata.

Potraga za mobitelom nije jedina neobična stvar u slučaju ubistva Jamala Khashoggija, imajući u vidu i poziv upućen Khashoggijevom sinu u dvor, kako bi mu kralj i princ prestolonasljednik, glavni osumnjičeni, hladno izrazili saučešće. Govor tijela i tmuran pogled Jamalovog sina govorili su dovoljno. Ostao je bez odgovora na pitanje “Gdje je tijelo mog oca?” Iako se, prema šerijatskim tekstovima, saučešće izražava tek nakon sahrane umrlog i u kući ožalošćene porodice, jedan od apsurda cijele situacije jest taj da je ožalošćena porodica morala otići kod onih koji će joj izraziti saučešće i prije nego što je sahranjeno tijelo nestalog.

Iz ruku ubijenog istrgnuto je pero, a njegovom tijelu gubi se svaki trag. Ime Khashoggi ostat će zapamćeno u svijetu slavnih i utjecajnih. Gdje su posmrtni ostaci ubijenog ostaje jedno od najprisutnijih pitanja u medijima širom svijeta. Njegov mobitel samo je kraj niti daleko od ruku ubica, a možda postane i prokletstvo koje mnogima neće dati mira.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike MIŠLJENJA
POPULARNO