Priča o dva (zabrinuta) prijestolonasljednika

Mohammed bin Zayed al-Nahyan i Mohammed bin Salman u Džedi 6. juna 2018. godine (Reuters)

Dok eksperti i posmatrači špekuliraju o utjecaju ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija na karijeru 33-godišnjeg saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (poznatog i kao MBS), drugi prijestolonasljednik, stariji 25 godina, posmatra situaciju iz daljine i sigurno se osjeća malčice neugodno. Mohammed bin Zayed (poznat i kao MBZ), prijestolonasljednik Abu Dabija, imao je nekoliko inozemnih avantura s MBS-om, a dvije najpoznatije su rat u Jemenu i blokada komšijskog Katara, također člana Vijeća zaljevske saradnje, na kopnu, moru i zraku.

Oba izleta nisu dobro prošla: rat u Jemenu, koji je sada ušao u četvrtu godinu, nalazi se u pat-poziciji, s užasnim posljedicama za jemenske ljude; Katar se izvukao iz blokade koja ga je trebala baciti na koljena za nekoliko dana. Ako ništa, žitelji Katara su sada jači nego u vrijeme nametanja blokade. Ipak, za MBZ-a se može reći kako je upisao i neke uspjehe. U Jemenu su se Emiraćani povezali sa secesionističkim snagama na jugu i osigurali su ključnu trgovačku luku Aden, što bi im mogao biti glavni grad Južnog Jemena ako se on odvoji od Sjevera i postane efektivno država-klijent Ujedinjenih Arapskih Emirata. A što se tiče katarske krize, Saudijska Arabija i UAE do sada su se uspjeli oduprijeti pritisku američkog State Departmenta da prekinu s blokadom.

Dodatno, MBZ je tražio povećanje političke i ekonomske povezanosti sa Saudijskom Arabijom, ali ta inicijativa, pokrenuta prošlog decembra, privukla je malo pažnje. “Strategija riješenosti” je bilateralni trgovinski i odbrambeni sporazum sa Saudijcima, koji je prijestolonasljednik Abu Dabija nazvao “historijskom prilikom” i dodao kako “smo mi dvije najveće arapske ekonomije i imamo dvoje najmodernijih oružanih snaga”. To je bio hrabar potez, a još hrabriji jer je objavljen na samitu GCC-a u Kuwait Cityju. Emir od Kuvajta je posljednji živi osnivač GCC-a (osnovan 1981. godine) i popravljanje raskida s Katarom je životna zaostavština za njega. Strategija riješenosti je prekrižila svaku pomisao da bi GCC mogao biti oživljen.

Sve bi da postigne za pet godina

Umjesto da ima posla s često suprotstavljenim i oštrim stavovima pet drugih članova, MBZ sada je u poziciji da treba utjecati na samo jednog, i to najvećeg od svih. Brzo je to iskoristio objavom u junu o 44 strateška projekta sa Saudijcima. Prvi susret onoga što je nazvano Vijeće zajedničke koordinacije – JCC održan je, ne u saudijskoj prijestolnici Rijadu, već u Abu Dabiju. Zajednički su predsjedavali MBZ i njegov mlađi štićenik MBS. Vrlo zanimljivo, svi visokopozicionirani Emiraćani bili su iz MBZ-ove vladajuće porodice Al Nahyan. Upadljivo je bilo odsustvo šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, vladara Dubaija, potpredsjednika i premijera UAE-a. (stariji brat MBZ-a je 2014. godine imao moždani udar i nije u stanju voditi državu kao predsjednik, pa tu funkciju od tada vodi MBZ).

Inauguralni sastanak donio je veliki plan po kojem, uz vojnu integraciju i saradnju, predviđa se zajednička strategija o sigurnosti hrane, zajednički plan za zalihe lijekova, zajednički sigurnosni sistem i zajedničke investicije u sektoru nafte, plina i petrohemije – sve da se postigne za pet godina.

U poslovnom svijetu to bi se moglo tumačiti kao kontra preuzimanje. Abu Dabi i njegov mudri i veoma ambiciozni prijestolonasljednik napravili su, da ukrademo stav predsjednika SAD-a, posao stoljeća. Pogledajte samo brojke (od decembra 2017. godine) Saudijska Arabija ima GDP od 678,5 milijardi dolara, a UAE jedva polovinu toga; Saudijci imaju rezerve strane valute i zlata veće od 500 milijardi dolara, a UAE manje od 90 milijardi dolara; prihodi Saudijske Arabije iznose 171,6 milijardi dolarea, a UAE-a 83,4 milijarde dolara.

Kroz ovo kontra preuzimanje, MBZ je izbjegao većinu sramote koja je pala na ramena MBS-a. Pogledajte rat u Jemenu. Iako su Emirati i njihova plaćenička vojska optuženi za brojna kršenja ljudskih prava tokom djelovanja na jugu, zapravo su Saudijci na udaru globalnih osuda za nemilosrdno bombardiranje civila i ne-vojne infrastrukture. Saudijce krive i za blokadu kojom je spriječen dotok hrane i lijekova ljudima koji su na ivici najgore humanitarne krize na svijetu. Također, Saudijci su na glavnom udaru zbog pokušaja da potčine Huse, zadatak koji nisu uspjeli ispuniti.

Sada, nakon ubistva Jamala Khashoggija, Saudijci su pod ogromnim američkim pritiskom da obustave kampanju bombardiranja. Ministar odbrane James Mattis i državni sekretar Mike Pompeo 31. oktobra su pozvali sve učesnike građanskog rata u Jemenu da pristanu na prekid vatre “u narednih 30 dana”. To se desilo mjesec dana nakon što je Pompeo istakao nastavak podrške Saudijcima. Mjesecima senatori i kongresmeni iz obje stranke traže prestanak američke podrške ovom ratu, a s ubistvom Khashoggija pred izbore na sredini mandata Bijela kuća je počela slušati ih.

Ako ga MBZ odbaci, MBS će biti u nevolji

I kada je Donald Trump poželio pokušati sastaviti Hamptyja Dumptyja, u koga se GCC pretvorilo, izvršio je pritisak na MBS-a. Zapravo, kad on pomisli uopće na Zaljev, uopće mu MBZ ne padne na pamet. A to odlično ide u korist prijestolonasljedniku Abu Dabija. On je sretan što arogantni MBS, željan pažnje, hara svjetskom scenom i daje velike intervjue. Mohammed bin Zayed najbolje djeluje u sjenama. Sada, međutim, s ubistvom Khashoggija, njegov štićenik je na opasnom mjestu. Brutalnost ubistva, nevještost u pokušaju prikrivanja, činjenica da skoro svi na međunarodnoj sceni vjeruju kako je ubistvo izvršeno po nalogu MBS-a, sve je to žestoko poljuljalo poziciju saudijskog prijestolonasljednika.

Njegov stric Ahmad Bin Abdulaziz, mlađi brat kralja, stigao je u Rijad. Postoje priče kako bi on mogao zamijeniti MBS-a kao prijestolonasljednika. To je malo vjerovatno. Ahmad Bin Abdulaziz je u sredini sedamdesetih godina života i većinu vremena od dolaska na vlast MBS-a proveo je u Londonu. Vjerovatno će mu uloga biti glas starijeg kako bi mogao smiriti nasilne impulse bratića.

I dalje se vodi debata da li će Mohammed bin Salman preživjeti. Kladim se da hoće, ali s veoma poljuljanom međunarodnom reputacijom i oslabljenom bazom moći kod kuće. To je za MBZ-a zabrinjavajuće. Mnogo je uložio u Mohammeda bin Salmana, koji je, nevoljno, odigrao vodeću rolu za njegove ambicije u Jemenu i u Zaljevu. Sada je frontmen povezan s užasnim činom, koji je izazvao globalno gađenje. Bit će interesantno pratiti kako će MBZ odigrati u kratkom roku. Ako on odbaci MBS-a, to će biti signal da je saudijski prijestolonasljednik zaista u velikoj nevolji.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera