Mohammed bin Salman i ubilačka mreža laži

U MBS-ovu korist ide činjenica da su svi ozbiljni izazivači marginalizirani (Reuters)

O kako zamršenu mrežu pletemo / kada prvi put vježbamo da zavaramo, stihovi su koji se pripisuju Williamu Shakespeareu, koje je, zapravo, 1808. godine napisao škotski bard Sir Walter Scott. Kako dobro opisuju zamršenu mrežu koju je ispleo i u koju se zapetljao saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman (poznat kao MBS) s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra ove godine.

Trećeg oktobra, u opširnom intervjuu za Bloomberg, MBS je upitan o Khashoggijevom nestanku. Njegov odgovor je postao prvi saudijski narativ: “Moje razumijevanje je da je ušao [u konzulat] i izašao nakon nekoliko minuta ili jedan sat.” Nakon toga saudijske vlasti su prisvojile priču da je Khashoggi nestao. Nisu imali pojma gdje je on. Kada je Bloomberg upitao MBS-a da li je on još u konzulatu, prijestolonasljednik je odgovorio: “On nije unutra.” To je, kako će događaji pokazati, bila istina.

‘Kap po kap’ turska kampanja

Saudijske vlasti su se zakačile narativa da ne znaju gdje se Khashoggi nalazi dok su kaljali njegovo ime u domaćoj štampi, a prijateljski novinari na Zapadu su pokušali uraditi isto. Ali, turske vlasti su počele “kap po kap” kampanju, na osnovu tajnih snimaka i slika sa videonadzora, koji su bili kod njih i koji su uskoro potkopali ovaj prvobitni narativ. Tako su Saudijci počeli koristiti drugi narativ: da je Khashoggi slučajno ubijen, nakon svađe i tuče pesnicama koja je izbila u konzulatu. To se, također, srušilo pod težinom turske nemilosrdno proračunate objave informacija.

Potom je uslijedila treća priča: Khashoggija je zadavio odmetnuti agent i njegovo tijelo je dato misterioznom turskom saradniku da ga se riješi. Zatim je uslijedio još jedan narativ – ubistvo je izvršeno s predumišljajem, a odgovorni će biti izvedeni pred lice pravde. I 18 osumnjičenih je bez sumnje uhapšeno. Nijedan nije imenovan. Onda je 15. novembra javni tužitelj najavio, ponovo bez ikakvih imena, da je protiv jedanaesterice podignuta optužnica i da traži smrtnu kaznu za pet muškaraca držanih u pritvoru. Priča o odmetnutom agentu je ponovo oživjela. Ali, umjesto da je Khashoggi zadavljen, tvrdili su da ga je ubila smrtonosna doza sedativa.

U roku od nekoliko sati američko Ministarstvo finansija je objavilo listu od 17 saudijskih državljana koji se suočavaju sa sankcijama, na osnovu Magnitsky zakona. Na listi se našao Saud al-Qahtani, viši savjetnik i veoma blizak pouzdanik MBS-a, kao i Maher Mutreb, viši sigurnosni dužnosnik, za kojeg kažu da je poveo napad na Khashoggija. Mutreb je često pratio prijestolonasljednika na njegovim putovanjima u inozemstvu. Sve je to bilo dio iste scene: Saudijci će kazniti one za koje tvrde da su počinitelji, a SAD će slijediti njihov primjer sa sankcijama, cijelo vrijeme se držeći priče da MBS nije uključen.

‘Uistina spektakularan saveznik’

Kako bi se pobrinula da plan teče glatko, Bijela kuća je, također, imenovala američkog ambasadora u Rijadu, nakon što je to mjesto bilo upražnjeno gotovo dvije godine. Ali, velike pukotine u aranžmanu između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Saudijaca ostaju. Naprimjer, izgleda da Qahtani nije jedan od onih koje krivično goni saudijski pravni sistem, pa ipak on je na listi Ministarstva finansija SAD-a, jer se smatra jednim od ključnih zavjerenika. Ahmed al-Assiri, još jedna osoba bliska MBS-u, nije na listi, iako je saudijski javni tužitelj tvrdio da je Assiri, bez znanja MBS-a, odobrio plan da se Khashoggi dovede u Rijad – snagom ubjeđivanja ili silom. Dakle, jedan je na američkoj listi za sankcije, a drugi nije, a opet – obojica su duboko implicirana u ubistvo.

U isto vrijeme turska Vlada ne pokazuje nikakve znake odustajanja. Samo dan nakon najave saudijskog javnog tužitelja, turski dnevni list Hurriyet objavio je kolumnu u kojoj tvrdi da vlasti imaju drugu traku onoga što se dešavalo u saudijskom konzulatu 2. oktobra. Onda su istog dana brojni američki mediji izvijestili da je Centralna obavještajna agencija zaključila da je MBS lično naredio ubistvo Khashoggija. Predsjednik je najavio da će razmišljati o stvarima dok naziva Saudijsku Arabiju “uistinu spektakularnim saveznikom”. Sav ovaj napor je uložen u odagnavanje sumnje sa MBS-a, jer bi ga Trump zaista volio zadržati na vlasti. Postoje tri razloga za ovo.

Prvi je takozvani sporazum stoljeća, koji su sklopili njegov zet Jared Kushner, izraelski premijer Benjamin Natanyahu i MBS. Saudijce vide kao ključne u primoravanju Palestinaca da prihvate ovaj sporazum. Drugi je savez protiv Irana. Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton odavno zagovara promjenu režima, ali Amerikanci ne žele ponoviti fijasko iz Iraka, pa žele regionalne igrače – odnosno Izraelce, Saudijce i Emiraćane – da osiguraju vojnu snagu ukoliko bi Boltonova opasna fantazija postala stvarnost. Treći faktor u Trumpovim kalkulacijama je njegova želja da osigura da MBS upravlja cijenama nafte da ekonomija ne pati od negativnih posljedica sankcija na naftu Iranu, dok on počinje svoju kampanju za reizbor.

Opet bi ponovio istu grešku

Postoje, međutim, potencijalno smrtonosne posljedice za Trumpovu političku karijeru ako bude insistirao na podršci princu. Takozvani midterm izbori su predali kontrolu nad Kongresom demokratama, kojima ništa ne bilo draže do da izvrše pritisak na predsjednika zbog načina na koji je postupio u slučaju ubistva Khashoggija. Dok utjecaj rezultata izbora uzima maha – republikanci su izgubili ključnu podršku u predgrađima Amerike – Republikanska stranka bi mogla početi razmatrati da li je Trump zaista u stanju pobijediti na narednim predsjedničkim izborima.

U međuvremenu evropski pritisak na Saudijsku Arabiju raste; Njemačka je objavila da zaustavlja prodaju oružja saudijskoj državi i uvodi zabranu ulaska za 18 Saudijaca za koje se sumnja da su direktno umiješani u ubistvo. Pa ipak, u MBS-ovu korist ide činjenica da su svi ozbiljni izazivači, kao što je bivši prijestolonasljednik i ministar unutrašnjih poslova Mohammed Bin Nayef i bivši šef Nacionalne garde Miteb Bin Abdullah, marginalizirani, a drugi, kao što je njegov stric (amidža) Ahmed Bin Abdulaziz smatraju se previše slabim i neefikasnim da donesu promjenu unutar kuće Sauda.

Bez obzira na to, šteta po reputaciju MBS-a je duboka i uglavnom nepopravljiva. Zapadni mediji, strani biznismeni i političari više ga neće moći slaviti kao velikog modernizatora i vizionara, koji vuče svoje pustinjsko kraljevstvo u 21. stoljeće. Sada će zauvijek biti viđen kao onakav kakav je: nemaran autoritarni ubica, koji koristi ubistvo kao oružje da utiša one koji ga kritiziraaju. Da MBS može vratiti vrijeme, pitam se, da li bi ponovio svoju grešku? Da li bi ispleo istu mrežu? Nažalost, odgovor je da, vjerovatno bi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera