Američki izbori postaju prijeteći

Uzimajući u obzir Trumpov obrazac podsticanja, mnogi su upozorili da će neki od njegovih pristalica pribjeći nasilju (Reuters)
Uzimajući u obzir Trumpov obrazac podsticanja, mnogi su upozorili da će neki od njegovih pristalica pribjeći nasilju (Reuters)

S približavanjem ovogodišnjih izbora u SAD-u, domaći terorizam počinje dominirati političkim pejzažom.

Prvo, gotovo dvije sedmice prije dana održavanja izbora, ljutiti pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa počeo je slati 14 bombi istaknutim demokratama i drugima koje je Trump često napadao (nijedna od bombi nije eksplodirala).

Onda su stvari postale mnogo gore, sa subotnjim ubistvom 11 jevreja u pitsburškoj sinagogi. Danas, polarizirana i tjeskobna američka javnost nalazi se s predsjednikom koji je potpuno nespreman i koji nije zainteresovan da utješi naciju, a još manje da je pokuša odvesti dalje od mržnje i smrtonosnog članstva koje je podstaknuo.

Da je 14 bombi, koje je FBI nazvao „potencijalno destruktivnim uređajima“, djelovalo kako je namijenjeno, izrađivač bombi mogao je ubiti istaknute Trumpove neprijatelje. Na popisu su se našla dva bivša predsjednika (Bill Clinton i Barack Obama), Hillary Clinton, bivši glavni tužitelj Eric Holder, bivši direktor CIA-e, bivši direktor Nacionalne obavještajne službe i dva vjerovatna demokratska predsjednička kandidata za 2020. godine.

Dalje, tu su crna kongreskinja koju Trump često opisuje kao „nizak IQ“ (uobičajena rasistička opaska), dva istaknuta jevrejska milijardera filantropa, od kojih je jedan George Soros, česta meta Trumpa i predmet raznih desničarskih zavjereničkih fantazija i glumac Robert De Niro (koji je počeo svoj govor na ceremoniji dodjele nagrade Tony rekavši „J… Trumpa“).

Trumpova nesposobnost nacionalnog lidera

Iako je Trump često izdvajao mnoge od bombaških meta na svojim skupovima – pa ipak se izdvaja napad na Hillary Clinton, njegovu protukandidatkinju na izborima 2016., naprimjer, i onda smijanje dok je njegova publika uzvikivala „Zaključajte je“ –  a Trumpovi branitelji su pokušali pažnju usmjeriti na drugu stranu. Bombe iz pošte, tvrdili su oni, su bile operacija „lažne zastavice“ od strane ljevice, a neki od demokrata su čak poslali bombe sami sebi kako bi okrivili Trumpa.

Tako je bilo iznimno nezgodno za istinske vjernike kada se ispostavilo da je bombaš u pokušaju fanatični Trumpov pristalica koji živi na Floridi i vozi bijeli kombi prekriven mržnjom ispunjenim prikazima svojih meta.

Američke agencije za provedbu zakona – još jedna česta Trumpova meta – iznimno su dobre u hvatanju krivaca. Osumnjičeni je uhapšen četiri dana nakon što je prva bomba otkrivena u Sorosevom poštanskom sandučiću.

Najviše uznemirujući aspekt cijele epizode bila je Trumpova krajnja nesposobnost kao nacionalnog lidera, ali to ne bi trebalo iznenaditi nikoga.

Kako bi predsjednik koji je politički cvjetao na podjeli američkog naroda, koji bljuvao mržnju, sijao ogorčenost i nekada čak ohrabrivao nasilje na svojim skupovima, odjednom bio, ili se čak pretvarao da jeste, iscjelitelj?

Zapravo, Trumpov obrazac podsticanja i rutinsko odbacivanje medija kao „neprijatelja naroda“ ubijedilo je mnoge da bi neki od njegovih sljedbenika mogli pribjeći nasilju protiv članova štampe.

Dan nakon otkrivanja bombi poslatih Clintonovima i porodici Obama, među ostalima, ponizni Trump je pročitao pripremljenu izjavu na prethodno najavljenoj ceremoniji u Bijeloj kući, osudivši „postupke ili prijetnje političkim nasiljem“ i rekavši da se nacija mora ujediniti.

To nije potrajalo. Do te večeri, na skupu u Wisconsinu, ismijavao se sa svojim „pokušavam biti fin“ postupkom i okrivio je medije za nasilje.

Uskoro je ponovo sijao strah od karavana izbjeglica iz Hondurasa. Iako su još otprilike 1.000 milja od američke granice, Trump je predstavio izbjeglice kao neminovnu prijetnju po nacionalnu sigurnost, upozoravajući, bez dokaza, da su „bliskoistočnjaci“ među njima.

Trumpovi skupovi su sada gotovo svakodnevni događaj, i njegove laži su sad češće nego ranije. Budući da će cijeli Zastupnički dom i jedna trećina Senata biti birana šestog novembra, predstojeće izbore smatraju kao najznačajnije možda ikada.

Republikanska dvogodišnja brava na cijeloj američkoj vladi, Zastupničkom domu, Senatu, predsjedništvu i s najnovijim dodavanjem sudije, Bretta Kavanaugha, Ustavnom sudu – mogla bi biti slomljena.

Opipljivi strah od demokrata

Ovi izbori, koji uslijede nakon izbora novog predsjednika, često se smatraju presudom predsjedniku, a njegova stranka obično gubi snagu, posebno u Zastupničkom domu. Ali Trump je učinio da ovi izbori budu o njemu do besprimjernog stepena.

On kaže publici da bi, iako on nije na glasačkom listiću, trebali glasati kao da jeste (iako mu je stepen odobravanja niskih 40).

Odavno se vjeruje da je veća šansa da demokrate pobijede u Zastupničkom domu nego u Senatu, jer nekoliko mjesta u Senatu drže demokrate u tradicionalno konzervativnim državama.

Trumpova odlučnost, ili tjeskobnost, da Republikanci održe kontrolu u oba doma je razumljiva. Ako demokrate preuzmu Zastupnički dom, novoosnaženi predsjednici komiteta, naoružani sudskim nalozima, pokrenut će istrage širokog spektra administracionih postupaka i agencija, gdje se sumnja na veliku korupciju.

Ali stvarni, gotovo opipljivi strah s Trumpove strane je da će Zastupnički dom koji kontrolišu demokrate usmjeriti svoje istrage na njega lično – njegovo prihvatanje Ustavom zabranjenih „zarada“ od stranih država, njegov neuspjeh da se dovoljno odvoji od porodičnog biznisa, njegov povrat poreza, njegovi neodobreni strani ratovi u Jemenu i Siriji, i naravno, njegovi privatni sporazumi s Rusijom.

Barem je vjerovatno da će Zastupnički dom vjerovatno imati da razmotri zaključke specijalnog savjetnika Roberta Muellera. Drugim riječima, nema više poslušnog Kongresa.

Ali ako republikanci zadrže kontrolu nad Senatom, bit će ograničenja na ono što demokrate mogu postići. Sve i ako Zastupnički dom optuži Trumpa, što nije sigurno, osuditi ga u Senatu bi bilo iznimno teško. Pitanje da li bi demokratski Zastupnički dom čak nastavio u tom smjeru, bilo je predmet unutarstranačke debate.

Izborna mogućnost iz noćne mjere za demokrate je kontinuirana republikanska kontrola nad oba doma. U tom slučaju, Trump će se osjećati slobodniji nego ikada. Mogao bi čak otpustiti niz zvaničnika, tretirati imigrante još okrutnije, i pokušati zatvoriti Muellerovu istragu mogućeg dosluha njegove kampanje sa Kremljem i Trumpovu vjerovatnu opstrukciju pravde.

Konvencionalna mudrost može prevladati, sa demokratama koji pobijede u Zastupničkom domu, ali ne u Senatu. Ali ankete variraju.

A od Trumpove nevjerovatne pobjede 2016. godine, većina posmatrača postala je opreznija u predviđanju ishoda.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

 Povezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO