Lažne vijesti, rasizam i bombe u Trumpovoj Americi

Potpirivanje plamena straha i mržnje naslijeđe je Trumpove Amerike (Reuters)

Donald Trump, američki predsjednik, podsticao je nasilje protiv liberalnih oponenata i kritičara koji se ne slažu s njegovim politikama, i tzv. medijski organizacija koje plasiraju „lažne vijesti“ i koje on smatra „neprijateljima naroda“. Sa cijevnim bombama poslatim nekima od političkih meta koje je on izdvojio za odmazdu – nekoliko visoko pozicioniranih političara Demokratske stranke, uključujući dvojicu bivših američkih predsjednika, liberalnog milijardera filantropa i glavnu informativnu organizaciju – Trump je najistaknutiji podsticatelj nasilja i facilitator desničarskog američkog domaćeg terorizma.

U posljednje dvije godine, Trump je potaknuo truli kotao rasne mržnje, ksenofobije i nasilja, sa djelilačkom retorikom i dehumanizirajućim politikama. Sada, sa ovim velikim, potencijalno razornim pokušajem ubistva političkih lidera manje od dvije sedmice pred najznačajnije američke izbore u posljednje vrijeme, izopačenost Trumpove Amerike ogoljena je da je svijet vidi.

Prva bomba je poslata poštom milijarderu filantropu Georgeu Sorosu, žrtvenom jarcu po izboru kojeg je ocrnila politička desnica i kojeg Trump, Republikanska stranka i bijeli supremacisti posmatraju kao gospodara lutaka. Lažno su optužili Sorosa da je dio jevrejske zavjere da se protestuje zbog nominacije suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha usred optužbi za seksualni napad. Republikanci su također optužili Sorosa da je finansirao karavan radnika migranata koji se zaputio u ovu državu iz Hondurasa.

‘Trump oslobodio pse mržnje’

Drugi sumnjivi paketi koji su sadržavali eksplozivne uređaje poslati su predsjedniku Baracku Obami i Michelle Obami; predsjedniku Billu Clintonu i Trumpovoj bivšoj rivalki Hillary Clinton; američkom bivšem glavnom tužitelju Ericu Holderu, američkoj kongreskinji Maxine Waters – koju je Trump napao kao „osobu sa niskim IQ-om“ – i Debbie Wasserman-Schultz; bivšem direktoru CIA-e Johnu Brennanu – kojeg Trump smatra „totalnom propalicom“ i „veoma lošim momkom“ – i CNN-u, stalnoj meti zapaljive retorike od predsjednika.

„Trump je oslobodio pse mržnje u svojoj državi“, rekao je David Gergen, bivši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu, Reaganu i Clintonu. Bivši republikanski strateg Steve Schmidt na Twitteru je napisao „Trump je pokrenuo hladni građanski rat u svojoj državi. Njegova okupljanja obiluju prijetnjama i etiketirao je novinare kao neprijatelje naroda. Da bi neko tražio da ubije svoje političke neprijatelje nije odstupanje već prije neizbježna posljedica Trumpovog podsticanja.“ Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio nazvao je prijetnje bombama „terorističkim činovima“, i njujorški guverner Andre Cuomo prekorio je Trumpa za njegovu retoriku i nazvao je prijetnje bombama „crvenim naspram plavog terorizma“ referirajući se na boje glavnih američkih političkih stranaka.

Pa ipak, Trumpovi saveznici su insistirali da su prijetnje dio liberalne zavjere da koriste demokratama, dok su njegove pristalice i dalje povikivale „zatvorite je“ na skupu i Wisconsinu – referirajući se na Hillary Clinton dan nakon zastrašivanja bombom u njenom domu. Okrivljavanjem demokrata i medija i nepreuzimanjem odgovornosti za vlastitu ulogu u političkom nasilju, Trump je pozvao na jedinstvo nakon pokušaja bombardovanja – koje je bogato, uzimajući u obzir njegovu historiju podsticanja nasilja. Kao predsjednički kandidat, Trump je obećao da će platiti pravne kazne pristalica koji pretuku demonstrante. Kao predsjednik, on je podsticao policiju da bude brutalna sa osumnjičenim tokom hapšenja, rekavši im: „Molim vas, nemojte biti previše fini.“

U danima nakon ubistva novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, Trump je nastavio svoje napade na medije, hvaleći kongresmena Montane Grega Gianfortea koji je 2017 udario reportera, primijetivši da je svako ko bi uradio nešto takvo „moj tip čovjeka“.

Rasni povici normalizirani pod Trumpom

Trump i njegove ulizice uživaju u društvenim podjelama, dehumanizaciji i dobrovoljnom nasilju kao izbornoj strategiji, uključujući predstavljanje njihovih političkih oponenata, ljevice i manjinskih grupa kao nasilne rulje. Sada, nakon kidnapovanja hiljada djece migranata, kada su razdvojeni iz naručja roditelja i bačeni u kaveze, Trump priziva slike pljačkaških migrantskih karavana koji moraju biti dočekani sa vojnom silom na granici.

Pod njegovom vlašću, rasni povici su normalizirani. Čak i gore, bjelačka supremacistička ideologija je dobila potvrdu, i demonstranti nacisti su posmatrani kao „veoma fini ljudi“. Kada je Trump nedavno izjavio da je nacionalista što se razumijeva kao bijeli nacionalista – bivši supremacisti kao što je bivši lider Ku Klux Klana David Duke, pozdravio je ovu objavu. Trumpova Republikanska stranka je je prošla svoj potpuni silazak u fašizam, zajedno sa Brownshirtsima kao što su Proud Boys – banda uličnih kavgadžija povezanih sa Republikanskom strankom koji jačaju na toksičnoj muškosti, islamofobiji i rasnom nasilju i traže šire javno prihvatanje u vrijeme kada je njihov čovjek najmoćnija osoba u Americi. Ovo, kao što bijela nacionalistička mrzilačka grupa Identity Evropa kuje svoju infiltraciju u Republikansku stranku da njihova bijela nadmoć i zabrana nebjelačke imigracije postanu norma.

Vladimir Putin je izjavio da se završava američka globalna dominacija, i okrivio je ovu naciju da je napravila greške „tipične za imperiju“. Bez sumnje, Putin je pomogao Trumpu u njegovoj misiji da podijeli naciju po rasi, u državi zreloj sa godinama neadresiranog rasizma, i gdje je većina domaćeg terorizma djelo bijelih desničarskih ekstremista među Trumpovim glavnim pristalicama.

Potpirivanje plamena straha i mržnje naslijeđe je Trumpove Amerike. Nacija je sada požar u kontenjeru, uoči izbora koji će odrediti da li SAD ima kapacitet da nastavi kao demokratija. Nakon što je Trump prijetio medijima i pretvorio svoje kritičare u mete, nije ni čudo da bi neko napao te ljude i organizacije sa bombama u pošti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera