Crni rekord Sobranja

Sobranje, Sjeverna Makedonija, Parlament
'Ako Sobranje ostane iza onog što je obećalo, nema potrebe za odgađanjem izbora', poručio je Zaev (Anadolija)

Gotovo dve sedmice dugo uzastopno blokiranje debate novi je crni rekord za Sobranje Makedonije i događaj koji će svakako ući u anale neprincipijelnih opstrukcija parlamenata u svetu. Ovakav „uspeh“, za koji treba biti dobrano nakrivo nasađen i imati višak negativne energije, ostvarila je ovih dana opoziciona VMRO DPMNE na čelu sa Nikolom Gruevskim.

Opstrukcija će ostati upamćena, ne samo po dužini, već i po brojnim inovacijama, a najupečatljivija pa i nesuvisla bila je da opozicija diskutuje sama sa sobom. Njeni bi se poslanici najpre javili za reč da bi zatim, nebrojeno puta, replicirali jedni drugima. Opstrukcija, koja se pretvorila u prazno maratonsko trčanje ukrug, ostaće upamćena jer gotovo niti jedna od diskusija i replika nije imala nikakve veze sa dnevnim redom.

Govornica je korišćena za neprekidne kritike i napade na vladajuću koaliciju koju predvode Socijaldemokrati premijera Zorana Zaeva. Bilo je i recitovanja poezije, ćutanja za govornicom, falilo je samo još da neko zapeva. Diskusija ćutanjem bila je utuk predsedniku Sobranja Talatu Džaferiju, koji je prvi, kao poslanik u prošlom sazivu, uveo ovaj oblik „glasne“ opstrukcije.

Partija Gruevskog, dok je bila na vlasti, redovno se hvalila uspesima u svetskim okvirima, a inovacije koje uvodi kao opozicija daleko su od svake pohvale. Inovacija je bila i da se partija podelila na pet poslaničkih grupa, kako bi imala više prostora za blokade.

Sve inovacije koriste nedorečenosti u Poslovniku Sobranja, što je drugo ime za njegovu zloupotrebu. Najnovija je podnošenje serije interpelacija za ministre, koje će oduzeti podosta vremena za jalove diskusije, iako vlada još nije sastavila sto dana od formiranja.

(Ne)promišljena blokada

Opoziciona VMRO DPMNE je inovativne opstrukcije uvela u jalovom pokušaju da spreči smenu državnog tužioca Marka Zvrlevskog, koju su incirali Socijaldemokati. Činjenica da gotovo nijedan poslanik nije branio Zvrlevskog, svedoči koliko je važan kada više nije tužilac. Kako je i zašto podneo ovo poniženje, samo on zna.

Gruevskom i njegovim saradnicima bilo je sasvim jasno da ne može da spreči razrešenje Zvrlevskog, da je blokada pravno trčanje ukrug. Međutim, očigledno dobro promišljena strategija, trebala je da odloži, što je moguće duže, smenu državnog tužioca. Razlozi su bili politički i pragmatični, a posledice nepromišljene.

Socijaldemokrati, čim su došli na vlast, tražili su od Zvrlevskog, koga otvoreno sumnjiče za povezanost i poslušnost partiji Gruevskog, da podnese ostavku. Neaktivnost Zvrlevskog bio je jedan od glavnih povoda za formiranje Specijalnog tužilaštva koje istražuje kriminal povezan sa aferom “Prisluškivanje”, što je za Državno tužilaštvo bilo sporedna, nevažna tema.

Gruevski i rukovodstvo njegove partije zna da će smenom Zvrlevskog biti otvorene fioke u kojima su paučinu sakupljali brojni „nevažni“ predmeti. Jasno je da će biti otvoreni novi i ubrzana istraga o starim predmetima, među kojima je i upad u Sobranje, krajem aprila ove godine, i pokušaj državnog udara, koji se pripisuje opozicionoj partiji.

Bježanje od odgovornosti

Promišljena strategija blokada i „kreativne“ inovacije za dugotrajnu opstrukciju u Sobranju, pripremane su pažljivo u vrhu opozicione VMRO DPMNE. Poslanici koji su poslušno i predano sprovodili direktive manje su branili partiju, a više Gruevskog i njegove najbliže saradnike, protiv kojih je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnice.

Gruevski, koji je više od decenije bio neprikosnoveni i osiljeni vladar, optužen je za nekoliko krivičnih dela. Nije prihvaćen zahtev Specijalnog tužilaštva da bude pritvoren kako ne bi uticao na svedoke, ali mu je oduzet pasoš i mora redovno da se javlja sudu.

Samouverenost kojom je Gruevski osporavao optužnice i omalovažavao Specijalno tužilaštvo, naglo je splasnula posle odluke Apelacionog suda u Skoplju da se snimci iz afere “Prisluškivanje” mogu koristiti kao dokaz u postupku pred sudom. Prethodno, dok je Gruevski još bio na vlasti, sudovi nisu ni pomišljali na takvu odluku.

Specijalno tužilaštvo koje je istraživalo kriminal na osnovu afere “Prisluškivanje”, nema više pravo da pokreće optužnice. Opoziv Zvrlevskog i odluka da snimci prisluškivanja budu dokaz, otvaraju prostor da nove optužbe pokrene Državno tužilaštvo.

Kampanja za izbore

Bežanje od odgovornosti i novih optužbi jedan je od glavnih pragmatičnih motiva za inovativne opstrukcije opozicije. Politički nivo najvećim delom posvećen je pripremi za lokalne izbore, koji su zakazani za sredinu oktobra.

Lokalni izbori biće pokazatelj pravog odnosa snaga između Socijaldemokrata i VMRO DPMNE, ali i između njihovih lidera Zaeva i Gruevskog. Opoziciona partija sada, prema broju gradonačelnika i većine u lokalnoj samoupravi, ima više nego uverljivu prednost u više od 80 opština u Makedoniji.

Inovativne smicalice i blokada Sobranja bile su deo kontiunirane kampanje opozicije za lokalne izbore. Kritikovana je svaka odluka i potez vlade koja je početnim nesnalaženjem i promašajima, posebno u kadrovskoj politici, sama dala dovoljno povoda.

Opstrukcije opozicije duge gotovo dve nedelje i kritike trebalo je da blokiraju nastojanja vlade Zaeva da zatvori takozvane „teške“ teme. Bile su zamrznute za vreme vladavine Gruevskog, što je dobrano unazadilo Makedoniju i blokiralo evroatlantske integracije.

Vlada Zaeva na talasu početnog entuzijazma, koristeći povoljnu atmosferu i uz podršku Brisela i Vašingtona, nastoji da relaksira odnose sa susedima. Potpisan je Dogovor o dobrosusedstvu sa Bugarskom, a posle višegodišnjeg zastoja obnovljeni su kontakti sa Grčkom, sa kojom se pregovora u sporu oko imena, starom više od dve decenije.

Predlogom zakona o upotrebi albanskog jezika nova vlada treba da zatvori i jedno od najosetljivijih pitanja u unutrašnjoj politici. Zbog blokade čeka na red više zakona, među njima i Zakon o minimalnoj plati, koji za oko 130 hiljada radnika treba obezbedi zagarantivana primanja od 200 eura.

Novi maratonski krug?

Partija Gruevskog je gotovo dvonedeljnom opstrukcijom smišljeno blokirala ove aktivnosti, stavljajući u prvi plan svoje pragmatične ciljeve, bežanje od odgovornosti, kao i političku kampanju za lokalne izbore. Opstrukcija se, u krajnjoj liniji, svela na neprincipijelni princip “što gore, to bolje”, a samo opozicija misli da je to u njenom interesu.

Opozicija, koja je 12 dana neprekidno koristila govornicu za opstrukcije i kontinuirane napade na vladajuću koaliciju, dosadila je i Bogu i ljudima, a na kraju i sama sebi. Pronašla je formalni razlog da prekine blokadu Sobranja i da se iz jalovog i samo naizgled nepromišljenog procesa izvuče, koliko može dostojanstvenije.

Partija Gruevskog tražila je i od Državne komisije za antikorupciju dobila mišljenje, da u vreme dok su raspisani lokalni izbori ne mogu da se opozovu i biraju rukovodioci. Komisija, koja je godinama ćutala o korupciji u vreme vladavine VMRO DPMNE-a, nije ni kompetentna ni nadležna da daje ovakva mišljenja, ali je dobar izgovor.

Tumačenja pravnih eksperata da nema nikakvih smetnji da se razreše i imenuju državni funkcioneri u vreme dok su raspisani lokalni izbori, ne zanima opozicionu partiju, koja će ovu temu koristiti u kampanji za lokalne izbore. Najavila je i pitanje odgovornosti – nejasno je čije i kome poslanici treba da odgovaraju za glasanje u parlamentu.

Državni tužilac Zvrlevski razrešen je u četvrtak, 17. avgusta, pošto je opoziciona partija demonstrativno napustila parlamentarnu dvoranu. Procedura za izbor njegovog naslednika je povezana sa rokovima i trajaće najmanje mesec dana. Predlog za izbor novog državnog tužioca doći će u Sobranje i ponovo neće biti ograničenja za diskusije.

Eto prilike za opozicionu partiju Gruevskog da novim inovativnim opstrukcijama ponovi uzaludno maratonsko trčanje ukrug. Maraton ne može da traje unedogled, a dužina će zavisiti od toga da li će se glasati pre ili posle lokalnih izbora i kakav će biti njihov ishod.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera