Treba li RS restart, sofisticiran update ili gašenje?

Dane Malešević je samo kupio automobil, koji ionako neće voziti u novom mandatu (Al Jazeera)

Republika Srpska ima veoma nezavidnu ekonomsku, političku i društvenu poziciju. U junu, prosječna plata u RS-u iznosila je oko 820 KM. Prosječna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu bila je teška 1.860 KM.

Iz ovog je jasno da dvoje prosječno plaćenih ljudi u RS-u ne mogu ni othraniti prosječnu četvoročlanu porodicu. Toliko o pronatalitetnim i nacionalnim segmentima politike Vlade RS.

Na to sve, prvi čovjek najveće stranke u RS-u koristi funkciju vršioca dužnosti predsjednika Republike Srpske da do temelja uništi ekonomsku i političku moć. Najavljujući deklaracije, referendume, otcjepljenja, Milorad Dodik zastrašuje javnost Bosne i Hercegovine.

I sve više nervira građane RS-a, jer za 12 godina vladavine uopšte nije riješio pitanje baze, mogućnost nadgradnje potpuno je uništio. Sve pod plaštom nezavisne socijaldemokratije, masovnošću njenog klijentelističkog i kvazielitističkog pokreta.

Odatle se može raspravljati i o zaokretu koji bi mogao RS izbaviti iz finansijske i trezorske provalije, pa i o strujama koje će njen politički kurs okrenuti tako da zaobiđe sunovrat. Takvo izbavljanje nije izvela ni posada Titanika, ali neki smatraju da još uvijek ima nade.

Glavno je pitanje: kuda će nas ta struja odvesti, ko je ta struja, i kakvu frekvenciju ona nudi? Vladajuću i opozicionu struju dobro znamo, zato je ne treba ni uzimati u obzir.

Recimo da je ReStart Srpska politički pokret koji misli da Dejtonskom sistemu, a to znači entitetskom uređenju gdje niko neće dirati RS, treba dati još jednu šansu. Shodno tome i Republici Srpskoj, kao entitetu većinski srpskog naroda u BiH.

Da sve ovo samo snevam

Šta je prva veća akcija pokreta ReStart Srpska? Skup protesta protiv kupovine automobila Ministarstvu prosvjete i kulture u vrijednosti od 113.000 KM.

„Zatvori škole, kupi Audi“ poruka je od 8. 8. sa raskrsnice pred Vladom RS-a. Okupilo se nekoliko desetina ljudi. Tri dana kasnije, na sred te ulice, nove proteste “Zatvori škole, kupi Audi” za ponedjeljak najavio je Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka. ReStart Srpska to podržava, kao što je Stanivuković od prvog dana podržao proteste.

Najbitnije je o tom skupu da se tamo nije protestovalo za nešto, nego protiv nečeg. Pa čak i kad su se odlučili za negativnu kampanju, nastavivši dosadašnju bosansku tradiciju političkog komuniciranja, doseg protesta je bio ubjedljivo nizak. Umjesto da to bude protest protiv obrazovnog sistema, on je tek malo prerastao dnevno-politički kontekst. Limitirali su zajednicu za čija se prava bore, odredili su svoje pristalice, nisu napravili širu priču od protesta.

No, šta je to toliko bitno da organizatori žele dvaput u sedam dana agitirati javnost? U najkraćem, Ministarstvo prosvjete i kulture odlučilo je da kupi Audi A6 3.0 TDI Quattro S-tronic od Brčko gasa za 113.000 KM. Međutim, to je vijest od 20. jula. Odluka da će novi automobil biti kupljen donesena je i potpisana 26. juna.

Na dan kad su ReStart Srpska, Draško Stanivuković, njegove kolege odborinci opozicije u Gradskoj skupštini Banjaluke i manji broj građana protestovali pred Vladom RS-a, prošlo je mjesec i 12 dana otkako je prestala mogućnost reagovanja. Taj skup nije mogao promijeniti ni odluku o kupovini automobila, ni odluku o zatvaranju područnih škola.

Uzgred, ova druga odluka nema nikakve veze sa budžetom: područne škole ne mogu ostati otvorene jer ne ispunjavaju kriterijume koje je definisao Zakon o obrazovanju. Na tim mjestima, prosto, nema dovoljno đaka ni da se formira odjeljenje u svakom razredu.

Bitan je bio novac

Sve se to može iščitati iz zakona, ali tu su organizatori skupa djelimično u pravu – sa Ministarstvom prosvjete i kulture nikad ne znaš na čemu si. Sami su prošle godine budžet premašili za 10,7 miliona KM. Plan javnih nabavki mijenjali su od 16. januara dvaput. Njihove odluke zaista ne poznaju red i organizovanost.

Nedvojbeno je najveći problem to što za 25 godina Ministarstvo nije osmislilo obrazovnu paradigmu takvu da promoviše i podržava stimulativno i individualno obrazovanje i vaspitanje. Protiv toga se, međutim, nije protestovalo. Bitan je bio novac.

Za neke možda ozbiljnije i bitnije proteste, valjalo bi izračunati koliko se škola, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana može urediti, održavati ili napraviti za 11 miliona KM svake godine u narednih sedam godina. Za sedam godina, samo budžetski, Kabinet predsjednika RS potrošio je 70 miliona KM javnog novca, budući da je budžet te institucije za 2017. godinu opako blizu 11 miliona KM, i opako daleko od realnosti i zdravog razuma.

I sad je problem što je Dane Malešević kupio automobil, koji ionako neće voziti u novom mandatu, budući da se u sedam godina na mjestu ministra prosvjete mijenja otprilike troje ljudi. Nije problem što Dodik proteklih 12 godina vlada kako mu se ćefne i što je RS na današnji dan dužna 5,5 milijardi KM – a to su skoro dva godišnja budžeta entiteta?

Šta je sad logika poruke s protesta „Idi Dane, da nam svane“? Znači, kad Dane ode, svanuće nam. A Dodik da ostane? Pa da im oprosti što ih je naljutio?

Pa kakav je to restart?

Zar neko ozbiljno misli da RS može da svane dok je Dodik na vlasti? Da uopšte opozicija ima moć da ovaj sistem osnaži i ažurira, da ga reprogramira? Da ovom nesofisticiranom i neažuriranom sistemu uopšte može pomoći restart?

Bude li i restart tako ciničan, neblagovremen, manjkav i nepotentan koliko ovaj protest, onda znamo da sistem poslije njega nećemo moći ni podići, sigurno. Šta je plan za RS, onda: sofisticiran update ili gašenje?

Ovo prvo ne nudi niko i ReStart Srpska mogao bi u toj niši političkog djelovanja stvoriti svoj brend, postati autentičan, izgraditi moćnu platformu. Na planove za gašenje RS-a neka i ne pomišljaju. Predsjednik Milorad Dodik već je davno osmislio detaljan plan i čudo je što mu treba više od 12 godina da ga sprovede.

No, kad već cinično izbjegavamo tu poentu, onda bi valjda bio red za sljedeće proteste koje ReStart Srpska i Draško Stanivuković najavljuju za ponedjeljak da imamo zvonku i preciznu poruku.

Neka preporuče ministru da za taj skromni iznos kupi Ford Mustang Fastback iz 1969. godine, odnosno neki njegov rebuilt sa V-16 motorom. Nipošto Audi! Prvo zbog raznolikosti voznog parka, a potom i da se lakše bilježi korištenje mimo posla.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

U toku je nabava novih službenih automobila u većini ministarstava Vlade bh. entiteta Republika Srpska. Ranije je premijerka Željka Cvijanović pojasnila kako je propisima predviđeno da se vozila mijenjaju nakon deset godina. U entitetskom Ministarstvu prosvjete odlučili su se za nabavu novog Audija A6 s cijenom višom od 57.000 eura što je izazvalo oštre reakcije.  

Published On 05 Aug 2017
Više iz rubrike Piše
POPULARNO