Kad se udruže antisemitizam i islamofobija

Posteri mađarske vlade u Budimpešti na kojima piše 'Ne dozvolite da se George Soros zadnji smije' (Reuters)

Vjerovatno je u jednom periodu lider mađarske konzervativne stranke Fidesz, Viktor Orban, bio poprilično zahvalan Georgeu Sorosu. Kada je 1988. kao 25-godišnjak diplomirao pravo, postao je član Studijske grupe za centralnu i istočnu Evropu koju je finansirala Fondacija Soros. Godinu dana kasnije, dobio je Sorosevu stipendiju da studira britansku liberalnu političku filozofiju na Koledžu Pembroke na Oksfordskom univerzitetu.

A što se bliže prošlosti tiče, Soros je donirao milion dolara Orbanovoj vladi za saniranje posljedica ekološke katastrofe u gradu Devecseru, koji je poplavio toksični otpad iz obližnje tvornice aluminija 2010. godine.

Danas, međutim, Orban nema riječi hvale za Sorosa. Umjesto da mu se zahvali, on je pokrenuo zlobnu kampanju protiv svog bivšeg dobročinitelja. I dok njegova agresivna retorika graniči sa antisemitizmom, mađarski premijer je također – što je dovoljno čudno – uspio uklopiti i islamofobne niti u svoje verbalne napade na Sorosa. I iznenađujuće (ili ne), ova simbioza antisemitizma i islamofobije naišla je na dobar doček u drugim dijelovima Evrope, pa čak i u SAD-u.

Stereotipi

Iako za Orbana ne kažu da je antisemit već samo veliki oportunista, on je pretvorio svog dobročinitelja Sorosa u savršenog žrtvenog jarca za neuspjehe mađarske vlade. Podržavajući neliberalne politike i reforme protiv EU, Orban koristi Sorosevo ime u svojoj populističkoj retorici na svakodnevnoj osnovi. On povlađuje teoretičarima zavjere protiv Sorosa u istočnoj i centralnoj Evropi, od kojih mnogi imaju antisemitske stavove i s entuzijazmom šire svoje teorije o „zavjerama Jevreja“ da vladaju svijetom.

Orban se nije libio koristiti antisemitski metaforički jezik, pričajući o Sorosevom „bogatstvu, moći, utjecaju i mreži nevladinih organizacija“ i nazvao ga je „milijarderom špekulantom“. Ne iznenađuje što su, kada je njegova vlada pokrenula antiimigracijski kampanju u sklopu koje su lijepljeni posteri sa likom Sorosa i sloganom „Ne dopustimo da se Soros zadnji smije“, neki od njih osvanuli sa naškrabanim antisemitskim izjavama kao što je „smrdljivi Jevrej“.

Političari iz istočne i centralne Evrope koji ne vole Sorosa pridružili su se kampanji, a jedan poljski predstavnik u Parlamentu ga je nazvao „najopasnijim čovjekom na svijetu“.

Dok je propagirao antisemitske stereotipe, Orban je također uspio optužiti Sorosa i EU da žele „islamizirati“ Evropu. U jednom obraćanju krajem jula, rekao je da „Soroseva imperija“ koristi „novac, ljude i institucije da transportuje migrante u Evropu“.

Kampanja stigla do američkog Kongresa

Orbanovim riječima, Soros i njegov navodni „urotnik“ EU – predstavljaju prijetnju kršćanskom karakteru Evrope. „Evropa se trenutno priprema da preda svoju teritoriju novoj miješanoj, islamiziranoj Evropi […] Da bi se ovo desilo, da bi ova teritorija bila predana, neophodno je da se nastavi dekristijanizacija Evrope – i ove pokušaje možemo vidjeti“, kazao je on.

Orbanove islamofobične optužbe protiv Sorosa podijelile su grupe krajnje desnice u Evropi i SAD-u, koje su napale ovog mađarskog filantropa zbog njegove navodne podrške „islamizaciji“.

Vodeći islamofobni glasovi vode polemiku protiv Sorosa. Neki ga predstavljaju kao nacističkog simpatizera povezanog sa islamistima, koji bi trebali biti „posljednji od koalicionih partnera Adolfa Hitlera iz Drugog svjetskog rata koje tek treba poraziti“ – kako je pisalo na jednoj web stranici.

„Je li moguće da se taj ‘jezivi čovjek’ George Soros ponovo igra Boga? Je li zaista moguće da veliki lutkar vuče konce propasti Evrope?“, piše jedan islamofobni desničarski blog i nastavlja: „George Soros ima razne ideje – naredbe, zapravo – kako Evropa mora pristati na svoju propast uvozeći horde muslimana“.

Kampanja protiv Sorosa čak se uspjela uvući i u američki Kongres. Šest senatora potpisalo je pismo u kojem pozivaju državnog sekretara Rexa Tillersona da istraži USAID-ov fond za Sorosevo Otvoreno društvo i njegove aktivnosti u Makedoniji i Albaniji. Izgleda da je ovo pismo zasnovano na pamfletu koji je Kongresu poslala makedonska grupa pod nazivom Zaustavimo operaciju Soros.

Duga historija mržnje

Ne bi nas trebala iznenaditi činjenica da je Soros uvučen u ovaj rasistički vrtlog antisemitizma i islamofobije.

Stoljećima već, doživljaji muslimana i Jevreja kao „drugog“ idu rame uz rame u zapadnjačkoj rasističkoj misli. Kao što je Edward Said napisao u svom remek-djelu, orijentalizam je „čudni tajni sudionik zapadnjačkog antisemitizma“.

Historijski gledano, Jevreji i muslimani su se suočavali sa sličnim optužbama, rasističkim metaforama i progonom. Zapadni Evropljani su koristili i jedne i druge kao projekcijsku ravan na osnovu koje sebe zamišljaju kao rasno čistim, bijelim i kršćanskim. U srednjem vijeku Jevreji su optuživani za trovanje vrela kako bi ubili kršćane i muslimane – za podsticanje na to. Tokom Reformacije, Jevreji su predstavljeni kao prijatelji vraga koji su sklopili pakt sa Turcima muslimanima.

Danas se „međunarodna jevrejska zavjera“ spojila sa „zavjerom o islamizaciji“ u umovima brojnih simpatizera desnice. Opet ima mnogo onih koji žele čistu bijelu i kršćansku Evropu. A u proteklih nekoliko godina to se pokazalo smrtonosnim: proglas Andersa Behringa Breivika  pod nazivom „2083 – evropska deklaracija nezavisnosti“ pun je uvrnutih islamofobičnih i antisemitskih fantazija.

Antisemitizam i islamofobija nisu odvojeni i nepovezani. Oba ova oblika rasizma danas su usko povezana, kao što su bila i u prošlosti, i to treba priznati.

Zanemarivanje islamofobije kao sestre antisemitizma samo će ojačati rasističke ideologe i političare krajnje desnice, od Breivika do Orbana. 

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera