Između razuma i Konzuma

Ministar Tolušić obrušio se u svom Facebook komentaru na trgovačke lance Lidl i Kaufland (EPA)

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede u Vladi Republike Hrvatske, obrušio se iz vedra neba na ovdašnje ispostave njemačkih trgovačkih lanaca Lidla i Kauflanda. Učinio je to na svom Facebook-profilu, priloživši fotografije iz Kauflanda, kao i raskoš svoje polupismenosti: „U Hrvatskoj se godišnje uveze kruha i pekarskih proizvoda u vrijednosti 450 milijuna kuna. Nažalost, velika većina kruha i peciva koje kupujete u trgovačkim lancima su proizvodi iz Austrije, Njemačke, Češke i Poljske. Bez obzira na jeftinu hrvatsku pšenicu i vrijedne pekare. 90 posto proizvoda koje vidite na slikama (u ovom slučaju se radi o Kauflandu, ali isto je i u Lidlu i drugim lancima) NE dolaze iz Hrvatske. Ministarstvo ne može zabraniti uvoz, ali može reći da trebamo kupovati svoje, hrvatske proizvode, i voditi brigu o svojim proizvođačima i svojim, hrvatskim poljoprivrednicima. Pa zato, dragi moji, gledajte deklaracije i na kruhu i pecivu, kupujte hrvatsko i kupujte kod onih koji prodaju i cijene HRVATSKO!“

Ministru su, naravno, smjesta odgovorili iz prozvanih trgovačkih lanaca, koji ovdje zajedno zapošljavaju oko pet hiljada radnika i koji uredno podmiruju sve svoje obaveze prema državi: iznijeli su podatke po kojima na svojim policama drže između 50 i 70 posto robe proizvedene u Hrvatskoj te da iz godine u godinu povećavaju količinu hrvatskih proizvoda koje plasiraju u svojoj europskoj prodajnoj mreži.

Politički miljenici

Portal Telegram objavio je potom i podatak da u Agrokorovom maloprodajnom lancu Konzumu, također, prodaju pekarske proizvode uvezene iz Slovenije, a rečenim Konzumom – nakon što ga je gazda Ivica Todorić odveo u poslovnu provaliju – već više od tri mjeseca izravno upravlja Vlada putem svog izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, koji donosi sve odluke vezane za Agrokor.

I ne samo da u Konzumu prodaju uvozni kruh, nego ondje – kao i u drugim megatrgovinama – prodaju uvozno voće, povrće i mlijeko, jer je uvozno jeftinije i isplativije od onog što proizvode ovdašnji poljoprivrednici. Razlika je samo u tome što Kaufland i Lidl plaćaju svojim hrvatskim dobavljačima isporučenu robu u roku od tridesetak dana, dok je Konzum to činio u roku od dvjesto-tristo dana, s tim da mnogi proizvođači nikad više neće vidjeti dio novca koji im je Todorić ostao dužan.

Ali eto, u Facebook-statusu ministra Tolušića nije se našlo mjesta za spominjanje Konzuma: baš naprotiv, smisao nesuvislog ministrovog obraćanja i bio je u tome da se potrošače odgovori od kupovine u spomenutim dvama njemačkim lancima, inače, najvećim Konzumovim tržišnim konkurentima, e kako bi se kupovalo u „državnom“ Konzumu i kako bi se financijski spasila prezadužena firma kojom upravlja Vlada.

Tako deklarirani antikomunisti i obožavatelji slobodnog tržišta doživljavaju i prakticiraju kapitalizam, što je politika kontinuiteta kad je riječ o odnosu države i Agrokora: slobodno tržište uređeno je tako da se zajamči uspjeh političkim miljenicima, a da se zagorča život svima koji vjeruju u jednake šanse sudionika tzv. tržišne utakmice i u važeće zakonske propise.

Prikrivanje istine o Todoriću

Agrokor je neka vrsta crne kutije Republike Hrvatske. U nastanku, propasti i aktualnim pokušajima spašavanja Todorićevog poslovnog imperija sadržana je alternativna historija ove zemlje unatrag četvrt stoljeća, a sadašnja vladajuća garnitura poduzima sve da bi sadržaj te crne kutije trajno ili što duže ostao nedostupan javnosti. Jedan od preduvjeta da bi se u tome uspjelo jest da Vlada spasi Konzum i radna mjesta u toj kompaniji, pa makar to značilo otvoreno nagovaranje i stimuliranje građana da ne kupuju nigdje osim u Konzumu i makar propali svi ostali lanci i dobavljači, a drugi je da se onemogući ozbiljnije opozicijsko i medijsko čeprkanje po političkom i društvenom kontekstu Agrokorovog politički potpomognutog rasta i nedodirljivosti.

HDZ-ova vladajuća većina stoga je u petak definitivno odbila SDP-ov prijedlog o osnivanju parlamentarnog istražnog povjerenstva za Agrokor, s bezobrazno paušalnim obrazloženjem da bi politička istraga omela tekuću kriminalnu istragu Državnog odvjetništva u Todorićevoj kompaniji.

HDZ je odbio SDP-ov prijedlog čak i uz cijenu socijaldemokratske, to jest opozicijske blokade izbora trojice sudaca Ustavnog suda, uključujući i novog-starog predsjednika tog Suda Miroslava Šeparovića, jer se ustavne suce bira dvotrećinskom većinom glasova u Saboru. Ako se zna da je Vladimiru Šeksu, glavnom strategu HDZ-a i političkom mentoru premijera Andreja Plenkovića, jako stalo da njegovi prijatelji Šeparović i Mato Arlović što prije budu reizabrani u Ustavni sud, onda je jasno koliko je HDZ-u važno da se slučaj Agrokor zadrži izvan dosega šire javnosti i da se u javni optjecaj puštaju samo pažljivo selektirane informacije. Kupili su vremena do rujna, a onda će morati donijeti odluku je li im prikrivanje istine o Agrokoru i Todoriću bitnije od normalnog funkcioniranja najviših državnih institucija.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Konzum, Agrokor

Dok konkurencija jača, rezultati poslovanja Konzumovih trgovina diljem hrvatske obale biti će pod povećalom, jer je do sada tamo bio najjači.

Published On 03 Jul 2017

Nakon kritika, Ivica Todorić podnio je ostavku, svjestan da ne može sudjelovati u upravljačkim i nadzornim organima Agrokora.

Published On 05 Jun 2017
Više iz rubrike MIŠLJENJA
POPULARNO