Čini li Dodik mentalni genocid nad djecom

'Katalonija je mnogo moćnija od Republike Srpske, pa ima mnogo problema da organizuje referendum', kaže Dodik (Fena)

Dok iz Mostara “vila kliče”, kroz Marka Perkovića – Smrt narodu, sloboda fašizmu – nema mirovanja ni na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Tako je predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik ponosno preporučio studentima da za RS koriste termin država.

Dodik, taj “veliki reformator školskog” sistema u manjem bh. entitetu ima rješenje izgleda za sve. Od predškolskog uzrasta do univerzitetskih katedri. Pa, će po Dodiku, studenti koristiti termin država, jer, kako je naveo, ona i jeste država, osim što nema međunarodno priznanje, već ograničeno u “Dejtonu” i nema “stolicu” u UN-u, dok je BiH državna zajednica.

Osim što je ovo totalna besmislica i osim što je izrečena na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, na kojem je potpuno nezakonito kao dekan postavljen Predrag Ćeranić, jedan od Dodikovih PR-ova, hajdemo se malo pozabaviti fenomenom Republike Srpske kao države.

Država koje nema

Republika Srpska, jednom za svagda, nije nikakva republika, nego naziv entiteta. Mogla se zvati i federacija srpska, konfederacija srpska, panfederacija srpska… to je stvar dejtonske nomene. Drugo, a to Dodik i veli, RS kao dio Bosne i Hercegovine i NEMA, niti će imati bilo kakvo priznanje o državnosti. Dabome! Ali, hajde, zanemarimo i to.

Hajde u nekim čudnim konstruktima i hipotezama, da ispostavimo račun epskoj fantastici i postavimo Republiku Srpsku kao državu. Sa kim ona to graniči? Pa logično, sa drugim državama.

Malo zemljopisa i evo ga! Dakle, “država” Republika Srpska graniči sa sljedećim državama: Federacijom, Herceg Bosnom, Slavonskom županijom, Dalmatinskom županijom, Mačvom, Zetom i Dukljom. Sve same države.

E, ovo je taman ozbiljno, koliko je i Dodik ozbiljan političar. Savjetovati studente da izgovaraju nebuloze, u najmanju ruku je neodgovorno. U najmanju ruku!

Genocid nad obrazovnim sistemom

Ali, zašto se zaustaviti na studentima? Zašto ne početi sa izvrtanjem činjenica, realnosti i povijesti od najranijeg doba?

Nikada se neće desiti da se u Republici Srpskoj izučava o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici, kliče kurikularni reformator Dodik.

Pravo je pitanje, čini li baš on ovim svojim izjavama mentalni i obrazovni genocid nad djecom? Jer, ovo se dešava prečesto! Ovo je sistemsko i sistematično zatucavanje svog naroda. Studenata, djece, najmlađih!

Nemoguće je da ovdje budu u upotrebi udžbenici iz Federacije BiH, u kojima piše da su Srbi napravili genocid i da su držali pod opsadom Sarajevo. To nije tačno i to se ovdje neće izučavati“, kategoričan je Dodik.

Pošto je Dodik “neizlječiv slučaj”, hajde da se obratimo djeci i ponajviše roditeljima te djece u manjem bh. entitetu.

Djeca u RS-u NEĆE učiti o genocidu u Srebrenici, neće učiti o opsadi Sarajeva, Bihaća, Goražda… Neće učiti o masakru na Tuzlanskoj kapiji, neće znati ništa o Markalama, o istrjebljenju nesrba u Prijedoru i okolini, o najvećoj masovnoj grobnici u Evropi nakon Drugog svjetskog rata – Tomašici, o kidnapovanju i vezanju za mostove časnika UN-a, o protjerivanju gotovo većine nesrba sa teritorije današnjeg entiteta RS, o paljenju džamija koje su ne samo bile bogomolje, već spomenici ljudske civilizacije pod zaštitom UNESCO-a.

Neće ništa znati o neonacističkom metodama razdvajanja ljudi pod bijelim trakama i čaršafima. Neće ništa znati o “ljudima buktinjama” u Višegradu, o masovnim silovanjima u Foči.

I ne samo to, neće znati ništa o koaliciji sa proustaškim snagama HVO-a, izdajnicima Babinih kvaziratnika i autonomaša u Krajini, neće znati ništa o najvećem švercu cigaretama, gorivom i ostalom visokoakciznom robom, koji je neko u ime njihovih, danas devastiranih roditelja, počinio. Neće znati ništa o rukovodstvu ovog entiteta tadašnjem i sadašnjem, koji je svoju djecu slalo na elitne evropske i svjetske koledže, na prestižne internate, na zimovanja i ljetovanja potpune egzotike, dok su im roditelji gubili udove i ginuli za švercerske interese.

Jel’ to taj novoobrazovni sistem Republike Srpske????

Napusti RS, da bi saznao šta je

Neće djeca entiteta ništa znati o stanovima, vilama, jahtama, rančevima svoje elite, od Austrije, Kipra, Londona do Malte…

Osim, možda kad se i ako se kao bijelo ekonomsko roblje, preko Slovenije, prebace u tzv. slobodni svijet, gdje će uz dobru fortunu raditi kao posluga sinovima i kćerima svojih glavaša, koji su ih za četvrt vijeka grubo i grozomorno vratili u feudalizam.

Eto, baš zahvaljujući odluci ministra prosvjete Dane Maleševića i aminu, Milorada Dodika, djeca u Republici Srpskoj biće, bila su, a na žalost i ostaće taoci jedne vrste zilotske despotije u kojoj se drugi i drugačiji kažnjava ili izgnanstvom ili izolacijom.

Ova odluka i definitivno entitet Republiku Srpsku mapira kao najmračniji evropsku despotiju, kojoj su uzori presuđeni ratni zločinci, nepresuđeni tajkuni i zlatna im mladež.

Ovaj pedagoški urbicid za koji je direktno odgovoran Dodik i klika mu, prave od djece hodajuće nacionalističke mediokritete, koji bolje poznaju Podmoskovlje, Osetiju i Abhaziju, od Jajca, Zenice, Sarajeva, Mostara…

Ove odluke “sugerišu djeci”, što je suptilan eufemizam za naredbu, da dio bosanskohercegovačke teritorije nazivaju protivustavno i protivzakonito – državom.

Primjerice, djeca u entitetu Republika Srpska NIKADA nisu čula i načula o zatiranju Kosovara od strane svojih sunarodnika u ime bolesne ideje “Velike Srbije”…Vjerovatno će im onda roditelji silna bombardovanja Srbije i RS-a od strane saveznika, sramotu koju su navukli na sebe do šestog koljena, jad i bijedu izolacije, objašnjavati višim silama, teorijama zavjere, pansrpskom urotom i sveopštim usudom. Vjerovatno će i im roditelji objašnjavati da RS nije država, nego Dodikova politička moneta za potkusurivanje. Ili neće?! Jer, vidite, i roditelji su im već prošli kroz obrazovni dril “države Republikosrpske”.

Jer, gdje prestaje obrazovanje, počinje Republika Srpska.

Na žalost sve dječice u ovom entitetu koja su taoci izolacionističko-nacionalističke politike.

Pa tako, apsurdno, prosvijetiti i prisvijetliti se mlad čovjek u RS-u može samo i jedino dobrovoljnom ili prisilnom pečalbom. Napusti Republiku Srpsku, da bi saznao šta je.

A, djeca nisu zaslužila da ih se truje lažima i neznanjem!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera