Pravni debakl i politička avantura

'Bakir Izetbegović mora ponovo stati pred žrtve, ovog puta ne slavodobitno', piše autor (Al Jazeera)

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije za genocid iz proceduralnih razloga. Sud je primio pojedinačna pisma članova državnog Predsjedništva i iz njih iščitao da nikakvu odluku o statusu agenta nisu donijela nadležna tijela u ime Bosne i Hercegovine. Dokazi, koji su, kako kažu pokretači, vrlo sistematično pripremljeni i o kojima javnost s razumnim opravdanjem nije upoznata, nisu ni razmatrani.

Niko razuman ne može i ne smije osporavati pravo žrtve na traženje istine i sama namjera da se krene u proces revizije ne može se osuđivati. Pripreme su, sad je već potpuno jasno, obavljene amaterski. Pravnik pripravnik zna da se u proces može ući samo s validnom legitimacijom i uz poštivanje procedura. O meritumu se, znaju i pravni laici, raspravlja tek kad budu zadovoljene sve prethodne procesne radnje. Ocjena predlagača da Sakib Softić ima validnu legitimaciju agenta za zastupanje Bosne i Hercegovine očigledno nije bila dovoljna.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kaže kako je povrijeđen zato što je Sud u Hagu donio političku odluku. Tvrdi da će sada najznačajnije biti kako će Bošnjaci reagirati na takvu ocjenu Međunarodnog suda pravde. On mora ponovo stati pred žrtve, ovog puta ne slavodobitno. Prije ulaska u proces nije se razmišljalo o tome kako umanjiti frustracije majki, sestara, kćeri i sinova, rodbine ubijenih ako Međunarodni sud pravde odbaci aplikaciju, nevažno iz kojih razloga.

Ivanićeva navodna borba za BiH

Ti detalji morali su biti pripremljeni prije 17. februara. Za donošenje odluka u ovakvim osjetljivim pitanjima dobro je saslušati i neistomišljenike, bar one kod kojih je prepoznatljiva dobra namjera. U Sarajevskoj vijećnici tog dana bili su okupljeni uglavnom oni koji su se bezrezervno slagali s Izetbegovićem, što je otupilo njegov politički refleks.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović rekao je tih dana da se pitanje revizije mora gledati iz moralnog, pravnog i političkog ugla. Moralni je bio nesporan. Žrtve imaju pravo na istinu, a dželat na kaznu. Pravni je urađen loše i to dokazuje odbijanje aplikacije iz proceduralnih razloga. Politički je bio obaveza Izetbegovića. U izboru između državničke hrabrosti, mudrosti i vizije i dnevnopolitičkih igara na lokalnom nivou odabrao je ovo drugo.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, ne podržavajući podnošenje aplikacije, na neki je način legitimirao svoj stav o bliskoj nam povijesti. Nisu samo Bošnjaci nego i Hrvati žrtve režima čija je politika bila predmet suđenja pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Nevažno je u ovom trenutku kako će taj stav komentirati Bošnjaci i Izetbegović. Važno je šta hrvatska javnost ima reći o Čovićevom postupku.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da je odbacivanje aplikacije za reviziju presude neka vrsta njegovog ličnog političkog uspjeha. Poslovično oprezni Ivanić neoprezno je zaigrao na terenu navodne borbe za Bosnu i Hercegovinu. Stati u odbranu režima koji je presuđen, ne treba zaboraviti, jedini u povijesti Ujedinjenih naroda, za kršenje Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju genocida, pod plaštom borbe za Bosnu i Hercegovinu, ne garantira političke poene ni u bh. entitetu Republika Srpska, a ni u drugim političkim javnostima u zemlji.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kaže da je Međunarodni sud pravde, svjestan problema u Bosni i Hercegovini, ubrzao proceduru. Lider Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić očekuje od Izetbegovića da narodu i žrtvama objasni zašto je imao lošu procjenu. Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić tvrdi da Izetbegović mora snositi političku odgovornost zbog odbijanja revizije.

Ostaju činjenice – genocid je počinjen

Najotrovnije strelice prema Izetbegoviću u trenutku kad se saznalo za odluku Međunarodnog suda pravde odapinju oni koji su došli na skup u Vijećnicu. Podrška iskazana tada nije bila iskrena. Očekivali su se politički poeni ako revizija uspije. Danas se teško suočiti sa svojim dijelom odgovornosti za debakl.

Ostavku od Izetbegovića, svako iz svojih razloga, očekuju Vukota Govedarica, Predrag Kojović, Mladen Bosić, Nermin Nikšić, predstavnici dijela opozicionih stranaka, nevladinih organizacija. Radončić mu je savjetovao da iz ovog procesa izvuče zaključak o svojoj osobnoj političkoj poziciji. Izetbegović rezolutno odbija takvu mogućnost. Idealna prilika za učvršćivanje pozicije, ali ne na lokalnom nivou, propuštena je. Izetbegović je odabrao populizam kao lakši politički put i njegov izbor potpuno je legitiman.

Kada se svi dnevnopolitički sporovi završe, kad emocije splasnu, ostat će činjenice. Međunarodni sud pravde presudio je da je na području Srebrenice počinjen genocid nad Bošnjacima. Počinile su ga vojne i policijske strukture Republike Srpske. Srbija nije počinila genocid niti je saučestvovala u počinjenju. Zvanični Beograd odgovoran je zbog toga što je mogao, a nije spriječio počinjenje genocida. Srbija, kao ni institucije Bosne i Hercegovine, do danas nije usvojila Rezoluciju o osudi genocida počinjenog u Srebrenici.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera