‘Mala Engleska’ mogla bi biti velika gubitnica Brexita

'Mala Engleska sve više gleda samo sebe, čak i ako je to na štetu ostalih država u Ujedinjenom Kraljevstvu', piše autor (EPA)

Unija koja povezuje četiri države u Ujedinjeno Kraljevstvo nikad nije bila izložena većem riziku. Ono što niko u sferi engleske politike i medija, izgleda, ne shvata jest koliko će loše Engleska proći ako se otcijepe Škotska, što je i više nego vjerovatno, i Sjeverna Irska, što je moguće, ali ni u kojem slučaju sigurno.

Bit će to kraj Engleske – dominantne sile Ujedinjenog Kraljevstva, kada će izraz “mala Engleska” biti uistinu adekvatan.

Prije gotovo dvije i po godine škotsko biračko tijelo odlučilo je ne napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo. Vođe kampanje za uniju rekle su im da će, ako izglasaju izlazak iz Velike Britanije, izgubiti članstvo u Evropskoj uniji.

U to vrijeme ovo je vjerovatno bilo tačno. Nije bilo podsticaja da evropski zakonodavci dozvole ulazak Škotskoj zato što bi to podstaklo nezavisnost španske Katalonije, pa bi stoga Španija, a možda i Belgija, uložile veto na članstvo Škotske.

Sada su se okolnosti promijenile. Velika Britanija glasala je za izlazak iz Evropske unije, ali ne i Škotska, gdje je za izlazak glasalo samo 38 posto ljudi. Nasuprot tome, 53 posto biračkog tijela u Engleskoj glasalo je za izlazak.

Dok se Brisel privikava na rezultat, evropski projekt izgleda klimaviji nego ikad. Ima li boljeg načina da mu poprave reputaciju od scenarija gdje evropski lideri kažu: “Pa dobro, Engleska, glasala si za izlazak, pa neka ti je sretno. Škotska, dobro nam došla.”

Drugi škotski referendum

Posvuda se priča o drugom škotskom referendumu za nezavisnost. I engleski ministri i zvaničnici sada tiho izjavljuju za medije da je glasanje o škotskoj nezavisnosti “neizbježno”.

Lider Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je kako bi bilo “apsolutno u redu” ako bi se desio referendum. Liderka Škotske nacionalne stranke i premijerka Škotske Nicola Sturgeon već je izjavila da su “velike šanse” da se referendum održi.

Da li bi, pak, pokret za nezavisnost odnio pobjedu? U Londonu se priča da ne bi, ali nisu u pravu.

Oni svoje argumente zasnivaju uglavnom na kolapsu cijena nafte, industriji na kojoj je zasnovan škotski slučaj borbe za nezavisnost.

Nakon glasanja za izlazak iz EU-a Škoti su prvobitno izgledali kao da će i na drugom referendumu glasati za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali kako se primiču pregovori, raste podrška nezavisnosti.

Cijena nafte jest pala i naravno da to znači da predstavljeni planovi za nezavisnu Škotsku izgledaju manje uvjerljivo u novom svijetu u kojem je nafta jeftina. Ali to se lako da poništiti ako nezavisna Škotska bude imala pristup carinskoj uniji, a Engleska ne bude.

Engleskim proizvođačima, koji zapravo daleko manje profitiraju od slabljenja funte nego što je očekivano, potreban je pristup jedinstvenom evropskom tržištu. Premještanje u nezavisnu Škotsku, koja je blizu i u kojoj se govori isti jezik, bio bi lagan izbor.

Nažalost, svaka tvornica koja preseli proizvodnju preko granica znači jednu tvornicu manje i dosta radnih mjesta manje u Engleskoj.

‘Veoma dobra pogodba za Sjevernu Irsku’

Šta je sa Sjevernom Irskom? Njihov slučaj u vezi s nezavisnošću – ili pridruživanjem Irskoj, poznatim kao republikanizam – jasno se osjeti u javnosti.

Iznenadan i nevjerovatan uspon eksplicitno republikanske stranke Sinn Fein na nedavno održanim izborima možda je dokaz toga.

Prvi put stranke koje žele da Sjeverna Irska ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva više nemaju većinu u parlamentu.

Sve i ako Sjeverna Irska ne stekne punu nezavisnost kao rezultat historijskih tenzija, te iste tenzije mogu dovesti do toga da stanovnici Sjeverne Irske svejedno dobiju dobru pogodbu od Evropske unije nakon Brexita.

To bi moglo biti u obliku carinskih stanica, sličnih aranžmanima između Norveške i Švedske, ili bi se moglo desiti da Sjeverna Irska dobije specijalni pristup carinskoj uniji, koji Engleska neće imati.

Druga opcija, manje vjerovatna, ali ne i nemoguća, jest da Brexit potpuno istjera Sjevernu Irsku iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ako se to dogodi, neke od onih istih tvornica koje razmatraju premještaj u Škotsku, da ne spominjemo finansijske institucije, bez sumnje bi mogle preskočiti preko Irskog mora.

Već se više od 100 finansijskih institucija raspitivalo kod irskih regulatornih agencija o takvom potezu. Kako god, širom Ujedinjenog Kraljevstva, kako sada stvari stoje, daleko bolji pristup većem bloku za slobodnu trgovinu u svijetu imat će Sjeverna Irska nego Engleska.

‘Neotesana arogancija’

Nevjerovatno je u svemu ovome kako slabo zanimanje londonski mediji pokazuju za predstojeći raspad naše države, da ne spominjemo to što se Engleska suočava sa dugoročnim ekonomskim izazovom u poređenju sa svojom braćom i sestrama iz iste države.

Ima i nekoliko izuzetaka. Adam Boulton, visokorangirani analitičar i kolumnist, primijetio je nakon šokantnog uspjeha prorepublikanske stranke Sinn Fein, koja se zalaže za ostanak u EU-u, na izborima u Sjevernoj Irskoj kako “gotovo potpuno odsustvo izvještaja u londonskim ‘nacionalnim’ novinama o izborima u Sjevernoj Irskoj pokazuje da je glavni grad jedva svjestan dešavanja s druge strane Irskog mora sada kad ne pucaju bombe”, predvidjevši da “nemirni Ulster može preteći Škote u izlasku”.

Arogantna nova premijerka Theresa May također izgleda zaboravno. “Politika nije igra”, s podsmijehom je rekla kad je posjetila Škotsku početkom marta povodom nacionalne konferencije svoje stranke, kao da zemlju koja je proizvela najveći zaokret u britanskoj izbornoj historiji nakon univerzalnog prava glasa, na posljednjem referendumu o nezavisnosti, treba na to podsjećati.

Prekorila je Škotsku nacionalnu stranku zato što želi još jedan referendum, optuživši ih za sitničavu kampanju.

Laburistička stranka također je bila u neprilici zato što je poslala svog londonskog gradonačelnika na sjever kako bi optužila škotski pokret za nezavisnost, koji se zalaže za imigraciju, da prakticira istu politiku podjele kao i Donald Trump.

Ova je nepovezanost neobična, ali razumljiva kad se uzme u obzir kako mala Engleska sve više gleda samo sebe, čak i ako je to na štetu ostalih država u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zbog svoje neotesane arogantnosti, “mala Engleska” mogla bi biti velika gubitnica Brexita.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera