Manipulatorska i cinična reakcija ‘beogradske’ četvorke

Srbija se grčevito i nervozno odbija suočiti sa Srebrenicom, jer nije suočenje dolazak u Potočare ili slanje državnog novca u Općinu Srebrenica, piše autor (Al Jazeera)

Ovaj tekst neće se baviti pravnom utemeljenošću i političkom pozadinom odluke bošnjačkog političkog vodstva da se, ipak, upusti u reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu iz 2007. godine, presude kojom je Republika Srbija, kao pravna nasljednica SR Jugoslavije, oslobođena optužbe da je aktivno pomagala i podržavala genocid koji je Vojska Republike Srpske sredinom srpnja 1995. počinila nad više od osam hiljada Bošnjaka iz Srebrenice.

O tome je vrlo kompetentan i precizan tekst objavio Refik Hodžić na Peščaniku. Ovdje ćemo jedino i samo o manipulantskoj, ciničnoj i bezdušnoj reakciji četvorice najmoćnijih srpskih političara na populističku ili pravdoljubivu objavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će se ići u pokušaj revizije presude, pokušaj koji je, kako piše Hodžić, osuđen na propast zbog niza objektivnih pravnih razloga te zbog propusta bosanskohercegovačkog pravnog tima i bosanskohercegovačke politike.

Poruka iz Beograda

Aleksandar Vučić, aktualni premijer i budući predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, trenutni predsjednik Srbije, Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta pod imenom Republika Srpska, i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, okupili su se jučer hitno u Beogradu, pa su se potom pred novinarima okomili na Bošnjake i bošnjačke političke lidere: djelovali su i govorili ne samo kao da Srbija nikad nije imala ama baš nikakve veze s Ratkom Mladićem i vojskom bosanskih Srba, nego je neupućen netko iz njihovog kenjkavog nastupa mogao zaključiti da se u Srebrenici u srpnju 1995. nije dogodilo – ništa.

„Ovim zahtjevom su odnosi Srbije i BiH vraćeni 22 godine unazad. Nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije i nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije“, rekao je poslovično patetični Vučić.

„Ničiju nezakonitu odluku ni mjeru nećemo da podržimo, a pogotovo nećemo da podržimo nezakonsku i neustavnu odluku kojom bi moglo da se krene u napad na jedan narod“, dramatično se nadovezao Nikolić.

„Argumentacija je na našoj strani, a Srbi su do sada pokazali da mogu mudro koristiti i razgolititi sve što je sa druge strane došlo“, naglasio je Ivanić. „Ovo je akt mržnje Bošnjaka muslimana prema Srbima uopšte. Očigledno imaju dva cilja: očekuju desetine milijardi nekakve štete, a primarni da se ukine RS, a sve pod optužbom da su Srbi počinili genocid, koji se, naravno, nije desio“, zaključio je Dodik.

Od svega što se dogodilo u okolici Srebrenice, Bratunca i Zvornika od 13. do 18. srpnja 1995. – a dogodio se genocid nad srebreničkim Bošnjacima, što jasno piše u presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, i što se potvrđuje u važećoj presudi Međunarodnog suda pravde iz 2007. – srpskim vođama najvažnije je to da se ne dovede u pitanje onaj dio presude MSP-a koji kaže da Republika Srbija nije sudjelovala u genocidu.

Svu svoju energiju i intelektualni kapacitet oni troše na to da sklone pod tepih srebreničku istinu ili da je relativiziraju te da pokušaju stvoriti dojam da je povezanost Srbije sa srebreničkom pokoljem sasvim nepostojeća i izmišljena.

Zabijanje glave u pijesak

Pritom se ne obaziru na činjenicu da je presudom MSP-a Srbija postala prva država u povijesti osuđena za kršenje Konvencije o genocidu zato što nije poduzela sve da spriječi i kazni masovno ubojstvo više od osam tisuća ljudi druge vjere i nacije.

Zatvaraju oči pred nepobitnim dokazima da je sav oficirski kadar VRS-a angažiran u operaciji „Krivaja-95“ i u pogubljenju bošnjačkih zatočenika uredno primao plaću iz Beograda, odnosno iz 30. kadrovskog centra Generalštaba Vojske Jugoslavije, te da su sredinom jula 1995. na području Srebrenice i Bratunca boravila dvojica visokorangiranih operativaca Državne sigurnosti Srbije. Zabijaju glavu u pijesak pred dokumentima što govore da je veliki broj visokih oficira VRS-a, koji su izravno sudjelovali u genocidu, poslije rata nastavio živjeti u Srbiji, a neki od njih – poput potpukovnika Vinka Pandurevića – strelovito su napredovali do generalskog čina u Vojsci Jugoslavije. Zaboravljaju i žele da se zaboravi da je Srbija godinama sudjelovala u organiziranom skrivanju optuženika za srebrenički genocid i da im je uredno isplaćivala penzije…

Srbija se grčevito i nervozno odbija suočiti sa Srebrenicom, jer nije suočenje dolazak u Potočare ili slanje državnog novca u Općinu Srebrenica. Suočenje s vlastitim zlom znači sveobuhvatnu državnu i društvenu akciju u kojoj bi sudjelovala i istražna tijela, i pravosuđe, i obrazovni sistem, i akademska zajednica, i javni mediji… Umjesto toga, aktualni srpski lideri nastoje podmetnuti tezu da inzistiranje na srpskom suočenju s pravim razmjerima srebreničkog genocida predstavlja miniranje dijaloga, stabilnosti i pomirenja.

Zahvaljujući, između ostalog, i toj manipulaciji, koja teče i teče, samo deset posto stanovništva Srbije, prema prošlogodišnjim istraživanjima, smatra da je Vojska Republike Srpske sredinom srpnja 1995. godine na području Srebrenice, Bratunca i Zvornika počinila ono što je ustanovio Haški sud, naime, genocid.

To je prava i duboka nevolja Srbije i Bosne i Hercegovine, a ne politikantski, demagoški, ovakav ili onakav, pokušaj revizije jedne sudske presude.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Milorad Dodik i Mladen Ivanić sastali su se u Beogradu nakon najave podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije.

Published On 22 Feb 2017

U Beogradu je održan hitan sastanak političkih predstavnika Srba iz BiH, s dužnosnicima Srbije, povodom najavljenog ulaganja zahtjeva za reviziju presude tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska nakon razgovora s predsjednikom i premijerom Srbije iznijeli su stav da je pokretanje revizije presude pravno neutemeljeno, […]

Published On 22 Feb 2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom zbog najavljenog zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Na konferenciji za novinare izjavio je, kako su podnošenjem zahtjeva za reviziju „odnosi dve države vraćeni 25 godina unazad, kao i da nema poverenja […]

Published On 22 Feb 2017
Više iz rubrike MIŠLJENJA
POPULARNO