Papa Trump i naša trumpeta

Kitarović nema materijalnih dokaza za kategorisanje privatnog izleta o državnom trošku u službenu posjetu (Pixsell)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upriličila je u srijedu konferenciju za novinare u povodu druge obljetnice svog boravka u vili „Zagorje“ na Pantovčaku, sjedištu Ureda predsjednice Republike. Ali nisu sve redakcije pozvane da pošalju ili ne pošalju svoje novinare na predsjedničinu press-konferenciju, rijetku priliku da se Kolindi Grabar-Kitarović postavljaju nekontrolirana pitanja: pozvani su samo oni koje je Ured predsjednice ocijenio relevantnima i dostojnima da kroče nogom i mikrofonom u zamak na elitnom zagrebačkom brežuljku, i to ne redakcije nego novinari imenom i prezimenom, u zamak koji je predsjednica u prošle dvije godine očistila od biste Josipa Broza Tita i od ikakvog političkog smisla i ozbiljnosti. To je, inače, zamak u koji se predsjednica uselila na valu predizbornog obećanja da će preseliti predsjednički ured u skromnije prostore, da bi ovih dana HDZ-ova Vlada definitivno ustanovila da država ne raspolaže primjerenijom zgradom od sadašnje za smještaj predsjedničke rezidencije.

Tako, eto, hrvatska predsjednica zamišlja demokraciju i slobodu medija: novinari mogu postavljati pitanja, ali oni novinari za koje Ured predsjednice osnovano sumnja da će se suzdržati od pitanja koja bi mogla uznemiriti ili naljutiti Kolindu Grabar-Kitarović. „Nisu čak ni redakcije bile službeno obaviještene, kako bi same odlučile kojeg će novinara poslati da izvještava, što držimo izravnim miješanjem u autonomiju medija. O svojevrsnoj konspiraciji sazivanja tiskovne konferencije o dvogodišnjici mandata predsjednice RH govori i činjenica da na njezinim službenim stranicama o tome nema obavijesti“, reagiralo je Hrvatsko novinarsko društvo, ali predsjednica države to je ignorirala, kao što već dvije godine ignorira svaku činjenicu koja joj ne ide u prilog, svaku zdravorazumsku kritiku i svako neugodno novinarsko pitanje.

Putovanje u SAD

Prije nepuna dva tjedna novinar portala Index Ilko Ćimić dobio je „odgovor“ na pitanja poslana Uredu predsjednice početkom siječnja, a povezana s traženjem dokumentacije koja bi dokazala službeni karakter boravka Grabar-Kitarović u Sjedinjenim Državama. Prije sedam sedmica, predsjednica Republike provela je sedam dana u Sjedinjenim Državama, tvrdeći da je riječ o službenom putovanju, no odbila je javnosti predočiti podatke o tome s kime se i zašto susrela u Washingtonu, New Yorku i Bostonu.

Evo što su novinaru Ćimiću poslali s Pantovčaka: „Službenica za informiranje Ureda predsjednice RH kao osoba koja rješava zahtjeve za pristup informacijama iz povijesti je dosadašnjeg postupanja te na temelju podataka iz Službenog zapisnika, ukupno potrošenog vremena i angažmana za postupanje i potrebe za uključivanjem većeg broja službenika za prikupljanje podataka, ocijenila kako je došlo do opterećivanja rada i redovitog funkcioniranja tijela javne vlasti te da korisnik prava na pristup informacijama Ilko Ćimić zloupotrebljava pravo na pristup informacijama.“

Dakle, novinar postavljajući pitanja u pisanoj formi opterećuje rad i redovito funkcioniranje Ureda predsjednice, pa zbog toga neće dobiti odgovore, a opterećivanje se sastoji u slanju ukupno četiri ili pet pitanja na koja je vrlo jednostavno odgovoriti pod uvjetom, naravno, da se želi odgovoriti.

Riječ je o tome da se ne želi odgovoriti, jer Grabar-Kitarović naprosto nema materijalnih dokaza za pretvorbu svog privatnog izleta o državnom trošku u službeni državnički posjet: susrela se s nekoliko manje ili više nebitnih političkih ili parapolitičkih radikala i redikula iz konzervativnih krugova, a i s njima se sastala nakon što se Index počeo raspitivati što predsjednica, zapravo, radi u Americi.

Pismo Pupovcu

Prije godinu dana, Grabar-Kitarović uputila je otvoreno pismo Miloradu Pupovcu, saborskom zastupniku Samostalne demokratske srpske stranke i predsjedniku Srpskog narodnog vijeća, koje izdaje tjednik „Novosti“.

Ovako je napisala: „Želim biti vrlo jasna: onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vrijeđaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu. Snošljivost pretpostavlja uzajamnost uvažavanja i poštovanja. Stoga se očite provokacije i vrijeđanje nacionalnih osjećaja hrvatskoga naroda i goleme većine hrvatskih državljana koji vole svoju zemlju ne mogu nazivati ‘performansima’, ‘novinarskim’ ili ‘umjetničkim slobodama’ ili ‘satirom'“, napisala je u svom februarskom manifestu straha i terora u kojem je centralna teza ono o čemu ne prestaju kukati i jaukati glasnogovornici ugroženog hrvatstva poput Željka Glasnovića i Željke Markić: većina se može osjetiti ugroženom od jedne manjine ili manjina i tada ima pravo pronaći adekvatan način da se riješi svog osjećaja ugroženosti.

To su glavne točke predsjedničinog odnosa prema medijima: strategija ogluhe na sve argumentirane kritike i na sve što joj se ne sviđa da čuje ili da pročita te razvrstavanje medija na prijateljske i antinarodne, a narod to je – ona. Nešto vrlo slično odnosu predsjednika Trumpa prema uglednim liberalnim medijima u Americi, samo što je Trump s time počeo prije mjesec dana, a Kolinda Grabar-Kitarovića prakticira to već pune dvije godine. Nije naročita utjeha što je, eto, i Hrvatska u nečemu bila ispred Amerike.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere

Izvor: Al Jazeera