Šta povezuje Nerona, Kaligulu i Trumpa?

Ovim potezom Trump im u svom stilu najavljuje 'veliku zabavu' (EPA)
Ovim potezom Trump im u svom stilu najavljuje 'veliku zabavu' (EPA)

Britanska historičarka religije i autorica knjige Jerusalem: Jedan grad, tri vjere (u intervjuu koji je dala autoru ovog teksta u svom domu u Londonu, 27. februara ove godine) govori da kroz historiju možemo uočiti tri tendencije koje se dešavaju s imperijama koje propadaju. Karen Amstrong, naravno, u propadajuće imperije ubraja i Sjedinjene Američke Države. Prvo, imperijama na njihovom kraju obično nestane resursa: Sjedinjene Američke Države danas su mnogo zadužene kod Kine. Drugo, imperije su sklone ulaziti u ratove koji se ne mogu dobiti: Sjedinjene Američke Države učinile su to u Afganistanu i Iraku. I treće, na koncu svih imperija imamo prilično čudne vođe.

“Na kraju Rimskog carstva imali ste Nerona i Kaligulu. Obojica su bili prilično bezumni, na različite načine, a vladali su najvećom imperijom svijeta. Sasvim iskreno, Donald Trump možda nije bezuman (insane), ali je sigurno zaluđen (mad) kad su u pitanju politika i geopolitičke stvari”, kazala mi je Karen u svom domu u Londonu na početku našeg razgovora, komentarišući sve ekscentričnije poteze koje je najavljivao tada tek izabrani predsjednik SAD-a, pogotovo najavu zabrane ulaska muslimanima iz određenih muslimanskih država, koja će se, unatoč sudskim osporavanjima, početi primjenjivati.

Jučerašnji potez predsjednika Trumpa da otvoreno učini ono što su njegovi prethodnici vješto izbjegavali novi je i potpuno bezumni potez – poput ulaska s otvorenim plamenom u skladište puno plinskih boca.

Status Jerusalema najteže je pitanje u najdužem konfliktu modernog doba. To je grad koji štuju tri vjere, koji je rastrgan nepomirljivim sukobom, koji je kroz historiju osvajan, obnavljan i oplakivan nebrojeno puta, kojem je sama njegova svetost prouzrokovala užasnu tragediju i kojem nova odluka SAD-a dodatno nameće agoniju s nesagledivim posljedicama.

Bez velikih promjena na terenu

Iako se premještanjem Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem neće desiti značajnije promjene na terenu – Izrael će i dalje ostati okupacijska sila koja provodi aparthejd nad okupiranom Palestinom – šanse za bilo kakvo održivo rješenje ovim činom potpuno će biti spaljeni.

U pravnom smislu Jerusalem je okupirana teritorija i ovaj čin ne mijenja ništa unatoč protivljenju većine svijeta i brojnim rezolucijama UN-a, a u političkom smislu ovim se narušava decenijski konsenzus da se status ovog grada mora riješiti pregovorima okupacijske sile Izraela i Palestinaca.

Odlukom da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela Trump je SAD-u, da upotrijebimo neronovski termin, spalio i onaj mali formalni privid posrednika koji je dosad imao isključivo kao najjača svjetska sila. Potpuna “izraelizacija” američke vanjske politike ovim činom ustvari je svečano proklamirana. Možda jest Trump, ali ne vjerujem da je američka javnost svjesna da je ovim potezom američki predsjednik uputio poziv ruskom predsjedniku Putinu da se direktno uključi u ovaj slučaj, kao što mu je Trumpov prethodnik Barack Obama “na tanjiru” dao Siriju.

Gaženje nacionalnog ponosa muslimana

Iako je Trumpov potez namijenjen za američku scenu, na kojoj se gomilaju pozivi za njegov opoziv (impeachment), u muslimanskom svijetu on samo dodatno potvrđuje glasove onih koji su njegov susret s muslimanskim čelnicima u Rijadu vidjeli kao šou međunarodnog promiskuiteta, kako Trumpove administracije, kome je ovo bila prva međunarodna posjeta, tako i njenih partnera u muslimanskom svijetu. Trump je u stilu vještog makroa svoj arapskoj klijenteli ponudio zaštitu i angažman po pravilima njegovih bizarnih zamisli tipa “od nas ćete kupiti savršeno sigurne seks-igračke i prezervative, a u svojim orgijama naslađivat ćete se potpuno zaštićeni, odnosno bit ćete iznajmljivani samo onim klijentima koje vam mi odaberemo”!?  

Dakle, sadomazohističko gaženje nacionalnog ponosa i časti svih arapskih i muslimanskih naroda pod palicom ludo maštovitog američkog predsjednika Trumpa.

Dakako, i u ovoj odluci američke administracije ima najmanje jedna pozitivna, ali bolna stvar. Ona nosi više od samog simbolizma, jer će neizbježno potaknuti rekacije, ali, po svoj prilici, i nasilje i ljudske žrtve, koje su sasvim realne.

Budući da je riječ o potezu zasnovanom na brutalnoj sili, u sljedećim danima može se očekivati samo jezik sile, a nikako mira i pregovaranja. Jer, sadašnja je realnost jasna: odgovornost za ovu regiju odsutna je i sve dok se ova regija ne uzme zaozbiljno, prvenstveno kroz poštovanje digniteta ljudi koji žive na Bliskom istoku, dešavat će se ovakve opasne igre, a njihove posljedice osjećat će se i u Evropi i u Americi.

Sveta pravda

Grad mira, što u prijevodu znači Jerusalem, kao i sve u njemu i oko njega neće moći opstati u odsustvu pravde. Sveti mir u Svetoj zemlji i Svetom gradu može biti uspostavljen samo na svetinji svih svetinja – Svetoj pravdi. 

Koliko god to zvučalo opasno, možda haos na Bliskom Istoku može “dotaći” i ove dosad nedodirljive, pa će se jedino tako moći dugoročno i pravedno riješiti. “Kad je bal, neka bude maskembal” krilatica je koja savršeno odgovara predsjedniku Trumpu. Na koncu, takav scenarij priželjkuju Trumpove najodanije pristalice, zar ne? Ovim potezom predsjednik Trump najavljuje im tu zabavu u svom stilu. Kako će se ona završiti, to niko ne može predvidjeti!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere. 

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO