Kako izbjeći rat na Korejskom poluotoku

Sjeverna Koreja, Rakete
Sjeverna Koreja sastavljala je rakete i u civilnim kompleksima zbog zaštite u slučaju napada na nuklearna i balistička postrojenja (Reuters)

Situacija na Korejskom poluotoku – koja nosi jasni rizik od izbijanja trećeg svjetskog rata – najnapetije je i najopasnije mirovno i sigurnosno pitanje s kojim je čovječanstvo trenutno suočeno. Bezumnost ove situacije svojstvena je dvojici luđaka – “Raketašu” i “Dotardu”, kako se vole međusobno nazivati – koji se ubrzano kreću jedan prema drugom po tračnicama.

Dok žurno idu jedan drugom u susret, američki predsjednik Donald Trump jasno kaže da neće otkazati ratne igre koje su tako provokativne za sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, dok zahtijeva od svog protivnika da se odrekne svog nuklearnog arsenala. Kim odgovara glasno da neće razgovarati s Trumpom dok se vojne vježbe izvode u njegovom susjedstvu te da se njegova država nikada neće odreći svog nuklearnog oružja.

Kim ubrzava iz jednog smjera, jasno se suprotstavljajući Trumpu i međunarodnoj zajednici sa svojim testovima nuklearnog naoružanja. Njegov najnoviji nuklearni test, oružja više od deset puta jačeg od onog koje je sravnilo Hirošimu, ide ukorak s ubrzanim povećanjima tipova i kapaciteta njegovih raketa. Ovaj napredak rezultat je većeg broja testiranja raketa tokom njegove vladavine u odnosu na sva testiranja koje su raniji sjevernokorejski diktatori izveli zajedno (86 od 117 sjevernokorejskih testiranja raketa izvedeno je tokom vladavine Kim Jong-una).

Ratne igre u punom kapacitetu

Trump mu se ubrzano približava iz drugog smjera. On izvodi vojne vježbe uprkos upozorenjima iz Rusije i Kine da ove vježbe, u očima Sjeverne Koreje, postaju sve teže za razlikovati od stvarnih napada. Ovaj isti problem gotovo je doveo do nuklearnog rata između SAD-a i bivšeg Sovjetskog saveza 1983. godine.

Vojne vježbe, koje su svake godine prouzrokovale probleme Sjevernoj Koreji, postale su učestalije oko 1990. Broj i opseg ovih vježbi naglo je opao potpisivanjem prvog sporazuma o nuklearnoj kontroli iz 1994. godine. Ratne igre su ponovo počele u punom kapacitetu tek nakon što je Sjeverna Koreja prekršila ovaj sporazum i testirala svoju prvu nuklearnu bombu 2006. godine. Trenutne vježbe sada uključuju broj vojnika i aviona koji su jednaki ili premašuju historijske nivoe. Osim toga, nuklearne vježbe, status nuklearne spremnosti, gotovo kontinuirani niz vojnih vježbi i nova generacija oružja nivo stresa dovode do jednakog, ako ne i većeg od najnapetijih trenutaka Hladnog rata.

Iako se nijedna strana, zapravo, ne namjerava sukobiti s onom drugom, samo ih jedan nesretan slučaj, provokacija, incident ili paranoično nerazumijevanje dijeli od katastrofe. Nijedna od mjera zaštite ili izgradnje pouzdanja koje su spriječile slučajni sukob tokom Hladnog rata sada se ne primjenjuje. Ne postoji privatna linija preko koje bi lideri mogli direktno komunicirati.

Minimalna je transparentnost, dijeljenje informacija, kao i prisustvo nezavisnih posmatrača koji bi osigurali da ne dođe do nesporazuma ili iznenađenja u ratnih igrama, nuklearnim i raketnim testovima i ostalom. Nijedna strana nije predvidiva, niti je bila jasna u postavljanju svojih crvenih linija. Nijedna strana nije iskrena, ne vjeruje drugoj, niti komunicira s poštovanjem. Recept za rat je gotovo savršen.

Nagrada za loše ponašanje

U ovoj veoma napetoj atmosferi, i Rusija i Kina predlažu objema stranama sporazum “o uzajamnom zamrzavanju aktivnosti”, ili “dvojnoj suspenziji”, kao prvi korak prema stvarnim pregovorima. Suština ove ideje je da Sjeverna Kojera zamrzne svoje nuklearne eksplozije i testiranja raketa, a da SAD i njegovi saveznici zauzvrat obustave svoje velike vojne vježbe koje prijete Sjevernoj Koreji.

Sporazum o uzajamnom zamrzavanju aktivnosti neće riješiti daleko veća pitanja kako se nositi s nuklearnim oružjem naoružanom Sjevernom Korejom i vjerovatnim širenjem nuklearnog oružja u Južnoj Koreji i Japanu ako se zadrži ovaj neuravnotežen odnos u regionalnoj ravnoteži moći. Iako ovaj prijedlog o uzajamnom zamrzavanju aktivnosti neće riješiti ove dugoročne probleme, on je trenutno najbolja šansa za izbjegavanje slučajnog rata u bliskoj budućnosti.

Kim zna da je prijedlog o zamrzavanju druga najbolja opcija. On sada ima veoma snažno nuklearno oružje, možda i rakete potrebne da se ono pošalje na neprijateljsko tlo. Njegov dopunski cilj je da osigura opstanak svog režima, za što bi mu zamrznuti status quo odgovarao. On je, također, svjestan presedana kada su Amerikanci zaustavili ili smanjili svoje ratne igre 1990-ih da bi otvorili put za originalni sporazum sa Sjevernom Korejom u vezi nuklearnog oružja.

Amerikanci drugačije gledaju na ovu situaciju. Oni znaju da se Sjeverna Koreja žali na njihove vojne vježbe i da zbog njih prijeti već desetljećima. Isto tako se sjećaju da su, zadnji put kada su obustavili svoje vojne vježbe, Sjevernokorejci prekršili recipročna obećanja koja su dali. Amerikanci su, također, svjesni da, bez obzira koliko su njihove vojne vježbe provokativne, one nisu ilegalne, niti, za razliku od sjevernokorejskog nuklearnog programa, krše volju međunarodne zajednice. Za Trumpa bi da pristane na zamrzavanje ratnih igara bilo isto kao i nagraditi za loše ponašanje režim koji sada obećava da će uništiti gradove u američkoj unutrašnjosti.

Sve je bolje od neizvjesnosti

Iako je u prednosti u vezi ovog pitanja, zbog mogućnosti nuklearnog rata, američki predsjednik ne bi trebao odbaciti opciju uzajamnog zamrzavanja aktivnosti. Svaka opcija za izbjegavanje rata mora biti u potpunosti razmotrena. Najnaprednija vojska na svijetu mogla bi se nastaviti pripremati na nekom drugom bojnom polju izuzev u sjevernokorejskom susjedstvu.

U isto vrijeme, daljnja upotreba protivraketne odbrane i dalje bi mogla biti u upotrebi u Južnoj Koreji bez kršenja uslova sporazuma o zamrzavanju. Vremenska skala za zamrzavanje mogla bi biti dodata sporazumu i sve dogovoreno u privremenom zamrzavanju bilo bi bez predrasude za mnogo veći mogući sporazum sa Sjevernom Korejom.

Ništa od nabrojanog nije idealno, ali je mnogo bolje od jedinog izvjesnog razvoja događaja koji je pred nama. Sigurno je da će, ukoliko dođe do slučajnog rata, svi izgubiti mnogo više od onoga koliko ih košta razmatranje privremene sigurnosne mjere koja se može upotrijebiti između dva voza koji, putujući velikom berzinom, idu jedan drugom ususret.

 Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera