Gruevskom se ‘dogodio narod’

Nikola Gruevski je zatražio azil u Mađarskoj (AP)

Nikola Gruevski, koji je godinama neprikosnoveno bio na čelu Makedonije i njegova partija VMRO DPMNE bukvalno su zbrisani sa političke scene. Osvojili su samo pet, od mogućih 80 gradonačelničkih mesta, uglavnom u ruralnim opštinama. Znalo se da će Gruevski izgubiti lokalne izbore, ali niko nije očekivao tako katastrofalan poraz.

Sunovratilo se i ono malo uticaja koji na političkoj sceni imaju Gruevski i njegova partija, koji su prethodno izgubili i centralnu vlast. Totalnu promenu na političkoj sceni doneo je drugi krug lokalnih izbora. Gruevski je doživeo sudbinu socijaldemokrata, koji su na prethodnim lokalnim izborima osvojili samo četiri gradonačelnička mesta.

Vladajući SDSM Zorana Zaeva pobedio je u 56 opština i osvojio Gradsku skupštinu Skoplja. Partija Ali Ahmetija DUI i Alijansa Albanaca, koji su koalicioni partneri u vladi, pobedili su u deset, odnosno u tri opštine. Nezavisni kandidati biće na čelu u tri opštine, a po jednog gradonačelnika imaju Besa, Demokratska partija Albanaca i Demokratska partija Turaka.

Katastrofalan poraz na izborima teško ko može dostojanstveno da primi. Od Gruevskog se to nije ni očekivalo, ali iznenadio je izjavom da ne priznaje izbore. Nerposredno posle završetka glasanja, u polučasovnoj tiradi Gruevski je ocenio da su izbori bili falsifikovani i kriminalni, da su vrveli od nasilja i pritisaka na građane.

Kazna naroda

Usamljen je ostao Gruevski u ocenama da su izbori bili kriminalni i neregularni. Ocena misije OBSE/ODIHIR koja je i najrelevantnija je da su izbori bili demokratski, uz manje nepravilnosti. Slične su ocene Evrupske unije (EU), stranih i brojnih domaćih posmatrača.

Razloga za katastrofalni poraz Gruevskog i njegove partije, tačnije onoga što je ostalo od nekada moćne, poluvojnički organizovane VMRO DPMNE, sa poslušnim članstvom, ima podosta. Glavni je, čini se, narod koji se zasitio ili mu se smučilo od samovoljne, bahate, često i nasilne vladavine Gruevskog, njegovih pobočnika i poslušnika, koju je trpeo više od jedne decenije.

Gruevskom se na ovim lokalnim izborima „dogodio narod“. Kad god je hteo da skrene pažnju javnosti sa problema ili da postigne neki od svojih ciljeva, manipulisao je sa „događanjem naroda“. Poslednja i najopasnija bila je epizoda sa aprilskim upadom naroda u Sobranje.

Planirani državni udar nije uspeo, a Gruevski se odmah distancirao od naroda koji je prethodno huškao i pozvao na ulice da „brane Makedoniju“. Žestoko se obilo o glavu Gruevskom manipulisanje narodom. Glasao je narod protiv, a on i njegova partija izgubili su na ovim izborima oko sto hiljada glasova.

Bježanje od krivice

Ocenama da su izbori bili kriminalni i flasifikovani, Gruevski pokušava, dakako neuspešno, da posle katastrofalnog poraza spere ljagu sa sebe, presretne i speči svaki pokušaj da se od njega traži odgovornost i ostavka. Posle prvog kruga, suočen sa nepovoljnim rezultatima, skrušeno je najavio da će „dubinskom“ analizom biti utvrđeni uzroci poraza, što podrazumeva i odgovornost, koju u postizbornoj tiradi nije pomenuo.

Gruevski se obrušio na vladajuće socijaldemokrate, pobrojao je sve izborne nepravilnosti kojih se dosetio. Nabrojao ih je po nekoliko puta i obrnutim redosledom samo da bi se stekao utisak da je žrtva zavere koja, naravno, ne može da prođe bez uticaja i mešanja njemu omrznutih stranaca – EU-a i SAD-a.

Znao je Gruevski da od lokalnih izbora zavisi njegova politička sudbina i sada pokušava da spasi sebe i lidersku poziciju, koja je urušena i degradirana posle katastrofalnog poraza. Spasava, usput, i ono što je ostalo od partije i poslušnog rukovodstva jer bez toga neće imati kome da bude lider. Malo šta može da se spasi, a izbori su samo potvrdili osipanje članstva, opadanje uticaja i ugleda partije, koja je na ivici rasula.

Odavno poljuljana neprikosnovena liderska pozicija Gruevskog temeljito je ugrožena posle lokalnih izbora. Zahtevi za njegovom ostavkom su sve brojniji, a najglasnije je krilo takozvanih reformatora. Zalažu se za sazivanje vanrednog kongresa, promenu statuta, koji lideru daje neograničena ovlašćenja, kao i za izmene programa partije za koji kažu da nije ni blizu desnici i vrednostima na kojima je, početkom devedesetih godina prošlog veka, osnovana VMRO DPMNE.

Nova era

Platforma prepuna ružičastih obećanja i slogan kojim je Gruevski nastupao na lokalnim izborima simbolično su bili nazvani „Nova era“. Posle poraza u prvom krugu Gruevski je napustio ovaj optimistički slogan, a kraj lokalnih izbora doneo je zaista novu eru, ali ne po njegovoj meri.

Socijaldemokrati Zorana Zaeva, koji su ostvarili istorijski uspeh, i sami su nemalo iznenađeni rezultatima izbora. Prethodne ankete pokazivale su njihovu prednost, ali ni najveći optimisti nisu očekivali da će pobediti u 56 opština i osvojiti mesto gradonačelnika Skoplja, još u prvom krugu.

Zatečeni su socijaldemokrati katastrofalnim porazom opozicione VMRO DPMNE. Nastupili su sa sloganom „Život za sve!“ koji su koristili i na parlamentarnim izborima u decembru prošle godine. Utisak je da je neočekivano velikom uspehu više od oprobanog „starog“ slogana doprinela činjenica da su građani masovno glasali protiv Gruevskog.

Izborna trka partija iz takozvanog albanskog bloka, koje pokrivaju uglavnom opštine u zapadnom delu Makedonije, bila je neizvesna, pa i tenzična. Partija DUI Alija Ahmetija, koja je koalicioni partner u vladi, pobedom u 10 gradova ponovo je dominantna u albanskom bloku.

Uspehu DUI-a nesumnjivo je doprinela otvorena podrška socijaldemokrata i lično premijera Zaeva, pa i ministara, koji su se i direktno uključili u kampanju ove partije, što je uticalo i na rezultate izbora. To je, s pravom, ozbiljno naljutio Alijansu Albanaca, manjeg koalicionog partnera u vladi, koja je sa DUI-em vodila žestoku i neizvesnu borbu. Alijansa je pobedila u Gostivaru, ali ne i u Strugi, gde je kandidat bio lider partije Zijadin Sela.

Kriza vlade?

Direktno mešanje i zauzimanje strane u izbornoj kampanji, kako socijaldemokrata, tako i Zaeva kao premijera, suprotno je proklamovanoj reformskoj politici i platformi „Život za sve“, sa kojom su došli na vlast. Navijačku i neprincipijelnu ulogu Zaeva notirala je i negativno ocenila i misija OBSE/ODIHIR, a otvorenih zamerki ima i među Albancima, koji su na decembarskim parlamentarnim izborima masovno glasali za socijaldemokrate.

Najozbiljnije i najteže zamerke i optužbe dolaze iz redova Alijanse Albanaca, koja je sa tri poslanika jezičak na vagi koji obezbeđuje većinu vladi premijera Zaeva. Vlada ima podršku samo 62 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.

Dogodi li se da Alijansa Albanaca napusti koaliciju, Makedonija će imati manjinsku vladu i biće na ivici krize vlasti. Zasada nema najava da će Alijansa raskinuti koaliciju, ma koliko bila povređena i s pravom ljuta. Rukovodstvo Alijanse konačnu odluku treba da donese narednih dana, a ona će u mnogome zavisiti od objašnjenja, pa i izvinjenja koja očekuju od Zaeva.

Osim raspleta nesporazuma u koaliciji narednih dana u centru pažnje biće i previranja u opozicionoj partiji. Prethodna smena kojom je Gruevski došao na čelo VMRO DPMNE bila je praćena i nasiljem i sukobom između njegovih i pristalica bivšeg lidera Ljubča Georgievskog.

Reformatori odbacuju takvu mogućnost, barem za sada. Ukoliko Gruevski ne podnese ostavku, što je gotovo isključeno, alternativa reformatora je formiranje nove partije u koju bi se prelilo članstvo razočarano ili nezadovoljno politikom sadašnjeg rukovodstva VMRO DPMNE.

Gruevski se grčevito bori da ostane i očuva lidersku poziciju, budući je ubeđen da je nezamenljiv. Dodatan razlog je ocena da će kao lider partije imati drugačiji tretman u četiri sudska procesa koji se vode protiv njega. Ironično je što je jedan od njih za izbornu krađu, za koju sada optužuje socijaldemokrate.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera