Od američkog miljenika do nepoželjne osobe

Dodik je na konferenciji za novinare, neprestano stavljajući naglasak na odlazeću, ponovivši to 18 puta u 14 minuta, govorio o dolazećoj američkoj administraciji (EPA)

Piše: Mladen Mirosavljević

Nekada apsolutni američki miljenik i njihovo “čedo”, koga je bivša državna sekretarka SAD-a i bivša čelnica Nacionalnog demokratskog instituta, koji je godinama pomagao Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Milorada Dodika, Medlin Olbrajt nazvala “daškom svježeg vjetra na Balkanu”, postao je nepoželjna osoba u SAD-u.

Sankcije Ministarstva finansija SAD-a uvedene predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku njemu su, međutim, došle kao kec na desetku. U momentu kada je došlo do dvoumljenja u javnom mnijenju Republike Srpske, a što, nažalost, zbog jalovosti opozicije nije imao ko u ime tihe manjine javno artikulisati, da li je retorika i postupci Milorada Dodika prešla preko crvene linije, izazivajući opštu nelagodu zbog raspirivanja ratnohuškačke atmosfere, svestrano uzvraćene iz Federacije BiH, osvanule su sankcije.

“Nije mi nimalo žao što sam im postao problem, čak mi je i drago i ponosim se”, rekao je Dodik. “Ostao sam dosljedan da branim pozicije Republike Srpske i Srba u BiH.”

“Za građane Republike Srpske ovo ne znači ništa, jer sam uvjeren da je velika većina građana Republike Srpske pogođena i iritirana ovakvim odlukama američke ambasadorke u BiH gospođe Morin Kormak”, bio je jasan Dodik, nemajući uopšte dileme ko je pravi krivac za sankcije.

On to na banjalučkoj konferenciji za medije nije ni krio, potvrdivši ono što je trenutno i opšti utisak u Republici Srpskoj. Sankcije imaju više psihološki učinak, dok je onaj praktični za sada potpuno nevidljiv, čak ako ih podrže i neke zemlje EU-a.

Dodiku je u čitavoj priči najvažnija podrška koju je dobio od srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, a koja mu je bitna i kao politička, ali i kao pravna, s obzirom na imovinu koju ima u Srbiji, čiji je, takođe, državljanin.

“Vlada je ta koja kao kolegijalni organ odlučuje. Lično, ne znam kako da vam odgovorim. Da mi kažemo da Srbija zamrzava imovinu predsedniku Republike Srpske i da mu ne damo da doputuje u Beograd nije realno i to se neće dogoditi”, bio je jasan Vučić.

Dodiku najbitnija ruska karta

A podrška je stigla i sa druge strane, koja je Dodiku, osim Vučićeve, najbitnija – od ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, s obzirom na to da odavno nema dileme da je Dodiku ruska karta najbitnija, pa i u slučaju da možda neko pokuša izvršiti pritisak na Vučića da “pritisne” Dodika. Dodik je to Vučiću jasno dao do znanja, ignorišući ga i kontaktirajući direktno s Rusima, zbog čega su njihovi odnosi jedno vrijeme bili i zahladnjeli.

Tako su definitivno otklonjene i sve dosad eventualne nejasnoće da li postoji razlika u političkim gledanjima, pa i na BiH, između najmoćnijeg čovjeka u Srbiji i u Republici Srpskoj kao i, još jednom, neupitna podrška Rusije.

Sve ostalo stvar je metodologije i onoga što je Tomislav Nikolić otvoreno rekao u Banjoj Luci: da u Srbiji ipak ne mogu skresati u brk, kao što to čini brat Mile, nego se mora puzati kao zmija uz drvo.

A brat Mile na pomenutoj konferenciji za novinare bio je daleko od bilo kakve političke korektnosti i diplomatske učtivosti kada je, neprestano stavljajući akcenat na odlazeću, ponovivši to 18 puta u 14 minuta, govorio o dolazećoj američkoj administraciji, sadašnjoj američkoj ambasadorki u Sarajevu Morin Kormak i svom budućem djelovanju.

“Politika odlazeće administracije predvođena gospođom Kormak je antisprska i probošnjačka i onda kada su pokušavali da nam kažu da žele neko dobro rješenje. Ovo nisu sankcije SAD-a nego onih koji su poraženi na američkim izborima”, rekao je Dodik, nazivajući Kormakovu odlazećom ambasadorkom.

“Odluku je saopštila administracija koja će za dva dana biti dio američke istorije. Još sinoć sam čuo neke koji sugerišu da podnesem ostavku, ali mogu im poručiti da me je izabrala volja naroda, a ne volja američke administracije. Razumijem ih jer im pozicija zavisi od te administracije”, dodao je.

Promjene na Balkanu nakon izbora Trumpa

Dodik je poručio da ova odluka neće uticati na njegove političke stavove.

“Ako je neko mislio da će ovakvom odlukom poražene američke administracije uticati na moje političke stavove, grdno se vara. Kormak je lično lažno informisala Vašington o situaciji u BiH. SAD nema neku izrazitu politiku prema ovim dijelovima svijeta, ali je i poznato da su te politike kreirali ambasadori. Ona je lično dokazani neprijatelj Srba i Republike Srpske i ona je nepoželjna osoba u Republici Srpskoj. Tražimo od ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da je proglasi personom non gratom u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik, prenaglašeno iznoseći očekivanja od nove administracije.

“Mi poštujemo i vidimo najave nove administracije, koja se neće petljati u rušenje stranih vlada nego će s njima sarađivati i da će problem imati samo onaj ko bude sarađivao sa terorističkim organizacijama. Te probleme Republika Srpska nema, možda ih ima FBiH. Odbacujem duh Dejtona kakav je promovisala odlazeća američka administracija“, jasan je Dodik.

Time je on samo glasno izrekao ono u što je u međuvremenu ubijeđeno javno mnijenje i u Srbiji i Republici Srpskoj: da novi američki predsjednik Donald Tramp ima apsolutnu moć da utiče na buduću politiku na ovim prostorima i da će ona veoma brzo biti potpuno promijenjena i drugačija u odnosu na dosadašnju.

Odnosno, Rusi i Tramp dogovoriće se da ovo bude rusko-turska interesna sfera, u kojoj će Srbija i Republika Srpska imati potpuno drugačiju ulogu nego do sada.

Svako ko u to posumnja ili postavi pitanje šta je sa stvarnim centrima moći, kao što su Kongres, Senat, Pentagon, moćne finansijske i međunarodne organizacije, najmoćnije obavještajne službe, mediji, svi za sada opozicija i samom Trampu, biva doveden u poziciju izdajnika nacionalnih interesa.

Šta je sa svakodnevnim životom

Regionalna priča, politička situacija u pojedinim zemljama, uključujući posebno BiH, otišla je toliko daleko da podsjeća na ona prijeratna vremena, a sve se pokušava objasniti što boljim pozicioniranjem u okviru budućih redefinisanja i novih podjela američko-ruskih, eventualno turskih interesnih sfera na Balkanu.

Čak prije neko veče donedavni ministar inostranih poslova Hrvatske Miro Kovač, govoreći o spoljnoj politici svoje zemlje, reče da Hrvatska mora biti “brza, mudra i vješta” u spoljnoj politici, nagovještavajući, bez preciziranja, moguću promjenu odnosa snaga u BiH.

Ostaje još jedino da neko odgovori na ono što muči obične građane BiH. Šta je s njihovim svakodnevnim životom i preživljavanjem? Da li će sve ovo o čemu govori Dodik ubuduće uticati na smanjenje rekordne zaduženosti Republike Srpske od 5,2 milijarde maraka?

Da li će to zaustaviti odlazak 3.500 stanovnika godišnje, da li će to smanjiti dvostruko povećane troškove života, da li će to promijeniti izjednačeni broj zaposlenih i penzionera?

Da li će nam život biti bolji, a BiH poželjno mjesto za život? Ili ćemo se morati patiti sada da bi nam bilo bolje kada se, u nekom drugom životu, otcijepimo i priključimo majci Srbiji.

Sve s 13 odsto bošnjačkog stanovništva u Republici Srpskoj. To su samo neka pitanja koja se niti postavljaju niti se na njih daju odgovori. A opozicije kao da i nema.

Dok je odgovor na sve veoma jednostavan. Onog momenta kada Dodik bude participirao u vlasti na nivou BiH i imao direktan uticaj na Agenciju za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštvo BiH situacija će se drastično promijeniti. Politički nabolje, a za nas koji preživljavamo – vidjećemo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera