Košarkaška reprezentacija BiH: Ko je kriv?

Koškanje, svađe i nesporazumi su sastavni dio timskih sportova, ali ono što se dešavalo u bh. reprezentaciji je druga stvar (FIBA)

Piše: Muhamed Bikić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela da se plasira na Eurobasket

S obzirom na to, da je bosanskohercegovačka košarkaška reprezentacija, od sticanja nezavisnosti BiH, bila skoro redovan učesnik svih završnica najboljih nacionalnih selekcija, ovo je neuspjeh, bez obzira što je u grupi bila „slavna“ Rusija.

A još ako se uzme u obzir da je selektor Damir Mulaomerović u ovom kvalifikacionom ciklusu imao skoro sve najbolje bh. košarkaše na raspolaganju, pa i NBA igrače. Pokazat će se na kraju, više na papiru, nego na parketu.

No, krenimo redom…

Snimak rođendanskog slavlja

Kada sam na društvenim mrežama vidio jedan komentar, dobronamjeran, a još koji dolazi od čovjeka, koji se zaista razumije u košarku, bio mi je signal da moramo biti vrlo oprezni u ovom kvalifikacionom ciklusu.

Faruk Đodić, Bosanac, koji godinama živi u Švedskoj, na svom FB profilu je iz dana u dana ukazivao da  u pripremnim utakmicama nemamo sistema, kretnju, izrađene akcije, ustvari da selektor nikako ne može da izabere pravi tim.

Doslovno, ništa! Naravno, i sam sam pratio sva dešavanja, ali kako se bližio početak kvalifikacija, sve ove gore navedene kritike su postale jasne ko’ dan, naravno misleći na dešavanja na samom terenu, a ne van njega. A dešavanja van terena su bila su uvertira za početak kvalifikacije.

Snimak za proslave rođendana Jusufa Nurkića odjeknuo je kao „bomba“ i to samo dva dana pred prvu utakmicu sa Rusima.  Razočarani  generalni sekretar Dubravko Barbarić najavio je otkaz uposleniku Medinu Duškaju, a  od selektora Mulaomerovića tražio je prijedlog sankcija za stručni štab i igrače.

Dakle, sa već poljuljanom atmosferom odlazi se u Rusiju, bez Mirze Teletovića i prvi je poraz, težak poraz upisan. Sa Mirzom se dočekala Švedska i u posljednjim trenucima na krilima Džanana Muse, stiže prva pobjeda za Bosnu i Hercegovinu. Opet je atmosfera bila na nivou, pun tuzlanski Mejdan dočekao je „slavnu Rusiju“ predvođenu čuvenim Mozgovom. Upravo taj NBA igrač koštat će Bosnu i Hercegovinu svega, kvalifikacija, atmosfere, Mirze, Džanana… Verbalni, skoro pa fizički sukob Teletovića i Muse pokazat će na opći haos u bh. reprezentaciji, bh. košarkaškoj kući… Istina, koškanje, svađe, nesporazumi su sastavni dio timskih sportova i to nije rijetkost, ali ono što se poslije dešavalo, pokazalo se na nezdravu atmosferu u bh. reprezentaciji.

Odvojene konferencije za novinare

Dan kasnije, sve je izašlo na vidjelo,  definitivan sukob u Košarkaškom savezu BiH. Mnogo sukobljenih strana, što je i pokazala konferencija za novinare na kojoj je selektor Mulaomerović iznio niz optužbi na račun Mirze Teletovića. I umjesto da kapiten bude zajedno sa selektorom, on je odvojeno napravio privatnu presicu, nekoliko sati prije i ispričao svoju verziju priče, a potom se sastao sa Musom, oprostili jedan drugom i izvinili se navijačima i napravili zajedničku fotografiju.

U jednu ruku, lijepo je to sve izgledalo, dok se selektor Mulaomerović nije oglasio i otpisao Teletovića za naredni susret u Švedskoj. I tada počinje lavina optužbi na svačiji račun, od predsjednika do portira, ali ne samo aktuelnih, nego i bivših, jer u medijima sav ovaj period kvalifikacija spominjana istraga SIPA-e u Košarkaškom savezu…  Javljali su se, istina putem društvenih mreža, i bivši čelnici bh. košarkaške kuće, a jedan od najzanimljivijih komentara, tj. zaključaka, bio je od bivšeg predsjednika KSBiH, sada aktuelnog premijera Vlade Kantona Sarajevo, Elmedina Konakovića. Premijer kaže: „Krivi smo mi! Nisu krivi Mirza, Musa ni Juka. Nije kriv ni Mula.“

“E, nećemo tako, Dino”, što  rekoše u kultnom bh. filmu „Sjećaš li se Dolly Bell“, jer, upravo su oni odgovorni za teren i rezultat. Svako od njih ima dio krivice, pa i Juka koji nema šta da se obračunava sa publikom u Mejdanu. Dalje, kapiten mora shvatiti da je svaka utakmica novi početak dokazivanja, bez obzira igrao u NBA ligi ili za reprezenzaciju. Ne živi se od prošlosti, parkinga, privatnih presica, druženja… Bog mu dao lijepo zdravlje, ali mora mijenjati savjetnike oko sebe, jer je itekako suveren i samostalan u svakom segmentu života.

Najbolji mladi igrač Evrope, nije mali, nego Džanan, koliko god bio „drzak“ za svoje godine, a bio je takav i pokojni Petrović, zato je bio i ostao jedan od najboljih svih vremena na našim prostorima i šire, mora itekako poštivati starijeg. To je pisano pravilo. No, njegova je krivica ipak mala i nije on „mali“, on je Džanan, kojem je selektor u ovom slučaju učinio medvjeđu uslugu, prebacujući na njega ogromnu odgovornost, koja njegova 17-godišnja pleća nisu izdržala.

Otišao je i Marković, mora i Mulaomerović

A sam selektor je i najodgovorniji za ovaj neuspjeh, jer se nije uspio nametnuti nikome, ni igračima, ni navijačima, ni novinarima. Selektor je mislio, ako ga podržava Upravni odbor, to je dosta. Pa jeste, formalno pravno, ali kada nemaš rezultat, Upravni odbor promijeni odluku preko noći, a već se to moglo osjetiti u „drhtavom glasu“ potpredsjednika Saveza Seje Bukve, uoči posljednje kvalifikacione utakmice.

Zato, Mulaomeroviću se treba zahvaliti i tražiti bolju alternativu, ne zbog toga što je igrao za Hrvatsku, i Ćiro je vodio zapadne susjede, pa i BiH, ne zbog toga što dijeli novinare na sarajevske i tuzlanske i ine, nego zbog toga što realno nije sazrilo vrijeme da bude selektor.

Nije se snašao i tačka i zbog njegovih selektorskih, trenerskih i liderskih kvaliteta. Svi ovi incidenti koji su se desili su posljedica, a ne uzrok. A na kraju krajeva, pa i Nenad Marković je nakon neuspjeha isto tako doživio sudbinu, jer se i tada reprezentacija BiH nije plasirala na Eurobasket.

E kad je „Neno nationale“ mogao otići, mora i Damir! U sportu je mjerilo rezultat, teren…

Izvor: Al Jazeera