Iluzije o potčinjenoj i ušutkanoj muslimanki

Posljednje žrtve Trumpovih uvreda su Khizr i Ghazala Khan, ožalošćeni roditelji poginulog vojnika Humayuna Khana (EPA)

Piše: Khaled Diab

George Washington jednom je iznio mišljenje kako su „ofanzivne operacije, često, najsigurnije, ako ne i jedino sredstvo odbrane“.

U svojoj kampanji da postane predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump kao da je inspiriran Washingtonovim stavom – čestim u modernom ratovanju – ali, zbog njegovog sumnjivog korištenja samog engleskog jezika, pogrešno interpretira riječ „offensive“ [ofanzivne, ali i uvredljive].

Otkako je počeo kampanju za predsjednika, republikanski kandidat uspio je uvrijediti nebrojeno mnogo pojedinaca, a da ne spominjemo različite grupe poput žena, muslimana i Meksikanaca – i uspio ostati ispred ostalih stranačkih kolega.

Trumpove polemike

Posljednje žrtve njegove nevjerovatno uvredljive kampanje su Khizr i Ghazala Khan, ožalošćeni roditelji kapetana Humayuna Khana koji je poginuo dok je služio državi u Iraku.

U odgovoru na kritike koje je Khizr Khan uputio Trumpovoj politici mržnje i podjela na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, sve što je republikanski kandidat mogao izgovoriti bilo je: „Volio bih čuti njegovu ženu kako nešto kaže“.

„Ako pogledate njegovu ženu, ona je tu stajala. Nije imala ništa da kaže. Ona, vjerovatno, možda nije imala dozvolu da išta kaže“, kazao je Trump kasnije.

Nije iznenađujuće da je takav neosjetljiv napad na ožalošćenu majku odlikovanog vojnika, u državi gdje se na vojsku gleda kao na svetinju, izazvao žestoke kritike, pa čak i među konzervativcima.

U dirljivom članku, Ghazala Khan je objasnila kako nije šutjela zato što je ona ugnjetavana muslimanka, već zato što je u žalosti jer „svaki dan osjećam bol gubitka sina… Ta praznina će uvijek ostati prazna.“

Kolikogod su Trumpovi komentari bili uvredljivi i bezosjećajni, Trump nije rekao ništa novo.

U skladu sa običajem koji njegova porodica ima, a to je da „posuđuje“ stvari i riječi, Trump je reciklirao jedan od najčešćih stereotipa o islamu koji kruže u zapadnim islamofobnim krugovima: mišljenje kako su muslimanke tiha, potčinjena, pokorna stvorenja koja žive pod paskom muških glava kuće.

Ni tihe, ni potčinjene

U ranijem dijelu kampanje, jedan od republikanskih kandidata Ben Carson, neurohirurg koji je neuspješno pokušao dokazati kako borba za mjesto predsjednika nije operacija na mozgu, slično je jednom prilikom kazao: „[Muslimanske] žene moraju biti potčinjene“.

Pitam se da li bi Carson imao petlje u lice reći Hind Wajih, prvoj egipatskoj tjelohraniteljici, da je potčinjena muškarcima. Trebao bih ga prvo upozoriti kako je majstorica borilačkih sportova i bodibilderica.

Iako je islam, kao i sve velike svjetske religije, patrijarhalan, muslimanke – kojih ima svih nijansi usklađenosti i buntovništva – daleko su od toga da su tihe i potčinjene.

Da je moja baka sa majčine strane sa nama, sigurno bi pokazala Trumpu i Carsonu kako su muslimanke skromne i poslušne vještim, odlično ciljanim verbalnim udarima.

Iako je moja baka odrasla u tradicionalnom egipatskom okruženju, bila je čvrstog karaktera i kraljica svog dvorca, a mnoge su nevolje zadesile svakoga ko je neovlašten ušao na njen teren.

Uzgajala je ptice u potkrovlju. Jednog dana, provalnik je imao smjelosti – i nesreće – da se nađe na krovu njene kuće.

Osjetivši kako su njene voljene ptice u smrtonosnoj opasnosti, uzela je nož iz kuhinje i palicu.

Pogledavši kroz prozor, naredila je provalniku da ostane gdje jeste jer mu ona dolazi održati lekciju. Užasnuti čovjek skočio je na susjedni krov i otrčao kao da mu život od toga ovisi.

Uvreda milionima žena

Njena kćer, a moja majka, možda djelimično inspirirana ovim uzorom snažne žene u domu i protivljenjem ideji kako su muškarci superiorni, izrasla je u osobu sa čvrstim uvjerenjem u jednakost spolova.

Obećavajuća mlada spisateljica i aktivistkinja, moja majka je 1960-ih bila inspirirana ljevičarskim, panarapskim snom o emancipaciji žena.

Moja majka je bila dio prve generacije Egipćanki koje su dobile jednak pristup visokom obrazovanju, zapošljavanju, pravu glasanja – iako je to bilo besmisleno u Egiptu Gamala Abdela Nassera – te pravu da konkuriraju za javne poslove.

Dok su mnogi zapadnjački kritičari islama uvjereni kako muslimanke moraju birati između islama i feminizma, za moju majku to je bio pogrešan izbor.

Majka je bila uvjerena kako je bit islama u egalitarizmu i jednakosti između spolova, te kako žene trebaju biti dio njegove reinterpretacije.

Žene se dugo i žestoko bore za svoja prava. Proteklih godina vratile su izgubljeni zamah i sada zahtijevaju potpunu jednakost – u svakom segmentu života i profesije, pa čak i ako ih to nekada košta života, kao što se desilo pakistanskoj blogerici i aktivistici Qandeel Baloch.

Trumpove bezobrazne, zadrte izjave nisu samo uvreda Ghazali Khan već i milionima muslimanki iz cijelog svijeta koje se svakodnevno hrabro bore za svoja prava.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera