Turska: Noć običnih heroja

Sve političke stranke u turskom parlamentu su se ujedinile u osudi neuspjelog pokušaja državnog udara u zajedničkom proglasu (Reuters)

Piše: Mevlut Cavusoglu

Oko 22 sata u petak 15. jula, članovi ćelije spavača koji pripadaju ogranku terorističkog kulta pokušali su da izvedu državni udar u Turskoj pokušavajući da svrgnu demokratski izabranu vlast.

Ovaj puč je organizirala klika unutar turskih Oružanih snaga povezana sa terorističkom organizacijom Fethullaha Gulena.

Odmetnuti oficiri su otvorili vatru na policijske stanice iz borbenih aviona, ubivši desetke policajca zaduženih za štićenje građana.

Avioni F-16, koje su oteli članovi terorističkog kulta, bombardirali su turski parlament u trenutku dok su parlamentarci održavali sjednicu.

Zapovjednika združenog štaba Hulusija Akara i nekoliko visokorangiranih generala su oteli pripadnici njihovog vlastitog osiguranja.

Napadi na sve aspekte demokratskih institucija su izvedeni gotovo istovremeno.

Čudesni trenutak

U tom trenutku se desilo nešto čudesno i bez presedana.

Građani Turske su reagirali na dešavanja, shvatajući da je demokratija u opasnosti.

Kada se vijest o državnom udaru proširila na društvenim mrežama, ljudi su prestali raditi ono što su do tog trenutka radili i izašli su na ulice.

Do trenutka kada se predsjednik Recep Tayyip Erdogan vratio na istanbulski aerodrom Ataturk, stotine hiljada običnih građana su izašle na ulice, suprotstavljajući se vojnicima naoružanim teškom artiljerijom, tenkovima i jurišnim puškama.

Kako je učesnicima puča naređeno da uguše svaki otpor, pučisti su pucali iz helikoptera na grupe civila.

Veliki broj civila su razbjesnili videosnimci na kojim se vidi kako su pučisti oružjem bez ikakvog obzira prema vrijednosti ljudskog života pokosili njihove sunarodnjake.

Društvene mreže su ubrzale širenje vijesti, a samo nekoliko sati od početka udara, milioni Turaka su izašli na gradske trgove, zahtijevajući od vojnika da se vrate u kasarne.

Pet sati od početka pokušaja puča, mase Turaka razbješnjenih zbog pokušaja miješanja u demokratski red su okružile tenkove koje su pučisti poslali na ulice kako bi zastrašili građane.

Vojnici koji su pucali na nedužne civile su odbacili oružje i predali se. Državni udar nije uspio.

Turska demokratija

Demokratiju su zaštitili obični građani koji su se okupili kako bi se suprotstavili državnom udaru.

Sve političke stranke u turskom parlamentu su se ujedinile u osudi neuspjelog pokušaja državnog udara u zajedničkom proglasu.

Još jednom je turska demokratija dokazala svoj kredibilitet.

Zapanjujuća je ključna uloga turskih medija u suprotstavljanju pokušaja državnog udara.

Nažalost, 246 turskih državljana je izgubilo živote tokom ove nasilne terorističke kampanje. Od tog broja, 179 su bili nevini civili koji su hrabro stali ispred tenkova i izborili se za svoja demokratska prava.

Više od 2.000 turskih građana je ranjeno. Onim koji su učestvovali u državnom udaru će se suditi u skladu sa zakonom.

Planer puča

Izjave uhapšenih te informacije koje su prikupile različite agencije dokazuju da je ovaj teroristički puč organizirala teroristička organizacija Fethullaha Gulena.

Više od 30 godina je Fethullah Gulen nagovarao svoje sljedbenike da se infiltriraju u vojsku i pravosudni sistem u Turskoj.

Snimak napravljen skrivenom kamerom 1997. godine prikazuje kako Gulen svojim sljedbenicima govori da “izbjegnu da budu otkriveni i da se infiltriraju” u sve nivoe države, čak do “kapilara” države.

Maskirajući ovu gnusnu i zlokobnu agendu, Gulen je osnovao široku mrežu škola, nevladinih organizacija i poduzeća, te se potajno infiltrirao u javne urede kako bi svrgnuo demokratski izabranu vlast u Turskoj.

Gulen, kojeg već traže turske vlasti kako bi mu se sudilo po nekoliko tačaka optužnice, boravi u južnoj Pennsylvaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama.

SAD ga još nije izručio Turskoj kako bi mu se sudilo, te nastavlja da obnavlja njegovu boravišnu dozvolu.

Turski narod je zgrožen zbog američkog insistiranja da ga skriva. Mi, kao turska vlada, zahtijevamo njegov povratak kako bi se suočio sa pravdom.

Njegovo izručenje Turskoj je najveće očekivanje koje turski narod ima od SAD-a. Stav SAD-a u slučaju ovog vitalnog pitanja bi mogao oblikovati buduće odnose dva ključna saveznika.

Teroristička organizacija Fethullaha Gulena nastava da prikuplja sredstva za svoje subverzivne aktivnosti zahvaljujući ograncima škola koje djeluju u SAD-u.

Gulenove aktivnosti su ugrozile stabilnost i konstitutivno uređenje Turske, saveznice NATO-a.

Svaka podrška pružena Gulenu i njegovoj terorističkoj organizaciji nije u skladu duha saradnje između Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Očekujemo da američke vlasti pokažu solidarnost sa svojom NATO saveznicom, Turskom, te da trenutno poduzmu akciju u ograničavanju aktivnosti kako Gulena, tako i njegove mreže i da ga izruče Turskoj.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera