Jedinstvo za sigurnost Evrope

Kriza unutar i van granica Unije direktno pogađa živote svih evropskih žitelja (EPA)

Piše: Federica Mogherini

Smisao – pa čak i opstanak – Evropske unije dovodi se u pitanje kao nikada do sada. Zapravo, građani Evrope i svijeta trebaju jaču EU neko ikada ranije.

Širi evropski prostor postao je sve manje stabilan i sve više nesiguran u proteklim godinama. Štaviše, kriza unutar i van granica EU-a direktno pogađa živote svih evropskih žitelja. U vremenima punim izazova, kao što su ova u kojima smo sada, jaka EU je ona koja razmišlja strateški, dijeli viziju i zajedno djeluje.

U svjetlu glasanja Velike Britanije na referendumu za Brexit, odnosno za izlazak iz EU-a, mi, Evropljani, trebamo zaista ponovo razmotriti kako naša Unija radi; no, veoma dobro znamo šta trebamo raditi. Mi znamo šta su naši principi, interesi i prioriteti. Ovo nije vrijeme za političku nesigurnost. EU treba strategiju koja povezuje zajedničku viziju i akciju. 

Nijedna država članica EU-a, ukoliko sama djeluje, nema snagu kako bi se nosila s prijetnjama koje su pred Evropom, niti mogu same iskoristiti prilike koje nudi današnja globalna ekonomija. No, kao Unija od više od pola milijarde ljudi, potencijal Evrope je bez premca.

Naša diplomatska mreža je široko rasprostranjena i pokriva svaki dio planete. Ekonomski, mi smo među tri najjače sile (G-3), zajedno s Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama. Mi smo vodeći trgovinski partner i strani investitor u skoro svakoj državi svijeta. Zajedno, članice EU-a investiraju u razvojnu saradnju više nego cijeli ostatak svijeta.

Odbrana i radna mjesta

Također je jasno da mi u Evropi ne koristimo ovaj potencijal u potpunosti, barem ne još. Velika većina naših stanovnika razumije kako trebamo preuzeti kolektivnu odgovornost za našu ulogu u svijetu. Naši partneri, također, očekuju da EU igra veliku ulogu, uključujući i ulogu čuvara globalne sigurnosti.

Evropska unija može zadovoljiti potrebe svojih građana i učiniti da njihovo partnerstvo djeluje samo ako svi zajedno djelujemo – institucije EU-a i državne vlasti, na svim nivoima, ujedinjeno. Ovo je upravo cilj Globalne strategije evropske međunarodne i sigurnosne politike koju sam nedavno predstavila liderima država članica, Evropskoj komisiji i Evropskom vijeću.

Ova strategija, prva u Evropskoj uniji u više od 10 godina, fokusira se na odbrambene kapacitete i borbu protiv terorizma jednako kao i na radna mjesta, društvenu inkluziju i ljudska prava. Ona se odnosi na izgradnju mira i na izdržljivost država i društava u i oko Evrope.

Evropska unija se uvijek ponosila svojom mekom moći – i to će nastaviti činiti – jer smo mi najbolji na tom polju. No, ideja kako je Evropa ekskluzivno “civilna moć” nije pravična prema stvarnosti koja se mijenja. Naprimjer, EU trenutno provodi 17 vojnih i civilnih operacija širom svijeta. Na dalekim lokacijama, poput Afganistana, Konga, Gruzije, Sahela, Moldavije, Somalije i Mediterana, hiljade muškaraca i žena služe pod evropskom zastavom. U današnjoj Evropi, meka i vojna moć idu zajedno.

Strategija njeguje ambiciju za strateškom autonomijom EU-a, koja je neophodna za promoviranje zajedničkih interesa naših građana, kao i naših principa i vrijednosti. Ipak, mi znamo kako takvi prioriteti najbolje djeluju kada nismo usamljeni te u međunarodnom sistemu zasnovanom na multilateralizmu i pravilima, a ne u ulozi globalnih policajaca i usamljenih ratnika.

Zato će EU nastaviti s jačanjem transatlantske veze i našeg partnerstva s NATO-om, a istovremeno se povezivati s novim igračima i nastaviti istraživati nove oblike za napredak naše Strategije. Evropska unija će nastaviti investirati u regionalne institucije i u saradnju unutar i među regijama. I mi ćemo promovirati reforme globalnog upravljanja kako bi se prevazišli izazovi ovog stoljeća.

Podjela odgovornosti

Dok ovo radimo, mi ćemo se angažirati na praktičan i principijelan način, dijeleći globalne odgovornosti s našim partnerima i pomagati njihovom osnaženju. Naučili smo jasnu lekciju tokom dvije decenije širenja globalnih nesigurnosti: slabost mog susjeda i slabost mog partnera su moje vlastite slabosti. Prevazit ćemo iluziju kako međunarodna politika može biti igra s jednim pobjednikom i jednim poraženim.

Odlučnim djelovanjem, na ovaj način ćemo učiniti svaku državu članicu EU-a – i svakog građanina naše Unije – pobjednikom. No, svi ciljevi ovdje istaknuti mogu biti postignuti samo u istinski ujedinjenoj i posvećenoj Evropi. Povezivanje svih naših kultura kako bismo postigli zajedničke ciljeve i služili zajedničkom cilju je svakodnevni izazov, ali i naša najveća snaga: različitost je ono što nas čini snažnim.

Naši interesi su zaista zajednički evropski interesi i jedini način da ih postignemo je zajedničkim sredstvima. Zato svi Evropljani i sve članice države EU-a imaju zajedničku odgovornost za jačanje naše Unije.

Stanovnici Evrope trebaju zajednički cilj i djelovanje naših država članica. Krhki svijet traži sigurniju i odgovorniju EU, opremljenu vanjskom i sigurnosnom politikom koje gledaju prema naprijed i izvan granica. Nova Globalna strategija će nas voditi dok radimo ka Uniji koja zaista zadovoljava potrebe, nade i težnje svojih stanovnika; Uniji koja se temelji na uspjehu 70-godišnjeg mira i Uniji koja je dovoljno jaka da doprinosi miru i sigurnosti u našoj regiji i širom svijeta.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Project Syndicate – A Strategy to Unite and Safeguard Europe