Poslije Xi Jinpinga sve će procvjetati

"Nakon toliko godina, kineski predsednik dolazi u Srbiju. To je kao kada posle duge zime dođe proleće", rekao je nadahnuti Nikolić (Tanjug)

Piše: Andrej Nikolaidis

Ima vic, ide ovako. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović otišao u zvaničnu posjetu Kini. Stigao Vujanović na sastanak sa kineskim predsjednikom i vidio da domaćini sumnjičavo vrte glavom i razmjenjuju značajne poglede. Vujanović na put poveo dvadeset ljudi. Bilo tu privrednika, bezbjednjaka, savjetnika – standardna diplomatska ekipa.

Kad je krenuo na put, novinari Vujanovića razapeli što o trošku poreskih obveznika po svijetu voda tako brojnu delegaciju. Kinezima se, pak, crnogorska delegacija učinila neozbiljno malobrojna. Pita kineski predsjednik savjetnika: „Je li ovaj čovjek stvarno predsjednik Crne Gore?“ „Jeste“, rekao mu ovaj.

Rukuju se predsjednici, srdačno i prijateljski. Pa Kinez pita Crnogorca: „A koliko je vas u toj Crnoj Gori?“ „Nešto preko šesto hiljada“, veli Vujanović. A Kinez se nasmije, potapše Fiću po ramenu i uzvikne: „Pa što niste lijepo svi došli?“

Predsjednik Kine Xi Jinping stigao je u Srbiju, a njegov se domaćin, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, pobrinuo za vickastu atmosferu.

Mediji su prenijeli izjavu koju je Nikolić dao za za kineski međunarodni radio. Srpski predsjednik je bio lirski raspoložen. Bila je to, doduše, lirika iz trećeg razreda osnovne škole, ali bolje i takva nego lirika iz redenika, kojoj je Nikolić posvetio svoju političku karijeru – prije demokratskog preobraćenja, dakako.  

“Nakon toliko godina, kineski predsednik dolazi u Srbiju. To je kao kada posle duge zime dođe proleće. Sve će da procveta posle ove posete druga Xi Jinping, jer vrlo dobro znamo da ono što dogovaramo pred predsednikom Kine više niko u Kini ne može da spreči”, rekao je nadahnuti Nikolić.

Nije se tu zaustavio. Nikolić je like a Rolling Stone: kad krene, nema nazad. Kad je Kini bilo teško, Srbija je bila među rijetkim zemljama koje je nisu napustile, rekao je Nikolić, suptilno referišući na uspješnicu Dine Merlina: Mi smo bili tu kad vam je bilo najteže. Zaista gdje bi Kina danas bila da je Srbija onomad napustila?

Kako se Kina može odužiti Srbiji za ono za što je svako „hvala“ malo? Jasno: Tako što će dati para.

“Srbija je zemlja kojoj ne treba nikakva pomoć, treba joj samo pomoć da počne da radi. Mi očekujemo da vi to možete da nam omogućite. A, onda će nam biti otvorena sva tržišta. I vi i mi imamo mnogo prijatelja u svetu“, rekao je Nikolić. Koji je, dakle, uočio da je problem Srbije nedostatak početnog kapitala. Srbiji treba finansijska injekcija, da počne da radi i da preplavi „sva tržišta“. Srbija ima mnogo prijatelja u svijetu koji nestrpljivo čekaju proizvode iz Srbije. Prijatelja koji neće kupiti ni jeftine kineske, ni kvalitetne njemačke, nego baš srpske proizvode. Jer na tržištu, kao što je opšte poznato, ne odlučuje ni cijena ni kvalitet, nego broj prijatelja u svijetu.

Džin koji mrava ne bi zgazio

Nikolićeva ekonomska teorija, baš kao i njegova lirika, primjerena je nižim razredima seoskih škola. Ali populizam je, kao što Nikolić, a bogami i Vučić redovno potvrđuju, kombinacija infantilnog i malignog.

Nikolić, a već godinama bogami i Vučić, zapravo promovišu obrnutu čuvenu tezu Slobodana Miloševića, koji je tvrdio: „Ako ne znamo da radimo, znamo da se bijemo“. Budući da se ispostavilo da ne znaju da se biju, za šta je dokaz Velika Srbija koja je implodirala, stiglo se do: „Ako ne znamo da se bijemo, znamo da radimo“. A kad ćemo više početi da radimo – kad je trebalo da se bijemo, počeli smo odmah, a sad kad treba da radimo, još samo ovo, pa još samo ono?, mogao bi se zapitati građanin Srbije. Strpljen-spašen: samo da Kinezi, nije li predsjednik Nikolić lijepo objasnio, malo poguraju.

Nikolić je objasnio i kako je Srbija stekla „mnogo prijatelja u svetu“. Evo ovako: “Kina, kao i Srbija, nikada nikog nije napadala i to je država koja iz osnova menja svetski ekonomski poredak, a ne meša se u politiku ili u vojne sukobe. Ja mislim da je veliki deo čovečanstva vama zahvalan na tome“.

Lako ćemo mi za Kinu, iako Nikolićeva izjava o džinu koji ne bi mrava zgazio stiže nepunih mjesec dana nakon što je G7 poslala jasno upozorenje toj državi zbog njene agresivne politike u Južnokineskom moru.

Mene više zanima Nikolićeva tvrdnja da Srbija „nikada nikoga nije napala“. Čovjeku dođe da se Nikoliću obrati ljubaznim pismom: „Dragi Toma, ne bih da vas ometam u poslu, naročito ne sad kad ste se zalaufali i osvajate daleka mnogoljudna tržišta, ali osjećam potrebu da vam kažem, mi iz Bosne smo mali dio čovječanstva ali da nas niste napali, bili bismo vam zahvalni na tome. Ne mogu govoriti u njihovo ime, ali imam osjećaj kako bi i Hrvati, Albanci, pa i Crnogorci 1918. godine, rado izbjegli dejstvo vaših vojnih trupa“.

Posjeta kineskog predsjednika je, naravno, važna stvar za Srbiju. Kina je gigant i očito je da je ona Srbiju odabrala za oslonac svoje politike u regionu. Kao što je Srbija oslonac i ruske politike u regionu. Koliko je to dobro za samu Srbiju, druga je priča.

O tome će odlučivati građani Srbije i njihovi politički predstavnici. Mene srpska politika zanima samo u slučajevima kada ima štetan uticaj na moj život, što se od 1992. naovamo dešava odveć često.

Bajke o Crnoj Gori kao „superluksuznoj turističkoj destinaciji“, jadranskom Monaku, u kojem će svi ležati i svežnjevima novčanica hladiti onu rabotu, bajke o Hrvatskoj kao regionalnoj sili i predziđu nekoć kršćanstva, danas evropskih vrijednosti, srpsko odsustvo predstave o svojoj stvarnoj moći i veličini, bosanskohercegovačko opredjeljenja da se spas traži na sve strane svijeta, od Vatikana preko Stambola do Moskve, dok se od Bosne udarnički pravi spržena zemlja, sve su to simptomi istog jadnog stanja, koje je Kant zvao samoskrivljenom nezrelošću.

Podilaziti toj nezrelosti istinski je zločin, za koji po pravilu stiže nagrada: Nove izborne pobjede i aplauz na otvorenoj sceni.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera